Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Seyyid Burhaneddin Hazretleri’ni anma programları kapsamında düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında Kayserililere çağrıda bulundu. Seyyid Burhaneddin Hazretleri’nin Kayseri’nin manevi kimliğinin önemli bir parçası olduğunu söyleyen Çiçek, hazırlanan etkinliklerin yalnızca bir anma programı olarak kalmaması, gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirtti.

Geçen yıl başlatılan çalışmaların bu yıl da sistemli bir şekilde sürdüğünü ifade eden Çiçek, program kapsamında tiyatro gösterileri, sergiler, sempozyumlar ve panellerin yer aldığını kaydetti. Etkinliklerin farklı kesimlere hitap edecek şekilde hazırlandığını söyleyen Çiçek, tüm Kayserilileri programlara katılmaya davet etti.

Sempozyum 4-6 Kasım’da Kayseri’de

Anma programlarının önemli duraklarından biri, Seyyid Burhaneddin Hazretleri’nin 782. vuslat yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenecek “II. Uluslararası Seyyid-i Sırdan Seyyid Burhaneddin Muhakkik-i Tirmizî Hz. Sempozyumu” olacak. Sempozyum, 4-6 Kasım 2026 tarihlerinde Kayseri’de gerçekleştirilecek. Programın ayrıntılarına seyyidburhaneddin.com adresinden ulaşılabiliyor.

Etkinliğin düzenleyen ve destekleyen kurumları arasında Kayseri Valiliği, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Erciyes Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, TİKA, Melikgazi, Kocasinan ve Talas belediyeleri, Kayseri İl Müftülüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Millî Eğitim Müdürlüğü, Birlik Vakfı, Seyyid Burhaneddin Hz. Hizmet Vakfı, ORAN ve KCETAŞ yer alıyor.

“Kayseri’nin manevi kimliği denildiğinde Seyyid Burhaneddin deriz”

Şehirlerin tarihî şahsiyetleriyle anıldığını belirten Vali Çiçek, Seyyid Burhaneddin Hazretleri’nin Kayseri açısından taşıdığı öneme dikkat çekti. Çiçek şunları söyledi:

“Dünyanın her yerinde köklü şehirler tarihi şahsiyetlere nispet edilir, atfedilir. Onunla anılırlar. Bu Avrupa’nın köklü şehirlerinde bazen azizlerle anılırlar, bazen tarihi şahsiyetlerle. Bizim içimize böyledir. Konya Mevlana ile anılır. Kayseri’de de manevi bir kimlik dendiği zaman hep beraber Seyyid Burhaneddin deriz.”

Seyyid Burhaneddin Hazretleri’nin Kayseri’de önemli bir manevi yere sahip olduğunu dile getiren Çiçek, Türkiye’nin farklı şehirlerinden insanların da türbeyi ziyaret ettiğini anlattı.

Moğol saldırılarının yaşandığı dönemde insanlara umut oldu

Seyyid Burhaneddin Hazretleri’nin yaşadığı dönemin zorlu şartlarına da değinen Çiçek, onun insanlara manevi rehberlik ettiğini söyledi. Çiçek, şu ifadeleri kullandı:

“Çünkü yaşadığı dönem kapkaranlık bir dönem. Moğollar Anadolu’yu yakıp yıkıyordu. Belki de Türk İslam dünyasının en kötü günleri Moğol saldırılarında yaşanıyordu. Her yer ateşti. İnsanlara bir umut, bir rehber olmuş ve manevi yönden İslam’ın o hoşgörüsüyle beraber tekrardan bu topraklarda neşet etmesi için büyük mücadeleler vermişti.”

Aradan yüzyıllar geçmesine rağmen Seyyid Burhaneddin Hazretleri’nin anılmaya devam ettiğini belirten Çiçek, bu mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasının önemini vurguladı.

“Kayseri’de tanımayan bir tek çocuğumuz kalmasın”

Anma programlarının geniş kitlelere ulaşması gerektiğini söyleyen Vali Çiçek, özellikle çocukların ve gençlerin Seyyid Burhaneddin Hazretleri’ni tanımasını istediklerini ifade etti. Kayserililere yönelik çağrısında şunları kaydetti:

“Kayseri’nin manevi büyüğünü tüm Türkiye’ye, tüm dünyaya, çocuklarımıza, evlatlarımıza, gençlerimize anlatmak için bir fırsat. Herkesin bu programlara katılmasını hassaten istiyorum.”

Programların yalnızca düzenlenmesinin yeterli olmayacağını belirten Çiçek, vatandaşların etkinliklerden haberdar edilmesi gerektiğini söyledi. Belediyelere ve ilgili kurumlara da seslenen Çiçek, tanıtım çalışmalarının yaygınlaştırılmasını istedi. Çiçek, çağrısını şu sözlerle sürdürdü:

“Billboardların, büyükşehir tarafından tahsis edilen billboardların bir an bile boş kalmaması, gerekirse araçlar gezdirilmesi ama Seyyid Burhaneddin Hazretleri’ni Türkiye’nin her yerinden insanlar tanıyorken Kayseri’de tanımayan bir tek çocuğumuzun bırakılmaması noktasında verdiğimiz mücadele herkesin desteği olsun.”

Üniversiteler ve belediyelerden destek

Programın hazırlanmasında kamu kurumları, belediyeler, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının katkı sunduğunu belirten Çiçek, projeye destek verenlere teşekkür etti.

Milletvekili Yaşar Karayel’in çalışmaların gündeme taşınmasında öncü rol üstlendiğini ifade eden Çiçek, Birlik Vakfı’nın yanı sıra Kayseri Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri ve üniversitelerin de projeye destek verdiğini söyledi. Erciyes Üniversitesi ve Kayseri Üniversitesi başta olmak üzere eğitim kurumlarının katkılarına da değinen Çiçek, programın farklı kurumların ortak çabasıyla hazırlandığını kaydetti.

Kayserililere katılım çağrısı

Etkinliklerin dolu salonlarda gerçekleştirilmesinin önemine dikkat çeken Vali Gökmen Çiçek, Kayserililerden anma programlarına sahip çıkmalarını istedi. Çiçek şöyle konuştu:

“O kadar güzel programlar hazırlanmış, içerisinde Türkiye’nin en önde, en alanında yetkin profesörleri ama doldurulmazsa programlar boş geçerse anlamı olmaz. O yüzden tüm Kayseri’yi davet ediyorum.”

Kayseri’nin UNESCO gastronomi hedefi için harekete geçildi! İşte masadaki planlar
Kayseri’nin UNESCO gastronomi hedefi için harekete geçildi! İşte masadaki planlar
İçeriği Görüntüle

Seyyid Burhaneddin Hazretleri’nin Kayseri’nin manevi ve kültürel mirasındaki yerinin daha geniş kitlelere anlatılmasını amaçlayan programların, şehrin tarihî değerlerinin gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlaması hedefleniyor.

Muhabir: Eray Sena Kösedağ