Turhal Şeker Fabrikası’nın son taksidi ödendi

Turhal Şeker Fabrikası’nın son taksidi ödendi

Özelleştirme İdaresi tarafından 2018 yılında yapılan ihale ile Turhal Şeker Fabrikasını 569 milyon liralık bedelle satın alan tek çiftçi kuruluşu olan Kayseri Şeker, sözleşme şartları çerçevesinde son taksitini de ödedi.

Turhal Şeker Fabrikasında 4. taksit olan son taksit ödemesi kutlama töreni yapıldı. Törende konuşma yapan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, 8 Haziran 2018 tarihinde Kayseri Şeker adına teslim aldıkları Turhal Şeker Fabrikasının son taksitinin ödendiği anlamlı ve mutlu bir günde olduklarını belirtip, Türkiye'nin 1934 yılında kurulan 4. şeker fabrikası Turhal Şeker Fabrikası'nı bünyelerine kattıklarının altını çizerek şunları kaydetti   “İşin doğrusu yaşlı bir fabrika idi. Ama Avrupa'da 100 yıldan fazla ömre sahip fabrikalar başarıyla çalıştırılabiliyordu. Biz de Turhal Şeker'i adeta yeniden küllerinden doğmasını sağladık. Özelleştirme ihale bedeli ve finansman giderleriyle birlikte 850 milyon TL bir bedelin yanında 4 yılda 110 milyon TL yenileme yatırımı gerçekleştirdik. 2018 itibaren 3 yıl şeker sektörünün durumundan dolayı sıkıntılar yaşadık ama son 6 ayda Turhal Şeker'i katmanın ne kadar doğru bir adım olduğunu daha iyi anladık. Bizden önceki 4 yılda toplam 358 bin ton olan şeker üretimini çalıştığımız son 4 yılda 40 bin ton arttırarak toplamda 398 bin tona çıkarttık. Artık pancar üretiminden uzaklaşmakta olan pancar çiftçisini şeker fabrikasıyla barıştırdık ve yeniden üretime döndürdük. Bölge çiftçisine Kayseri ve Boğazlıyan fabrikalarımıza üretim yapan çiftçilerimize yüksek standartlı uygulamaları getirerek ayni ve nakdi avanslarda pancar fiyatında ve ödeme zamanında Türkiye'deki diğer çiftçilere göre ayrıcalıklı konuma getirdik”

Sözlerinin devamında şeker sektörüyle ilgili ülkemizde yaşanan gelişmelere de dikkat çeken Başkan  Akay,“Bazı spekülasyonlar yapılıyor. Şeker fiyatlarındaki artışlar adeta özelleştirmeye mal ediliyor, mal edilmeye çalışılıyor. Bunların doğru yaklaşımları olmadığını ben naçizane ifade etmek isterim. Şeker fiyatlarındaki bu seneki artışların temelinde geçen sene yapılan üretimin kotayı doldurmayacak şekilde yapılmasından, eksik üretim yapılmasından kaynaklanmaktadır. 2020 yılında 3 milyon tonun üzerinde bir şeker üretilmişken 2021 yılında 2 milyon 500 bin ton seviyesine geriledi. Bundan dolayı bir üretim açığı meydana geldi” ifadesini kullandı. 

Konuşmaların ardından Turhal Şeker Fabrikası’nın tapu senedi ile birlikte hatıra fotoğrafı çektirilerek bu önemli gün ölümsüzleştirildi.


Haber Kaynak : İHA

İldem'de yollar daha konforlu hale getirildi

Şirintepe Akıl Küpü Kütüphanesi ve İkinci Bahar Evi açılıyor

Talaslı kursiyerlerden huzurevine ‘Anneler Günü’ ziyareti

İstihdam Fuarına ücretsiz ulaşım desteği

Erciyes gündoğumu büyüledi

Öğretmenler 2 gün iş bırakacak

Yahyalı ilçe sakinleri Vali Çiçek ve Başkan Büyükkılıç'ı bağrına bastı

Tanıtım Fuarı'nda öğrencilerle iç içe

Talas’ta sinek ve haşerata erken önlem

Aspir yağının yeni adresi: Ağırnas

Kapuzbaşı Şelaleleri'ne turistik hamleler

İhalelerde 50 milyon 905 bin TL gelir elde etti

Çim alanını 1 günde biçebilen aracı temizlik filosuna kattı

Şeffaf Oda'da 120. buluşma

Esnaf odalarından Özdoğan'a hayırlı olsun ziyareti

"Tarımda iyi bir noktaya geldik"