Sağlık Bakanlığı, raporlu ilaç kullanan hastaların her ay yeniden doktora giderek reçete yazdırma zorunluluğunu kaldırmaya yönelik bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun duyurduğu çalışmaya göre ilaç raporu bulunan hastalar, doktorun ilk reçeteyi düzenlemesinin ardından raporun geçerlilik süresi boyunca aynı ilacı yeniden reçete yazdırmadan eczaneden temin edebilecek. Amaç, yalnızca ilaç yazdırmak için hastaneye gitmek zorunda kalan kronik hastaların sağlık kuruluşlarına başvuru ihtiyacını azaltmak.
Bakan Memişoğlu sistemi anlattı
Memişoğlu, üzerinde çalışılan sistemi şu sözlerle açıkladı:
“Bir rapor yazıldı diyelim. 6 ay ilaç raporunuz var. Bir kere ilaç yazıldığı zaman doktor tarafından o ilaçla ilgili değişiklik olana kadar siz eczaneden direkt alabilir hale geliyorsunuz. Yani bir daha doktora gidip de ikinci bir ilaç reçete ettirmenize gerek yok.”
Hastaların ilaçlarını rapor süresi boyunca belirlenen aylık dozlarda eczanelerden alabilmesini sağlayacak bir sistem hedefleniyor.

İlk etapta hangi hastalıklar öne çıkıyor?
Düzenlemenin hangi hastalıkları ve ilaç gruplarını kapsayacağı henüz kesinleşmedi. NTV’ye konuşan Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Taner Ercanlı, uygulamaya öncelikle tansiyon, diyabet, astım ve KOAH hastalarının dahil edilebileceğini söyledi. Ercanlı şu ifadeleri kullandı:
“İlk etapta özellikle tansiyon, diyabet, astım, KOAH gibi hastalık gruplarında eczacılarımız ve sistem çok daha sağlıklı yürüyebilir. Buralardan başlanabilir, bir süreçler izlenebilir. Sonrasında bu genişletebilir diğer hastalık grupları için.”
Bu sözler, söz konusu hastalıkların kesin olarak kapsama alındığı anlamına gelmiyor. Nihai kapsamın Bakanlığın hazırlayacağı düzenlemeyle netleşmesi bekleniyor.
Eczacılardan destek
Ercanlı, Türkiye genelinde 31 binden fazla noktada hizmet veren eczanelerin yeni uygulamayı yürütebilecek altyapıya sahip olduğunu belirtti. Kronik hastaların yalnızca reçete yenilemek için sağlık kuruluşlarına gitmesinin önüne geçilebileceğini, eczacıların da sağlık sisteminin yükünü hafifletmeye katkı sağlayabileceğini söyledi.
Birden fazla ilaç kullananlara da kolaylık hedefleniyor
Düzenlemenin, farklı hastalıklar nedeniyle birden fazla ilaç raporu bulunan vatandaşlara da kolaylık sağlaması hedefleniyor. Memişoğlu, farklı zamanlarda reçete yazdırmak zorunda kalan hastaların yaşadığı güçlükleri azaltmak istediklerini belirtti. Özellikle yaşlı vatandaşların hastaneye gitmeden ilaçlarına ulaşabilmesinin önemine dikkat çekti.
Ne zaman başlayacak?
Yeni sistemin 2026 yılı sonuna kadar hayata geçirilmesi hedefleniyor. Ancak uygulamanın başlayacağı kesin tarih ve kapsama alınacak ilaçların listesi henüz açıklanmadı. Düzenleme yürürlüğe girene kadar hastaların mevcut reçete ve ilaç temin kurallarına uymaya devam etmesi gerekiyor.




