MEHTER TAKIMI YURT DIŞINA AÇILDI

MEHTER TAKIMI YURT DIŞINA AÇILDI

Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 23 yıl önce kurulan mehter takımı, kentin ve çevre illerin yanı sıra yurt dışındaki etkinliklere de katılarak konserler veriyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 23 yıldır faaliyet gösteren mehter takımı, kentin ve çevre illerin yanı sıra yurt dışındaki etkinliklerde de konserler veriyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi mehter takımı, 23 yıldır belirli gün ve haftalarda, açılışlarda, etkinliklerde verdikleri konserle halkın milli duygularına hitap ediyor.

Mehter takımı kentin yanı sıra pek çok ilde ve yurt dışında da görev alarak birbirinden güzel marşlar ve türküler seslendiriyor.

Mehter takımıyla ilgili bilgi veren Mehterbaşı İbrahim Mavili, yaptığı açıklamada, 15 kişilik ekipte iki sancağın yanı sıra davul, trompet, zil, çevgen ve zurna yer aldığını söyledi.

Mehterin önemine değinen Mavili, "Mehter, Selçuklu´dan, Osmanlı´dan günümüze kadar gelen bir gelenek. Bu geleneği yaşatmak ve daha ileriye götürmek vazifemizdir. Mehter takımı ecdadımızın zekiliğini de ortaya koyuyor. ´Dosta güven, düşmana korku´ veriyor. Mehteri düşmana karşı korkutma unsuru olarak kullanıyor. Ecdadımız yaptığı stratejiyle mehtere üst düzeyde bir görev yüklüyor." diye konuştu.

"YILDA 450-500 GÖREVE KATILIYORUZ"

Mavili, mehter takımı olarak açılışlara, düğünlere, belirli gün ve haftalardaki etkinliklere katıldıklarını, geçmişte de mehterin padişahların, vezirlerin düğünlerinde görev aldığının bilindiğini aktardı.

Mehter takımının 3, 5, 7, 9, 11 gibi katlardan oluştuğunu anlatan Mavili, şunları kaydetti:

"Yani 7 kat demek bir enstrümandan 7 tane olması demek. Geçmişte padişahların 11 katlı 300-400 kişilik mehter bölükleri varmış. O şiddeti, o coşkuyu düşünün, ayrıca düşmanın korkusunu düşünün. İstanbul´un fethinde olsun, diğer savaşlarda olsun her zaman ön plandadır. Bir savaşı, geçmişteki bir zaferi insanlara atlatmaya kalksak bir saatte anlatamayız ancak bir marşımızla tarihimizi anlatabiliyoruz. Yılda ortalama 450- 500 göreve gidiyoruz. Hem mehter hem bando olarak hizmet veriyoruz. Sadece Kayseri´de değil Adana, Mersin, Yozgat, Kahramanmaraş, Ankara, Malatya, Sivas gibi şehirlere de göreve gidiyoruz. Yurt dışı görevlerimiz de oluyor, mesela Güney Kore´ye gittik."

Mehteran olmak için bu ruhun insanın içine aşılanmış olması gerektiğini anlatan Mavili, "Mehter ekibine katılan kişide müzik kulağı da olması gerekir. Takımdaki arkadaşlarımız hepsi çocukluktan bu yana müzisyenlik yapan kişiler. Bağlama, bateri, klarnet, keman, kabak kemane, kaval çalan arkadaşlarımız var." dedi.

"PROGRAMLARIN VAZGEÇİLMEZİ"

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da geçmişten bugüne tarih sahnesinde var olan mehter takımını belediye bünyesinde devam ettirmeye çalıştıklarını söyledi.

Mehter takımının kentteki programların vazgeçilmezi olduğunu ifade eden Büyükkılıç, "Her organizasyonda marşlarımızla milli duygularımızı kabartıyorlar. Ecdadımızın, askere moral vermek, halkı heyecanlandırmak, düşmanı ise heybeti ve coşkusuyla korkutmak için kullandığı mehter, günümüzde de önemini koruyor." değerlendirmesinde bulundu.


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

Talas'ta Antika Fuarı heyecanı
Talas’ta bu pazar ‘Maharetli Eller’in günü
Çocuk Kitap Fuarı Ve Şenliği’nde çocuklara özel konser
Talas Musiki Cemiyeti’nde bağlama kursu
Merkez Halk Kütüphanesi 7/24 Kütüphane oldu
Talas'ta hafta sonu ramazan dolu dolu
Artık Çekilmez Oldun Yarışması, 9'uncu kez Erciyes'te start alıyor
'Türkiye Yüzyılı Marşı'nın Bestekarı Arzen Kayserililerle buluştu
Yarım asırlık güğümün sırrı
Büyükşehir'den "çocuklara özel" tiyatro
Talas'ta Yücel Arzen Heyecanı
Türk Sanat Müziği Kent Korosu konseri
Talas'ta Yücel Arzen konseri
Bağcılık kültürü Germir'deki Bağ Müzesi'nde yeniden canlanacak
Talas'ta çocuklar tiyatro ile eğlendi