TEPEKÖY HALKI DAHA FAZLA SİYANÜR İSTEMİYOR

TEPEKÖY HALKI DAHA FAZLA SİYANÜR İSTEMİYOR

KÖY HALKI SESİNİ MECLİS’TEN DUYURDU

Niğde Ulukışla Tepeköy halkı tarım arazilerinde siyanürlü su sızması nedeniyle sorunlar yaşadıkları için bu bölgede çalışma yapan Gümüştaş Madenciliğin faaliyetlerini tepkilerini Türkiye Büyük Millet Meclis’ine taşıdılar.

Niğde Ulukışla Tepeköy’de bir süredir altın arama işi yapan Gümüştaş Madencilik, siyanür havuzundaki sızmayı önlemediğini ve bölgede tarımla uğraşan köylülerin zor durumda kaldığını öne sürmesi nedeniyle kamuoyunun gündemine geldi. Yaklaşık bir yıldır devam eden hukuk mücadelesi hakkında gerek kamuoyuna gerekse Meclis’te yapılan basın açıklaması ile tüm ilgilere ulaşılan siyanürle altın arama konusunda yapılan çalışmalar köy halkı tarafından tepki çekmeye başladı. Siyanür havuzunda çatlak olduğu ifade edilirken bu şekilde çevredeki toprağında çiftçilikle uğraşan halkı olumsuz etkilediğini belirten köy muhtarlığı konu ile ilgili durumu, MHP Aksaray Milletvekili Ramazan Kaşlı tarafından Meclis’e taşıyarak burada bir basın açıklaması ile tepkilerini tüm kamuoyuna duyurdular.

Konu ile alakalı olarak muhtarlık adına Av. Murat Fahri Ertul yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Niğde Ulukışla Tepeköy’de faaliyetlerini sürdüren Gümüştaş Madenciliğin patlayan siyanür havuzu sonucu, tarım arazilerine siyanürlü su sızması ve kurulmak istenen ikinci cevher ayrıştırma tesisi ile alakalı olarak 2019 yılı Haziran ayı itibari ile Tepeköy Muhtarlığı’nın 29 Kasım 2019 tarihinde Ulukışla Cumhuriyet Başsavcılığı ve Asliye Hukuk Mahkemesi vasıtası ile yapmış olduğu şikâyet ve başvuru ile cevher ayrıştırma havuzunda siyanürlü sızıntıları olduğu tespiti yapılmıştır.

Bununla beraber kurulmak istenen siyanürle ikinci cevher ayrıştırma tesisini İstemeyen Tepeköy halkı güven kaybından dolayı bu fabrika ile idari işlemleri yargıya taşımıştır.

İkinci cevher ayrıştırma tesisinin kurulumu ile ilgili Niğde İl Özel İdare Başkanlığı tarafından yapılan imar revizyonu Aksaray İdare Mahkemesinde yargıya taşınmış, yapılan keşif ve akabinde hazırlanan bilir kişi heyeti raporu ile revizyon işleminin hukuka aykırı olduğu ile ilgili rapor tanzim edilmiştir. Siyanür havuzlarından tarım arazilerine sızan su ile ilgili olarak Ulukışla Cumhuriyet Başsavcılığı ile Ulukışla Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından tayin edilen bilirkişilerin hazırladığı raporlar ile sızan suda siyanür ile ağır metallerin olduğuna dair rapor ilgili mahkemelere ulaşmıştır. Mahkeme süreci devam etmektedir. Bu çevre katliamının devam etmesi halinde Tepeköy halkına ve çevreye telafisi mümkün olmayan zararlar açacağı görülmektedir. Tepeköy halkı siyanür havuzundaki kaçakların ivedilikle onarılmasını, bu kaçaklardan kaynaklı var ise Tepeköylülerin zararlarının tanzim edilmesine ve kurulması planlanan yeni tesisin köyden 10 - 15 km uzak olması talep edilmektedir. Hukukun üstünlüğüne olan inancımız tamdır. Bağımsız yargımız en doğru kararı verecektir. Konunun hukuki ve vicdanen takibi Tepeköy avukatı olarak tarafımdan yapılmaktadır. En kısa sürede Niğde Ulukışla Tepeköy halkının mağduriyetlerinin giderilerek sonuçlanması yönünde temennilerimiz bulunmaktadır.”


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”