Tarih: 08.07.2025 11:08
Bugün ne pişirsem?
Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.
İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız?
Beşamel Soslu Patlıcan Musakka İçin Malzemeler
Kıymalı harç için:
- 250 gr kıyma
- 1 adet soğan
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 adet sivri biber
- 3 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
Beşamel sos için:
- 1,5 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı süt (400 ml)
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
Üzeri için;
Patlıcanları kızartmak için;
Beşamel Soslu Patlıcan Musakka Nasıl Yapılır?
- Patlıcanlar alacalı soyularak dilimlenir. Tuzlu suda yarım saat bekletilir. Dilerseniz bu aşamada patlıcanların üste çıkmaması için tabak koyabilirsiniz.
- İç harcı için tavaya alınan sıvı yağda yemeklik doğranmış soğanlar ve sarımsakları kavuralım.
- Pembeleşmeye başladıktan sonra doğramış olduğunuz biberleri ilave ederek 1-2 dakika daha kavuralım.
- Üzerine kıymayı ekleyelim ve ezerek rengi dönene kadar kavurmaya devam edelim.
- Kıymalar biraz piştikten sonra salçayı ilave edelim. Dilerseniz salça yerine domates sosunuz var ise kullanabilirsiniz.
- Baharatları ve tuzu da ekleyerek harcı pişirelim.
- İç harcımızı hazırladıktan sonra patlıcanlarımızı temiz bez ya da kağıt havlu üzerine alınarak kurulayalım.
- Daha sonra kızdırdığımız sıvı yağda, arkalı önlü çevirerek kızartalım.
- Kızaran patlıcanların fazla yağının süzülmesi için yine havlu kağıt serili bir tabağa alalım.
- Beşamel sosu için, sos tenceresine tereyağı ve sıvı yağı alarak eritelim.
- Ardından unu ilave edelim ve unun kokusu çıkana kadar kavuralım.
- Üzerine sütü ilave edilerek hiç topak kalmayacak şekilde çırpıcı ile çırparak pişirelim.
- Beşamel sos koyulaşmaya başladığında karabiber ve tuz ekleyerek karıştıralım.
- Fırın kabının tabanına kızartmış olduğunuz patlıcanları dizelim.
- Üzerine kıymalı harcı aktararak yayalım ve kıymalı harcın da üzerine beşamel sosu dökerek her yerine eşit gelecek şekilde düzeltelim.
- Yemeğimizi önceden ısıttığımız 190 derecede fırında 20 dakika pişmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda üzerine kaşar peyniri rendesi serperek tekrar fırına sürelim ve 15 dakika daha pişirelim.
- Üzeri kızardıktan sonra fırından alın ve birkaç dakika dinlendirdikten sonra beşamel soslu patlıcan musakkamız servise hazır. Afiyet olsun.
Nohut Pilav İçin Malzemeler
- 250 gr haşlanmış dana kuşbaşı et
- 1 su bardağından biraz eksik haşlanmış nohut
- 1. 5 su bardağı baldo pirinç
- 1 orta boy kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tutam tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
Üzeri için
Nohut Pilav Nasıl Yapılır?
Tenceremize soğanı doğrayıp kavuralım .
Üzerine salçayı ekleyelim ve kavurmaya devam edelim .
Haşlanmış olan etimizi ve nohutumuzu ekleyelim .Biraz karıştıralım .
Üstüne yıkanmış pirinçlerimizi ekleyelim. 3 su bardağı kaynamış olan suyu ve tuzumuzu ekleyelim .
Karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatalım .
Pirinç suyunu çekene kadar hiç karıştırmayalım. Afiyet olsun..
Trileçe İçin Malzemeler
Keki İçin;
- 5 adet yumurta
- 1 su bardağı toz şeker
- Yarım çay bardağı ılık su
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı un
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
Şerbeti İçin;
- 1 paket Pınar Krema
- 1 litre süt
- Yarım su bardağı toz şeker
Karamel Sosu İçin;
- 1 paket Pınar Krema
- 1 çay bardağı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Üzeri İçin;
- 1 paket Krem şanti (75 g)
Trileçe Nasıl Yapılır?
- İlk olarak tatlının keki için karıştırma kabına yumurtayı ve şekeri alalım, köpük köpük olana kadar çırpalım.
- Daha sonra su, sıvı yağ, un, vanilya ve kabartma tozunu ilave ederek, çırpmaya devam edelim.
- Hazırladığımız kek hamurunu, dikdörtgen büyük boy fırın kabına dökelim. Benim kullandığım fırın kabı 27 x 40 cm.
- Önceden ısıttığımız 170°C fırında, yaklaşık 30-35 dakika kekimizin üzeri pembeleşinceye kadar pişirelim.
- Kekimiz pişerken, tatlımızın karamel sosunu hazırlayalım. Bunun için; şekeri küçük bir tencereye alalım.
- Kısık ateşte, şeker eriyip karamelize olana kadar kaşıkla karıştıralım.
- Karamelize olan şekerimizin üzerine tereyağını ekleyelim.
- Son olarak çalkaladığımız Pınar Kremayı ilave edelim. Bu aşamada şekerler sertleşebilir. Karıştırmaya devam edin. Şekerler eriyecek ve çok güzel bir kıvamı olan karamel sos elde edeceksiniz.
- Hazır olan karamel sosumuzu, ocaktan alarak soğumaya bırakalım.
- Güzelce kabarıp pişen kekimizi fırından çıkartalım. Sıcağının çıkması için 10 dakika daha bekletelim.
- Bu arada kekimizi ıslatmak için derin bir kaba süt, şeker ve Pınar Kremayı alalım ve karıştıralım. Tamamen şekerleri eriyen şerbetimiz hazır.
- Kekimizin ilk sıcağı çıktıktan sonra, sütlü şerbeti güzelce çekebilmesi için üzerine kürdan ile delikler açalım.
- Sütün tamamını kekin üzerine gezdirelim. Sütü tamamen çekene kadar dinlenmeye bırakalım.
- Krem şantiyi üzerinde yazan şekilde hazırlayalım.
- Soğuyan ve sütü çeken kekimizin üzerine hazırlamış olduğum krem şantiyi sürelim. Bu aşamada tatlının üzerini süslemek için krem şantiden 2 kaşık ayıralım.
- Son olarak tamamen soğumuş olan karamel sosunu da tatlının üzerine gezdirelim. Burada önemli olan, karamel sosunun tamamen soğuk olması.
- Ayırmış olduğumuz krem şanti ile tatlının üzerini ince ince çizgiler çizelim ve bir kürdan yardımı ile şekil verelim.
- Trileçe tatlımız hazır. Buzdolabına kaldıralım ve 4-5 saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edelim.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —