KANSER HASTALARINA

KANSER HASTALARINA

ÖZEL BESLENME TÜYOLARI

Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Esra Kula, kanser hastalarına teşhis sonrası tedavi sürecinde doğru beslenme ipuçlarını verdi.
Hastalık süresince dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Diyetisyen Esra Kula, ?Kanser tedavisine başlarken hastanın beslenme durumu ve antropometrik ölçümlerin saptanması hastanın besin ihtiyaçlarını ortaya çıkarıyor. Gerekli olan enerjinin 4 temel besin grubunu içerecek şekilde uygun öğünlere bölünerek sağlanması gerekiyor.? dedi.
SÜT, ET, TAHIL, MEYVE VE SEBZE?
Dört temel grubu, süt, et, tahıl, meyve ve sebze grubu olarak açıklayan Diyetisyen Esra Kula, kanser hastalarının da sağlıklı bireylerde olduğu gibi yağlı, kızartılmış, aşırı şeker ve tuz içeren yiyecek ve içeceklerden kaçınması gerektiğini vurguladı.
Diyetisyen Esra Kula, kemoterapi alan hastalara şu uyarılarda bulundu:
?Hastalarda kemoterapinin yan etkilerine bağlı olarak beslenme tedavisi değişebiliyor. Bulantı ve kusma durumunda grissini,galeta, tuzsuz etimek gibi kuru, yağsız ve kokusuz yiyecekler tüketilebiliyor. Kızartma ve yağlı yiyeceklerden uzak durulması, öğünlerin az ve sık aralıklarla tüketilmesi gerekiyor.? Bunun yanı sıra bazı hastaların özofajit ve ağız kuruluğu yaşadığını söyleyen Dyt. Kula, ?Bu durumda akışkan sıvılar, besleyici çorbalar, asitsiz meyve suları veya püretüketilmesi öneriliyor. Unlu-yapışkan gıdalardan, asitli içeceklerden kaçınılması, yiyecek ve içeceklerin aşırı sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor.?
Yutma güçlüğüne karşı yumuşak gıda
Kemoterapi alan hastaların lezzet duygusunun zaman zaman kaybolacağını da kaydeden Diyetisyen Esra Kula, bu tür durumlarda aşırıya kaçmadan baharat kullanımının artırılabileceğini dile getirdi. Bunun yanı sıra, yutma güçlüğü oluşan hastalara kuru ve yalın gıdalar yerine akışkan sıvılar, püre veya sos ile hazırlanmış yemekler tüketmesini öneren Diyetisyen Esra Kula, ?Yutma güçlüğünün derecesine göre yoğurt, puding, tanesiz çorba, yumuşak peynirler, meyve püreleri gibi yoğunlaştırılmış veya açık sıvı gıdaların tercih edilmesi öneriliyor.Kanserin önlenmesinde veya tedavisinde, kullanımının etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış herhangi bir vitamin, mineral veya antioksidan ilaç takviyesi bulunmuyor. Ancak bu vitaminleri, mineralleri ve antioksidanları içeren yiyeceklerin yeterli ve dengeli olarak tüketilmesi hem tedavinin başarısına hem de hastalıktan korunmaya katkı sağlıyor.? ifadelerini kullandı.


Haber Kaynak : İHA

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı