Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan diyetisyen Öztürk, Kurban Bayramı'nda fazla et tüketiminin sağlığa etkisine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Öztürk, bayramda beslenme hatalarının başında kurban etinin hemen pişirilerek tüketilmesi geldiğini vurguladı.
Kurban Bayramı'nda et tüketim sıklığı ve miktarının arttığına işaret eden Öztürk, "Özellikle etin fazla miktarda ve özellikle yağlı kısımlarının tüketilmesi sindirim zorluğuna, tansiyon, kolesterol gibi hastalıkların riskinin artmasına neden oluyor. Kalp damar hastalıkları açısından riski olan bireylerin daha dikkatli olması gerekiyor." uyarısında bulundu.
Kurban etinin kuralına uygun şekilde tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Öztürk, etin kaslarındaki katılığın gevşemesi için en az 12 saat bekletilmesi gerektiğini aktardı.
Öztürk, etin pişirme yönteminin de sağlık açısından önemli olduğuna işaret ederek, "Etin kendi yağıyla ama yağsız kısımları tercih edilerek haşlama ya da ızgara yöntemleriyle pişirilmesini öneririm, kavurma şeklinde değil. Ekstra olarak katı yağ, iç yağ, kuyruk yağı eklenmesine gerek yok. Zaten kırmızı et, kolesterol içeriği açısından yeteri kadar yüksek bir besin. Etin kendi yağı, pişmesi için yeterlidir." bilgisini paylaştı.
![]()
Kurban Bayramı'nda dengeli beslenmenin sürdürülmesi gerektiğinin altını çizen Öztürk, şunları kaydetti:
"Kahvaltı alışkanlığımızı bayramda kesinlikle atlamamalıyız ancak hafif yapmalıyız. Bayram sabahında kolesterol içeriği açısından yüksek olduğu için yumurta tüketmemeliyiz. Eti genelde öğlen öğünlerinde tercih etmeliyiz. Yanında makarna, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek yiyecekler yerine bulgur pilavı, bol limonlu salata ya da zeytinyağlı sebzeler tercih etmeliyiz. En az yediğimiz et miktarı kadar salata tüketmeliyiz. Beyaz ekmek yerine esmer un, tam tahıl veya tam buğday unundan yapılmış ekmekler tercih edebiliriz."
Etin sağlıklı pişmesi için iç ısı derecesinin 70 derece olması gerektiğini belirten Öztürk, hızlı ve yüksek ateşte pişirildiğinde etin dışının sertleşip iç kısmının tam pişmediğini, etin kısık ateşte, yavaş pişirilmesi gerektiğini, mangalda pişiriliyorsa ise ateşe çok yakın tutulmaması gerektiğini vurguladı.
Öztürk, sakatat tüketimini genellikle önermediklerine dikkati çekerek, özellikle aynı öğünde hem et hem de sakatat yenilmemesi gerektiğini söyledi. Öztürk, sakatat tüketildikten sonra birkaç gün et tüketiminden kaçınılmasını tavsiyesinde bulundu.
Bayramlarda tatlı tüketiminin de arttığını dile getiren Öztürk, "Bayramlarda ikram olarak genelde dolu dolu tabaklarla yoğun şerbetli hamur tatlıları ikram ederiz. Bu ikram alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Sütlü tatlılar daha çok tercihimiz olmalı. Meyveli tatlılar hatta meyvenin direkt kendisi bile alternatif ikram olabilir. Porsiyon ölçüsü bizim için önemli. Tadımlık küçük porsiyonlarla ikramlıklarımızı sunabiliriz." diye konuştu.
Öztürk, bayram ziyaretlerinde hareketliliği artırmak adına yürüme mesafesindeki yerlere yürüyerek gidilmesi veya aracın daha uzak noktaya park edilerek bir kısmının yürüyerek tamamlanması önerisinde bulunduklarını aktardı.
Su tüketiminin de öneminin altını çizen Öztürk, gün içinde 1,5-2 litre su tüketilmesinin ve yemeklerin yavaş yenilerek iyi çiğnenmesinin sindirime fayda sağladığını kaydetti.
Kayseri’de uyuşturucu ticareti yaptığı iddiasıyla hakim karşısına çıkan sanığa 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Detaylar Kayseri Haber'de...
Gaziantep'te boşandığı eski eşi tarafından öldürülen Şerife Gelmeli'nin cenazesi memleketi Kayseri'de toprağa verildi. Detaylar Kayseri Haber'de...
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kayseri Valiliği ve Birlik Vakfı iş birliğinde Seyyid Burhaneddin’in 781. vefat yıl dönümü dolayısıyla ‘Seyyid-i Sırdan’ temasıyla Anma Programı düzenlendi. Detaylar Kayseri Haber'de...
Kayseri'de bugünkü nöbetçi eczaneleri sizler için derledik. 4 Aralık 2025 Perşembe nöbetçi eczaneler listesine haberimizden ulaşabilirsiniz. İşte Kayseri'deki nöbetçi eczaneler, Kayseri Haber Gazetesi'nin haberlerinde...
Büyükkılıç, Hulusi Akar ve Vali Çiçek ile birlikte Sahabiye Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında ilk etabın son bloğu D Blok’ta 153 bağımsız bölümün anahtar teslimini yaptı. Detaylar Kayseri Haber'de...
Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde bir otogaz dönüşüm servisindeki araçta bulunan LPG tankı patladı. Olayda 3 kişi yaralandı. Detaylar Kayseri Haber'de...
Eyüpspor ile Kayserispor arasında oynanacak Süper Lig maçını hakem Yasin Kol yönetecek. Detaylar Kayseri Haber'de...
Talas'ta belediye ve hayırsever Yunus Büyükkuşoğlu ailesi tarafından özel gereksinimli çocuklar için yaptırılan okulun açılışı törenle gerçekleştirildi. Detaylar Kayseri Haber'de...
Başkan Ahmet Çolakbayrakdar, kentsel dönüşüm çalışmalarının sürdüğü Uğurevler Mahallesi’ndeki saha incelemeleri sırasında duygusal anlar yaşadı. Detaylar Kayseri Haber'de...
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Talas’ın kültür ve sanat alanındaki çalışmalarının merkezi haline gelen Osmanlı Kültür Sokağında incelemelerde bulundu. Detaylar Kayseri Haber'de...
Farklı birçok alandaki projeyi ilçeye kazandıran Melikgazi Belediyesi, Kocatepe Mahallesi'nde hayata geçireceği Fatma Haskahveci Kur’an Kursu ile vatandaşların bir ihtiyacını daha giderecek. Detaylar Kayseri Haber'de...
Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen mobil dijital röntgen cihazı, yüksek çözünürlüklü dijital görüntüleme ve saniyeler içinde raporlama imkanı sağlıyor. Detaylar Kayseri Haber'de...
ASKİ Genel Müdürü Memduh Aslan Akçay, "Su tüketiminde tasarruf olmayınca, kuraklık da devam ettiği için suyu çok hesaplı ve dengeli şekilde vermemiz gerekiyor." dedi. Detaylar Kayseri Haber'de...
Celal Atik, Nasuh Akar, Necmi Gençalp, İlhan Çıtak ve Rıza Kayaalp gibi olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu güreşçiler çıkan Yozgat'taki Güreş Eğitim Merkezi'nde yeni şampiyon adayları yetişiyor. Detaylar Kayseri haber'de...