ŞEKER HASTALARININ

ŞEKER HASTALARININ

KALP KRİZİ RİSKİ DAHA YÜKSEK

Prof. Dr. Ergün Seyfeli, diyabet hastalarının kalp hastalıklarına yakalanma risklerinin, sağlıklı insanlara göre 2 ile 4 kat daha fazla olduğunu söyledi.

14 Kasım Diyabet Günü ile ilgili açıklamalarda bulunan Acıbadem Kayseri Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ergün Seyfeli, dünyada yaklaşık 400 milyon, Türkiye´de ise yaklaşık 8 milyon diyabet hastasının olduğunu belirtti. Türkiye´deki rakamın her geçen yıl yüzde 20 oranında artış gösterdiğini kaydeden Seyfeli, diyabet hastalığının başta kalp olmak üzere, beyin, böbrek, göz, sinirler ve damar sistemini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti. Seyfeli, tansiyon, kolesterol yüksekliği, obezite gibi kalp hastalıklarına zemin hazırlayan diyabetin, sağlıklı olanlara oranla diyabet hastalarında 2 ile 4 kat daha fazla kalp hastalığı görülmesine neden olduğunun altını çizdi.

DİYABET HASTALARINDA GİZLİ ŞEKER GÖRÜLME RİSKİ YÜKSEK

Diyabetlilerde görülen kalp hastalıklarının başında kalp krizleri ile kalp yetmezliğinin geldiğini dile getiren Seyfeli, yine diyabet hastalarının diğer kalp hastalarına göre daha fazla gizli şeker riski altında olduğunu vurguladı. Seyfeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Örneğin şeker hastalarında, kalp krizinin en önemli bulgusu olan göğüs ağrısı daha az görülmekte, bunun yerine hazımsızlık, nefes darlığı, şişkinlik, en küçük bir efor sarf edildiğinde yorulma şeklinde kendini gösterebilir. Bu durum da hastaların geç kalarak sağlık merkezlerine gelmelerine ve daha dramatik sonuçlarla karşılaşmalarına neden olur.?

DİYABETLİLERDE DAMAR TIKANIKLIKLARI UZUV KAYBI NEDENİ

Diyabetin, kalp hastalıklarının yanı sıra, LDL kolesterolünün yüksekliği nedeniyle damar tıkanıklıklarına da zemin hazırladığını ifade eden Seyfeli, ilerleyen vakalarda kangrene bağlı uzuv kayıplarının çokça görüldüğünü dile getirdi. Seyfeli, ?Şeker hastalığı kalp hastalığı dışında damarlarda da bir takım hasarlara neden olmaktadır. Örneğin, ayaklarda iyileşmeyen yaralar, kılların dökülmesi ve uyuşma, karıncalanma gibi şikayetlerin olması damar tıkanıklıklarının bir göstergesi olabilir. Kendilerinde bu belirtileri gözlemleyen şeker hastaları vakit geçirmeden hekime başvurmalıdır. Aksi takdirde damar tıkanıklıkları sonucu, kangrenler hatta ayaklarda kesilmelere ve dolayısıyla uzuv kayıplarına varan daha dramatik sonuçlarla karşılaşılabilir? diye konuştu.

Seyfeli, son olarak diyabet hastalarına şu önerilerde bulundu:

?Diyabet hastaları kalp damar hastalıklarına daha yatkın oldukları için, örneğin eğer tansiyonları yüksekse mutlaka bunu tedavi ettirmeli, kolesterol seviyelerini sanki kalp-damar tıkanıklığı varmışçasına düşürmeye gayret etmeli, fazla kilolarından kurtulmaları, haftada en az 3-4, mümkünse her gün 35-40 dakika yürüyüş yapmaları gerekmektedir.?


Haber Kaynak : İHA

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı
Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”
Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı
Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri
Her 7 kişiden biri böbrek hastası
Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor
4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi
Psikiyatriste gitmekten korkmayın
"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"
Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi
Rahim ağzı kanseri önlenebilir
Vitamin deposu, turp
Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir
Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi
Artan grip vakalarına "maske" önerisi