ELİA KAZAN´IN KÖYÜNDEKİ TARİHİ KİLİSEDE YIKILMA TEHLİKESİ

ELİA KAZAN´IN KÖYÜNDEKİ TARİHİ KİLİSEDE YIKILMA TEHLİKESİ

KAYSERİ´de, 1725 yılında ibadete açılan tarihi Agios Teodoros Rum Kilisesi, aradan geçen zamanda bakımsızlık nedeniyle harabeye döndü.

KAYSERİ´de, 1725 yılında ibadete açılan tarihi Agios Teodoros Rum Kilisesi, aradan geçen zamanda bakımsızlık nedeniyle harabeye döndü. Yıkılma tehlikesi de bulunan kilise restore edilmeyi bekliyor.

Merkez Melikgazi ilçesindeki Germir Mahallesi, Osmanlı İmparatorluğu´nun 1590-1620 arasındaki çalkantılı döneminde, Celali isyanları sırasında yaşanan nüfus hareketinin  sonucu olarak kuruldu. O zamanlar köy olan Germir´in ilk sakinleri Ermeniler iken, 1700 yılından sonraki tarihte Rum nüfus artmaya başladı. Rum nüfus, 1840´lı yıllarda Ermeni ve Türk nüfusunu aştı. Kayseri´de bölgenin 19´uncu yüzyıldaki en önemli eğitim merkezi durumuna gelen Germir´de aynı dönemde 2 büyük kilise inşa edildi. Kısmen yerin altında olan Aziz Teodoros Kilisesi 1725, 2 katlı bir çan kulesi olan Panagia Kilisesi ise 1837 yılında ibadete açıldı.

2 kilisenin bulunduğu mahalleye, özellikle yaz aylarında yabancı gruplar akın ediyor. Germir Mahallesi, ´Ben ne Rumum, ne Türk, ne de Amerikalı. Ben Anadoluluyum´ diyen ünlü yönetmen Elia Kazan´ın ve ABD´li televizyon yıldızı Kim Kardashian´ın babaannesinin köyü olarak biliniyor.

O tarihten günümüze kadar gelen tarihi Agios Teodoros Rum Kilisesi,  geçen zamanda bakımsızlık nedeniyle harabeye döndü. Tarihi yapının duvarlarına sprey boyayla yazılar yazılarak, zarar verildi. Kilisenin içinin de defineciler tarafından kazılarak zarar verildiği görüldü. Tarihi kiliseye koruma tedbiri uygulanmaması ve günümüzde harabeye dönmesi tepki çekti. Yıkılma tehlikesi de bulunan kilise restore edilmeyi bekliyor.

 Germir Mahalle Muhtarı Ali Kapısız, mahallede 3 medeniyet bir arada yaşadığını söyleyerek, "Bunlar Ermeni, Rum ve Türkler. Gayet huzurlu bir şekilde yaşamışlar. Çünkü gördüğünüz gibi burada 3 adet kilise, 2 adet de camimiz var. 3 medeniyetin bir arada yaşadığı dönemde Rumlar, Ermeniler ve Türkler kendine has ibadetini yaparmış. En ufak bir sıkıntı yaşanmamış. Sonrasında yaşanan savaşlar nedeniyle Ermeniler ve Rumlar göç ederken burada yaşayan Türkler, ´Gitmeyin biz sizi koruruz´ demişler. Ancak Ermeni ve Rumlar kalmayarak gitmişler" dedi.


Haber Kaynak : DHA

Antika Pazarı
Mondi Home satışa çıktı
Başkan Palancıoğlu çölyak hastaları ile
TBMM’de gündem oluşturdu
E38'den Anneler Günü'nde annelere özel indirim
Pınarbaşı'ya mahalle mahalle tarımsal hizmet
"Hacılar'da taşkın riskini bertaraf edeceğiz"
AB hibesiyle güneş enerji santrali
İldem'de yollar daha konforlu hale getirildi
Şirintepe Akıl Küpü Kütüphanesi ve İkinci Bahar Evi açılıyor
Talaslı kursiyerlerden huzurevine ‘Anneler Günü’ ziyareti
İstihdam Fuarına ücretsiz ulaşım desteği
Erciyes gündoğumu büyüledi
Öğretmenler 2 gün iş bırakacak
Yahyalı ilçe sakinleri Vali Çiçek ve Başkan Büyükkılıç'ı bağrına bastı