Gram altında sert gerileme: 6 bin 330 liraya kadar düştü
Gram altında sert gerileme: 6 bin 330 liraya kadar düştü
İçeriği Görüntüle

Elektrik faturalarında yeni bir dönem kapıda. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2027 yılı için geçerli olacak tüketim sınırını belirledi. Karara göre yıllık tüketimi 3 bin kilovatsaati bulan ya da aşan konut aboneleri, devlet destekli tarifeden faydalanamayacak.

1 Ocak 2027'de yürürlüğe girecek düzenleme, Kayseri’deki aboneleri de doğrudan ilgilendiriyor. Sınırı aşan haneler elektriği gerçek maliyeti üzerinden kullanacak ve daha yüksek faturalarla karşılaşabilecek.

Aylık 820 TL ve üzeri faturalar işaret olabilir

Konut aboneleri için belirlenen 3 bin kilovatsaatlik yıllık sınır, aylık ortalama 250 kilovatsaat tüketime denk geliyor. Güncel fiyatlar üzerinden yapılan hesaba göre aylık yaklaşık 820 TL ve üzerindeki faturalar, sınırın aşılma ihtimaline işaret eden bir gösterge sayılabilir. Ancak destekten çıkarılma, tek bir ayın fatura tutarına göre değil, yıl boyunca yapılan toplam tüketime göre belirlenecek.

6,5 milyon abone etkilenecek

Türkiye’de yaklaşık 44,2 milyon konut elektrik abonesi bulunuyor. EPDK verilerine göre yeni düzenlemeden yaklaşık 6,5 milyon abone etkilenecek. Bu sayı, tüm konut abonelerinin yaklaşık yüzde 14,7'sine denk geliyor.

Yani ortada herkesi kapsayan bir elektrik zammı yok. Sınırı aşan aboneler destek kapsamından çıkarken, sınırın altında kalan konutlar mevcut desteği almaya devam edecek.

Kimler düzenlemenin dışında kalacak?

EPDK kararında bazı abone grupları için muafiyet de öngörüldü. Camiler, ibadethaneler, cemevleri ve dernekler düzenlemeden etkilenmeyecek. Şehit aileleri, muharip ve malul gaziler, köy içme suları ve AFAD’a ait geçici barınma merkezleri de muafiyet kapsamında. Elektrikle çalışan diyaliz destek ünitesi, solunum cihazı gibi yaşam destek cihazlarına bağımlı olan tüketiciler de yeni uygulamadan etkilenmeyecek.

Tarımsal abonelerde sınır aynı

Tarımsal faaliyet grubundaki abonelerin mevcut tüketim sınırı değiştirilmedi. Sanayi, kamu ve özel hizmetler sektörü ile aydınlatma abone gruplarında uygulanan yıllık 15 bin kilovatsaatlik sınır da olduğu gibi korundu.

Yeni uygulama 1 Ocak 2027'de başlıyor. Kayseri’de yaşayan abonelerin, yıllık tüketimlerini takip ederek düzenlemeden etkilenip etkilenmeyeceklerini şimdiden değerlendirmesi önem taşıyor.

Muhabir: Eray Sena Kösedağ