KANALIMIZA ABONE OL

YEREL BASINA DESTEK OL

 


EDİTÖR

SAYFA EDİTÖRÜ

   Süleyman ERDOĞAN
   editor@kayserihaber.com.tr                      

   

COVİD-19’A KARŞI BU KURALLARA DİKKAT!

HAMİLELERE 14 YAZ ÖNERİSİ

UZMANLAR YAZ İSHALLERİNE KARŞI UYARDI

BOL BOL SU İÇİN

DOÇ.DR. MUZAFFER KEKLİK’TEN UYARI

SAĞLIKSIZ PİŞİRİLEN ET KANSERE DAVETİYE ÇIKARIYOR”

OTOMOBİL UÇURUMA YUVARLANDI

1 ÖLÜ 3 YARALI

VİRÜS BİTMİYOR

KAYSERİ'DE 80 EV KARANTİNAYA ALINDI

KURBAN BAYRAMINDA SAĞLIKLI BESLENMENİN YOLLARI

ETLERİN ÇOK YAĞLI KISIMLARINDAN HER ZAMAN UZAK DURUN

KURBAN ETLERİNİN KORUNMASI

KURBAN ETLERİNİ NASIL SAKLAMALIYIZ?

VİRÜSE KURBAN GİTMEYELİM!

KAYSERİ’DE VAKA ORANLARI ARTTI

BENLİ’DEN MASKELİ BAYRAM KUTLAMASI

HİJYEN VE SOSYAL MESAFEYE UYALIM

KAYSERİ'DE 10 EV KARANTİNAYA ALINDI

EKMEK YAPMAK İÇİN BİR ARAYA GELEN KADINLARDA KORONAVİRÜS ÇIKTI

SARIZ İLÇESİNE AMBULANS HELİKOPTERİN İLK İNİŞİ SEVİNÇ YAŞATTI

SARIZ İLÇESİNE PİST YAPILDI

ASIRLIK İÇMECELER, ŞİFA DAĞITMAYA DEVAM EDİYOR

ŞİFA ARAYANLAR BURADA BULUŞUYOR

YAZ AYLARI BOYUNCA BOL BOL YEŞİL FASULYE TÜKETİN

ÇOK ÖNEMLİ BİR ANTİOKSİDAN

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ BENLİ UYARDI

HERKESİ COVİD TAŞIYORMUŞ GİBİ DÜŞÜNEREK DAVRANMALIYIZ

SAĞLIK BAKANI KOCA’DAN AÇIKLAMA

KAYSERİ’DEKİ ARTAN VAKA SAYILARINA DİKKAT ÇEKTİ

KAYSERİ’DE 2 GÜNDE 23 DAİRE KARANTİNADA

BU HASTALIĞI KARŞI UKALA BİR TAVRIMIZ VAR

Anahtar Kelimeler: KARPUZ’ FAZLASI YAPABİLİR

KARPUZ’UN FAZLASI KİLO YAPABİLİR

DİYETİSYEN UÇAN: KARPUZDA MEYVE ŞEKERİ YÜKSEK OLDUĞU İÇİN AZ TÜKETİLMELİ

Acıbadem Kayseri Hastanesi Diyetisyeni Fatma Uçan, karpuzda meyve şekeri yüksek olduğu için az tüketilmesi gerektiğini belirterek, "Karpuzu bir öğünde herkesin kendi avucunun ortası kadar tüketmesini önerebiliriz. Bunun fazlası hem şekeri yükseltir hem fazla şeker alımından dolayı kilo aldırabilir” dedi.

Karpuzun birçok faydası olduğunu fakat içerisinde ciddi oranda meyve şekeri olduğunu söyleyen Diyetisyen Fatma Uçan, “Karpuz çok faydalı bir meyve olmanın yanı sıra, meyve olduğu için de şeker içeriği de yüksek bir besin. Bu sebeple aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Öncelikle karpuzun kırmızı renkli iç kısmında likopen oldukça yüksektir ve likopen çok güçlü bir antioksidandır. Antioksidanlar bağışıklığımızı güçlendirir, bizi hastalıklardan korur, var olan hastalığımızı iyileştirir veya var olan sağlık durumumuzu korumamıza yardımcı olur. Aynı zamanda toksinlerin atımında yardımcıdır. Diyabet, kalp hastalıkları ve hatta kanserden bile korur bizleri karpuz. Yapılan araştırmalar karpuzun vücuttaki iltihaplanmaları azalttığı yine romotölojik hastalıklara iyi geldiği, astım krizlerinin ya da astımın semptomlarını azalttığına dair araştırmalar bile var. Karpuzun içerisindeki potasyum kan basıncını düzenlemeye ve vücudun doğal sıvı dengesini sağlamaya yardımcı olur. C ve A vitamininden oldukça zengindir. Bu da demek oluyor ki bağışıklığı güçlendirdiği gibi, cildi de yeniler ve cildimizin daha sağlıklı olmasını sağlar” dedi.

Uçan, fazla tüketimin şeker hastalarında şekeri yükselteceğini ve normal bireylerde kilo alımına sebep olacağını söyleyerek, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Karpuzun yüzde 90’ı sudan oluşur yani doğal bir diüretiktir aslında yaz meyvelerinin hepsi gibi. Bu da demek oluyor ki ödemli ve kendini şiş hissettiğini söyleyen kişilerin porsiyonu aşmadan karpuz tükettiklerinde, diyabetik etki gösterip ödemleri attığını biliyoruz. Karpuzun faydaları saymakla bitmiyor ama bu demek değil ki istediğiniz kadar yiyebilirsiniz. Karpuzun yüzde 90’ı su olsa da meyve olduğu için çok ciddi meyve şekeri ve früktoz içerir ve fazlası şeker hastalarının şekerini yükseltir. Aynı zamanda normal bireylerde de kilo alımına sebebiyet verebilir. Bu yüzden aslında bir öğünde herkesin kendi avucunun ortası kadar tüketmesini önerebiliriz. Bunun fazlası hem şekeri yükseltir hem fazla şeker alımından dolayı kilo aldırabilir. Her şeyde olduğu gibi karpuzun da fazlası zarar.”


Haber Kaynak : İHA