Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Nevşehir ve çevresindeki fay hatlarını gösteren bir harita paylaştı. Nevşehir il merkezinin 100 kilometre yarıçapındaki alanı kapsayan çalışma, bölgenin yer altı yapısına dair dikkat çeken bir tablo ortaya koydu. Haritada yalnızca Nevşehir değil, Kayseri’ye uzanan hatlar da yer aldı.
Kayseri’deki faylar da listede
Evsen’in paylaşımında Tuz Gölü ve Ecemiş fayları ile birlikte Yeşilhisar, İncesu, Erkilet, Erciyes, Yemliha ve Yuvalı fayları sıralandı. Nevşehir merkez alınarak çizilen dairenin Kayseri’ye uzanan kesiminde kalan hatlar da haritada işaretlendi. Böylece Kayserililer için tanıdık isimler, bu kez bölgesel bir fay haritasının parçası olarak gündeme geldi.

Evsen’in paylaşımı
Fay hatlarını tek tek sayan Evsen, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“Nevşehir il merkezi baz alınarak (R=100 km) yarıçap 100 km olmak üzere şehrin etrafında yer alan faylar. Tuzgölü fayı, Ecemiş fayı, Yeşilhisar fayı, İncesu fayı, Erkilet fayı, Erciyes fayı, Yemliha ve Yuvalı fayları yer almaktadır.”
Sekiz fay, tek harita
Paylaşımda adı geçen faylar şöyle sıralanıyor: Tuz Gölü, Ecemiş, Yeşilhisar, İncesu, Erkilet, Erciyes, Yemliha ve Yuvalı. Bunlardan Yeşilhisar, İncesu, Erkilet ve Erciyes fayları doğrudan Kayseri sınırları içinde değerlendiriliyor.
Harita, Nevşehir merkezli hazırlanmış olsa da Kayseri’nin de aynı jeolojik bölgenin içinde yer aldığını bir kez daha gözler önüne serdi. Fay hatlarının konumunu bilmek, yapı güvenliği ve deprem hazırlığı açısından önem taşıyor.




