Millî Savunma Bakanlığının haftalık basın bilgilendirme toplantısında, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarına ilişkin gelişmeler ele alındı. Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, Türkiye ile Libya arasında 2019 yılında imzalanan mutabakatın Libya Temsilciler Meclisi tarafından onaylanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye-Libya mutabakatına onay
Bakanlık açıklamasında, Libya Temsilciler Meclisinin 20 Ekim 2026 tarihinde söz konusu mutabakatı onaylaması önemli bir gelişme olarak nitelendirildi.
Açıklamada, mutabakatın Türkiye’nin uluslararası hukuk ve hakkaniyet ilkelerini esas alan, ilgili kıyı devletlerinin meşru hak ve menfaatlerini gözeten yaklaşımını desteklediği ifade edildi.
Mısır ile anlaşma mesajı
Millî Savunma Bakanlığı, Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konusunda Mısır ile de anlaşma imzalamaya hazır olduklarını yineledi.
Açıklamada, iki ülke arasında karşılıklı menfaatler doğrultusunda yapılabilecek bir anlaşmanın önemine dikkat çekildi.

“15 bin kilometrekareden fazla deniz alanı” değerlendirmesi
Bakanlığın açıklamasında, Mısır’ın Türkiye ile anlaşma imzalaması durumunda, Yunanistan ile yapabileceği muhtemel bir anlaşmaya kıyasla 15 bin kilometrekareden daha fazla deniz yetki alanına sahip olabileceği değerlendirildi.
Bu ifade, Bakanlığın konuya ilişkin değerlendirmesi olarak paylaşılırken, Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanları meselesinin uluslararası hukuk ve ülkelerin karşılıklı anlaşmaları çerçevesinde ele alındığı vurgulandı.
Doğu Akdeniz’deki hak ve menfaatler korunacak
Millî Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki meşru hak ve menfaatlerini uluslararası hukuk çerçevesinde korumayı sürdüreceğini bildirdi. Açıklamada ayrıca bölgesel barış, güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlama kararlılığı vurgulandı.




