Yalçın: “İhracatın ithalatı karşılama oranındaki artış değerlidir”

Yalçın: “İhracatın ithalatı karşılama oranındaki artış değerlidir”

Kayseri 1. OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan Haziran ayı ihracat-ithalat rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Haziran ayı dış ticaret verileri, 2023 yılı ihracat hedefimiz olan 265 milyar dolar rakamının ulaşılamaz olmadığının kanıtı olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranındaki artış değerlidir” ifadesini kullandı. 

Türkiye’nin Haziran ayı ihracatının önceki yılın aynı ayına göre düşüş göstererek, 20 milyar 901 milyon dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Kayseri 1. OSB Başkanı Mehmet Yalçın şu bilgileri paylaştı  “İhracattaki yüzde 10,5’lik düşüşünün yanı sıra ithalatımız da yüzde 16,8 oranında azalışla 26 milyar 297 milyon dolar olmuştur. İhracatta 2023 yılı Ocak-Haziran dönemindeki toplamı yüzde 1,8 oranında azalışa rağmen 123 milyar 377 milyon dolarla önemli bir rakama ulaşılmıştır. İthalat ise yüzde 4,3 oranında artışla 184 milyar 795 milyon dolar olmuş, dış ticaret hacmimiz de yüzde 1,7 oranında artarak 308 milyar 172 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılında küresel ekonomideki sıkıntılardan dolayı üretim düşüklüğü ve dış ticaretin zayıf seyretmesinin yanı sıra bayram tatili etkisiyle de Haziran’da aylık ihracatımız 20,9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamın 2023 yılının ilk 5 ayındaki aylık ortalama ihracatın üzerinde bulunması ise dikkatlerden kaçmamalıdır. İhracatımızın bir önceki yıla oranla düşüş seyrini toparlıyor olması ise sevindiricidir” 

Haziran ayında en fazla ihracat yapılan ülkelerin Almanya, ABD ve İngiltere olarak sıralandığını belirten Başkan Yalçın, ihracatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ihracat içerisindeki payının yüzde 48,2 olduğunu kaydetti.                       

Türkiye ihracatçısının yeni ihracat kapıları bulmasının çok büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizen Başkan Yalçın  “İhracatımızın çeşitlenmesi ve dünyanın dört bir yanına ulaşabilen bir ihracat stratejisinin oluşması Türkiye açısından önemlidir. Enerji, hammadde ve ara malı temini bakımında ithalatımızın yüksek olduğu gerçeğinden hareketle ithalatımızın yüksek olduğu ülkelere yönelik ihracat atağı da yapmamız zorunluluk halini almıştır.” şeklinde konuştu. 

Başkan Yalçın, değerlendirmesinin sonunda Türkiye’nin ihracat hedeflerine ulaşması yolunda büyük bir gayretle çalışan tüm ihracatçılara şükranlarını sunarak, başarılarının devamını diledi.

 


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları