KANSERE KARŞI

KANSERE KARŞI

TARAMA TESTLERİ İLE ÖNEM ALIN!

Acıbadem Kayseri Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Dr.Semiha Urvay, kanserden korunmak için düzenli aralıklarla yaptırılması gereken testleri açıklayarak erken teşhisin önemine dikkat çekti.
Kanserden korunmanın 3 farklı yöntemi olduğunu belirten Dr. Semiha Urvay, ?Bunlardan ilkini kanser ortaya çıkmadan önce önlemeye çalışmak oluşturuyor. Pek çok kişi, akciğer kanseri olmamak için sigarayı bırakıyor, cilt kanseri olmamak için güneşten korunuyor, karaciğer kanseri olmamak için Hep B ve rahim ağzı kanseri olmamak için de HPV aşılarını yaptırıyor. İkinci korunma yöntemini mamografi, smear gibi tarama testleri oluşturuyor. Kişide kanser ortaya çıkmış ama klinik olarak henüz bulgu vermemiş oluyor. Bu asemptomatik dönemde kanser, erken teşhis ve tedavi ile sonlandırılmaya çalışılıyor. Üçüncü korunma çeşidi ise kanser tanısı konulan kişiyi tedavi sürecindeki komplikasyonlardan mümkün olan en az şekilde etkilenmesini içeriyor. Özellikle ikinci korunma yöntemine olan tarama testleri ile erken teşhis edilebilen kanserlerin tedavisinde çok daha olumlu sonuçlar görülüyor.? diye konuştu.
YILDA 1 KERE YAPTIRILMALI
Sağlıklı bireylerde yılda bir kez riskli popülasyonda olan meme, serviks, prostat, akciğer, cilt kanseri ve kolorektal kanser için tarama testlerinin yapılması önerildiğini belirten Dr. Semiha Urvay, sözlerini şöyle sürdürdü:
?Meme kanseri için 40 yaşından itibaren yılda 1 kere mamografi çekilmesi, kolon kanseri için ise 50 yaşından itibaren yine yılda 1 kere gaitada gizli kan testi ya da 10 yılda bir kolonoskopi yapılması gerekiyor. Rahim ağzı kanseri için 21 yaşından itibaren 3 yılda 1 kere pap-smear testi yaptırılması öneriliyor. Taramanın en tartışmalı olduğu prostat kanserinde kılavuzlar 50 yaş üzerindeki hastalarda taramanın olası fayda ve zararları hastaya anlatılarak, hasta kabul ederse taramaya başlamayı öneriyor. Bu tarama yılda 1 kez PSA + prostat muayenesi ile yapılıyor.?
AKCİĞER KANSERİNİN GÖRÜLME OLASILIĞI DA ARTTI
Tarama yapılan kanserler arasına yeni eklenen akciğer kanserinde akciğer tomografisi ile taramanın ölüm oranlarını azalttığına dikkat çeken Dr. Semiha Urvay, cilt kanserlerinde ise kendi kendine muayeneyi önerdi. Kişilerin 20-40 yaş arasında 3 yılda bir kez, 40 yaşın üzerinde ise yılda bir kez muayene olması gerektiğini ifade eden Dr. Semiha Urvay, ?Kendi kendini muayene eden kişilerin mümkünse ayna karşısında, görülemeyen yerleri de ayna yardımıyla kontrol etmesi, koltuk altı, kasık arası gibi bölgelerini de düzenli olarak muayene etmesi gerekiyor. Genel olarak sağlıklı popülasyonda kanser check-up´ı daha net sonuçlar ortaya çıkarıyor.? ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : İHA

İncesu’da sağlık hizmetleri değerlendirildi
ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı
Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”
Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı
Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri
Her 7 kişiden biri böbrek hastası
Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor
4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi
Psikiyatriste gitmekten korkmayın
"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"
Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi
Rahim ağzı kanseri önlenebilir
Vitamin deposu, turp
Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir
Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi