Yaşam
06 Aralık 2018 - 16:13
Güncelleme: 06 Aralık 2018 - 16:13

FİZİKSEL VE KONUŞMA ENGELLİ BÜŞRA

TEK PARMAĞI İLE KİTAP YAZDI

FİZİKSEL VE KONUŞMA ENGELLİ BÜŞRA

EDİTÖR

ihlas Haber Ajansı

Haberi Sesli Oku

Kayseri´de, çocukken geçirdiği rahatsızlık sonucunda fiziksel ve konuşma engelli olan 24 yaşındaki Büşra Özdamarlar´ın, kullanabildiği tek parmağı ile iki yılda tamamladığı ´Suskun´ ismini verdiği kitabının basılmasının sevincini yaşadı. Büşra, kitabın ilk baskısını Cumhurbaşkanına hediye etmek istiyor.

7 aylıkken dünyaya gelen ve doktorların yaptığı muayenelerde sarılık teşhisi konulan, engelli olacağı söylenen Büşra Özdamarlar, geçirdiği rahatsızlık sonrasında hem fiziksel hemde konuşma engelli oldu. Engellere rağmen yılmayan Büşra, kullanabildiği tek parmağı ile cep telefonunda mesaj yazmayı öğrendi ve sosyal paylaşım sitelerinde de çeşitli yazılar yazmaya başladı. Büşra, özel rehabilitasyon merkezindeki öğretmenleri ve arkadaşları ve özellikle teyzesi Ayşe Şeker´in verdiği destek ile kitap yazmaya karar verdi. Yaklaşık iki yıl süren çalışmanın ardından yazısını tamamlayan 24 yaşındaki Büşra´nın ´Suskun´ ismini verdiği kitabı basıldı.

52 yaşındaki baba Bilal Özdamarlar, kitabın basılmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Kızım kendi kendine telefonda mesajları yazıyordu. Bazı konularda aydınlatma yapıyordu. Görüştüğü öğretmen arkadaşları neden bu düşüncelerini kitap haline getirmediğini sormuşlar. Onu üzerine yapabilir miyim diye düşünürken Ayşe teyzesi ile tanıştı. Ayşe teyzesi de yardımcı oldu ve ?Elimizden geldiği kadar bastırırız´ dedi. Onun üzerine kitap yazmaya karar verdik. Daha sonra kendisi odasına çekiliyordu bilgisayarında çalışıyordu. Bazen kitap okuyordu bazen de yazıyordu" diye konuştu.

Büşra´nın 7 aylık doğduğunu ve sarılık geçirdikten sonra doktorların fiziksel engelli olacağını söylediğini anlatan 44 yaşındaki anne Nurdan Özdamarlar, "Sonra fizik tedavi ve rehabilitasyon çalışmaları ile 10 yaşına kadar çok iyiydi. Gelişimi geriden gelse de yine de durumu iyiydi. Okuma ve yazmayı öğrendikten sonra bir anda kasılmaları oluyordu. Beyin ameliyatı geçirdi. Beyin ameliyatı geçirdikten sonra kızımla birlikte yaklaşık iki yıl kadar yaşam savaşı verdik. Sonrasında yavaş yavaş bu hale geldi" dedi.

"BÜŞRA İLE ANLAŞABİLMEK İÇİN 29 HARFİ TEK TEK SAYIRYODUK"

Büşra´nın 10 yaşından önce konuştuğunu ve özel eğitimle okuma yazma öğrendiğini, ilkokula kaydını yaptırmaya hazırlandıkları sırada kasılmalar nedeniyle ameliyat geçirdiğini anlatan anne Nurdan Özdamarlar, "Biz Büşra ile ameliyat sonrasında anlaşamadık. Anlatmak istediğini biz anlayamadık. Çok mücadele ettik. Büşra ile anlaşabilmek için 29 harfi tek tek sayıyorduk. Sadece işaret parmağı hareket ediyordu. Hangi harfe geliyorsak o zaman parmağını kaldırıyordu. O şekilde ne söylemek istediğini anlayabiliyorduk. Daha sonra tek parmağı ile telefon kullanmayı öğrendi ve uzun anlatmak istediği şeyleri mesaj yazarak bize anlatabiliyor. Ama biz anne ve babasıyız, bazen çoğu ihtiyaçlarını ağız hareketlerinden ve bakışlarından anlayabiliyoruz" diye konuştu.

"Büşra hayat dolu sevinçli ve neşeli. Onun gibi hayata bakan kimse yok" diyen Nurdan Özdamarlar, "Hiçbir zaman hayatından engelinden şikayetçi olmadı. Biz gurur duyuyoruz Büşra gibi bir evladımız olduğu için. Hiç bir gün Rabbim isyan ettirmedi ve daha fazla sevgisini verdi" diyerek kitap yazma süreci ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Büşra sürekli sosyal medyada yazdıklarını paylaşıyordu. Ayşe hoca ve Nesibe teyzesi, Ahmet hocası ?Büşra neden sen yazdıklarını kitaba dönüştürmüyorsun?´ dediler. Bir de hastanede ağabeyi vardı Seyfettin ağabeyi. Büşra da yapamam demiş ama başlaması için teşvik ettiler. Büşra gündüzleri yazmıyordu, gece yazıyordu. Genellikle sessiz ortamda yazıyordu, sabahlara kadar. Bazen merak ediyordum acaba kumandaya basamadı da ışığı mı kapatmayı unuttu diye kontrol ediyordum. Bakıyordum sabahın 5´inde kitap yazıyordu. Bazı günlerde de ?Anne hiç yazamadım´ diye üzülüyordu. Çok emek verdi yazmak için. Ben çok merak ediyordum. Hiçbir gün Büşra ne yazdı diye yazdıklarını okumadım. Daha dün kitabı bitmiş ve basılıp geldi. Ben çok duygulandım. Çok değişik bir duyguydu Büşra´nın neler hissettiğini, neler yaptığını dün kitapta okuyunca inanamadım. Kitabı okurken normal biri değil de bir engellinin kaleme aldığını düşünerek okursanız, okuyucular değişik duygular yaşayacaklar. Ben okurken sanki o anlara gittim ve geri geldim."

Nurdan Özdamarlar, "Büşra´nın bu kitabı yazması yaklaşık iki yıl kadar sürdü. Sonunda Rabbim nasip eyledi ve başardı. Alnının akıyla çıkmayı nasip etti Rabbim. Büşra bu kitabını çok sevdiği Sayın Cumhurbaşkanımıza da hediye etmek istiyor. Onun mutluluğu bizim mutluluğumuz. Canından çok sevdiği Ayşe teyzesi büyük destek verdi. Onu görünce dünyalar onun oluyor. Allah herkese böyle hayat dolu ve neşeli olmayı nasip eylesin" ifadesinde bulundu.

Haber Kaynak : İHA

Kayserili iş adamına 25 yıl hapis cezası

Kayserili iş adamı, sentetik uyuşturucu üretimi ve ticareti iddiasıyla yargılandığı davada 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

'Uyuşturucu madde ticareti yapmak' suçundan aranan şahıs yakalandı

Kayseri'de hakkında 'uyuşturucu madde ticareti yapmak' suçundan 10 yıl 4 ay hapis cezası bulunan şahıs polis ekiplerince yakalandı.

Kayseri nöbetçi eczaneler (20 Ocak 2026)

Kayseri'de 20 Ocak 2026 Pazar günü nöbetçi eczaneler açıklandı. Melikgazi, Kocasinan ve Talas ilçelerinde hizmet veren eczanelerin listesi.

Kayseri’de toplu taşımada sürpriz değişiklik! Raylı sistemde yeni tarife başladı

Kayseri’de yarıyıl tatiliyle birlikte toplu taşımada yapılan düzenlemeler yeniden değişti. Kayseri Ulaşım’ın son duyurusu, özellikle raylı sistem kullanan vatandaşları yakından ilgilendiriyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayseri sağlıkta yeni bir eşiğe hazırlanıyor: 800 yataklı hastane müjdesi

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde yapılması planlanan 800 yataklı yeni hastane projesinin 2026 yılı yatırım programına alındığını açıkladı.

Kurşunlu Camii Yanındaki Tuvalet Fare Sorunu ile Gündemde: Vatandaş Tedirgin

Şehrin önemli tarihi simgelerinden Kurşunlu Camii’nin yanındaki tuvalet, son günlerde farelerin sık görülmesi nedeniyle gündeme geldi.

Geleneksel Kayseri Pastırmasına Sosyal Medya Darbesi!

Sosyal medyada hemen her gün yeni bir akım ortaya çıkarken, son günlerde “evde Kayseri pastırması yapımı” videoları dikkat çekiyor...Detaylar Kayseri Haber'de

Evindeki detay dikkat çekti! Eski futbolcu Kayserispor’u unutmadı

Almanya doğumlu Türk futbolcu Hakan Aslantaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ahde vefa örneği sergiledi. Bir dönem Kayserispor forması da giyen Aslantaş’ın paylaşımı futbolseverlerin ilgisini çekti.

Kayseri’de pastırmanın güvenilir adresi: Pastırmacı Serkan

Kayseri’de gerçek pastırmanın peşinde olanların adresi belli. Tarihi Kent Pastırmacısı’nın ustası Serkan, sabır ve ustalıkla üretilen Kayseri pastırmasının nasıl anlaşılacağını anlatırken, kaliteden ödün vermediklerini vurguluyor.

Erciyes detayı dikkat çekti! Başkan Büyükkılıç’tan dağcılık vurgulu kritik görüşme

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Ali Şenkaynağı ve beraberindeki heyeti makamında ağırladı.

MEB duyuruyu sosyal medyadan yaptı

Çanakkale ruhu yarışmayla yaşatılacak: MEB duyuruyu sosyal medyadan yaptı...Detaylar Kayseri Haber'de

Kayseri’de bütçeye göre araba rehberi: Hangi fiyat bandında hangisi tercih ediliyor?

Kayseri’de aynı bütçeyle birçok seçenek var ama doğru aracı bulmak zor. Biz de fiyat aralıklarına göre en çok tercih edilen ve memnuniyet sağlayan modelleri derledik. Detaylar Haberimizde

Tatil ama boş değil! Melikgazi’de öğrencilerin adresi yine dolup taştı

2025-2026 eğitim öğretim dönemi yarıyıl tatilinde binlerce öğrencinin tercih ettiği Melikgazi Belediyesi'nin Akıl Küpü Kütüphaneleri; ders çalışarak ve kitap okuyarak vakitlerini değerlendirmek isteyen öğrencilerle dolup taşıyor.

Kayseri'nin O İlçesi Eksi 20,9 ile Türkiye’nin En Soğuk İlçeleri Arasında

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’nin En Soğuk İlçeleri belli oldu. Aralarında Kayseri'den de bir ilçe var...Detaylar Kayseri Haber'de

Buz pisti mi, site yolu mu? Kayseri’de bir binanın önü adeta kayağa döndü

Soğuk havanın etkisini artırdığı Kayseri’de bir site sakinleri isyan etti. Detaylar Haberimizde...

Ailelerin Yükünü Hafifleten Proje: Kahvaltı Kolileri Geliyor

Kocasinan'da öğrencilere ücretsiz kahvaltı projesi için ihale süreci başladı...Detaylar Kayseri Haber'de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 18 2 7 9 -18 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9