Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte doğalgaz bekleyen mahallelerde yaşayan vatandaşların beklentileri yeniden gündeme geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yaptığı açıklama, doğalgaz altyapısı henüz ulaşmayan yerleşim yerleri açısından dikkat çekti.

Bakan Bayraktar, doğalgaz yatırımlarının yalnızca talebe göre değil, imar durumu, altyapı koşulları ve yatırım planlaması doğrultusunda yapıldığını belirtti. Açıklamada Yahyalı’daki iki mahalle için de planlama sürecine ilişkin bilgi verildi.

Doğalgaz için belediye meclisi kararı gerekiyor

Bakan Bayraktar, doğalgaz dağıtım şirketlerinin imarlı alanlarda dağıtım faaliyetlerini yürütmekle yükümlü olduğunu söyledi. Uygulama imar planı bulunmasına rağmen yolları imar mevzuatına uygun şekilde açılmamış bölgelerde talebin karşılanabilmesi için ilgili belediyelerin gerekli meclis kararlarını alması gerektiğini ifade etti.

Bu koşulların sağlanmasıyla söz konusu bölgelere kademeli olarak doğalgaz ulaştırılabileceğini belirten Bayraktar, yatırım planlamalarında nüfus, iletim hatlarına uzaklık, coğrafi koşullar, tüketim potansiyeli ve maliyetlerin dikkate alındığını kaydetti.

Yahyalı’nın iki mahallesi yatırım planına girebilir

Açıklamanın Kayseri açısından öne çıkan bölümünde Yahyalı ilçesine bağlı Mustafabeyli ve Yerköy mahalleleri yer aldı. Bayraktar, bu mahallelerde imar planı çalışmalarının sürdüğünü bildirdi. Planların onaylanmasının ardından etüt, proje tasarımı ve modelleme çalışmalarının yapılacağını söyleyen Bayraktar, mahallelerin 2027-2031 yatırım dönemi planlamalarına dahil edilebileceğini belirtti.

Doğalgaz ne zaman gelecek?

Açıklamada, Mustafabeyli ve Yerköy mahallelerine doğalgazın hangi tarihte verileceğine ilişkin kesin bir takvim paylaşılmadı. Mahallelerin yatırım planlamasına alınması da doğalgazın belirtilen dönemin başında mutlaka ulaştırılacağı anlamına gelmiyor. Bundan sonraki süreçte imar planlarının onaylanması, teknik incelemelerin tamamlanması ve yatırım programının netleşmesi belirleyici olacak.

Dursun Ataş’tan 29 Ekim mesajı: Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına dikkat çekti
Dursun Ataş’tan 29 Ekim mesajı: Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına dikkat çekti
İçeriği Görüntüle

Gözler imar ve yatırım sürecinde

Açıklama, Kayseri’de doğalgaz bekleyen mahalleler için altyapı yatırımlarının hangi koşullarda ilerleyebileceğini ortaya koydu. Özellikle Mustafabeyli ve Yerköy’de yaşayan vatandaşlar için imar planlarının tamamlanması ve yatırım değerlendirmelerinin sonuçlanması önem taşıyor. Mahalle sakinlerinin beklentisi ise planlama sürecinin bir an önce tamamlanıp doğalgaz altyapısının hayata geçirilmesi.

Muhabir: Eray Sena Kösedağ