Güneş:“Girdi maliyetleri düşürülmeli”

Güneş:“Girdi maliyetleri düşürülmeli”

Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulunca çiftçilerin geçmiş borçlarına yönelik yayınlanan genelge ile ilgili basın açıklaması yapan Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş, yüksek girdi fiyatları çiftçinin üretimine engel olduğuna dikkat çekerek “Devlet üretim istiyorsa girdi maliyetlerini düşürmeli” ifadesini kullandı.

Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulunca çiftçilerin geçmiş borçlarına yönelik yayınlanan genelge ile ilgili basın açıklaması Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş, İncesu Ziraat Odası Başkanı Yaşar Karaçavuş, Sarız Ziraat Odası Başkanı Mehmet Erkek, Yahyalı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Genç, Akkışla Ziraat Odası Başkanı Sedat Eraslan ve Sarıoğlan Ziraat Odası Başkanı Kazım Güneri katıldı.                      

Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdulkadir Güneş yayınlanan genelge ile çiftçilerin ticaretlerine devam etmelerinin amaçlandığını vurgulayıp, emeği geçenlere şükranlarını sunarak şöyle konuştu  “Son günlerde çiftçi girdi maliyetlerinin artması, yağan kar bir de çiftçilerimizin geriye dönük borçlanmaları ile ilgili bir toplantı düzenledik. Geçen hafta çiftçilerimizin geriye dönük borçları ile ilgili bir genelge geldi. Kredi Kooperatiflerine ve Ziraat Bankası’na borcu olan çiftçilerimize ayrı ayrı gelen genelge ile Tarım Kredi’de 2020 yılını kapsayan geriye dönük borcunu ödeyemeyen çiftçilerin borç faizleri silindi. Ödeme planlarına göre yüzde 10’unu öderse 24 ay, yüzde 20’sini öderse 36 ay ve yüzde 30’unu öderse 60 aya bölündü. Bunlar her yıl düzenli şekilde ödenecek ve bu ertelenen borçlara faiz uygulanmayacak, sadece temel faizleri silinecek. Çiftçilerimiz oradan ticaretini devam ettirsin diye Kredi Kooperatifleri böyle bir genelge yayınladı. Çiftçilerimize hayırlı olsun, emeği geçenlere teşekkür ederiz”

Güneş sözlerinin devamında gübre fiyatlarının düşmesi ile ilgili çiftçilerin beklenti içerisinde olduğuna dikkat çekip, şu anki mazot fiyatlarının üretim yapan çiftçileri mağdur edeceğinin altını çizdikten sonra elektrikte yapılan indirim miktarının üretim yapan çiftçi için yeterli olmadığını vurguladı

Sözlerini noktalarken çiftçilerin üretim yapması için maliyetlerin düşürülmesi ve üreticiye sahip çıkılması gerektiğinin de altını kalın çizgilerle çizen Güneş şunları kaydetti  “Biz ülkemizin insanlarının karnını doyurmak zorundayız. Pandemi döneminde herkes evde kalırken biz hiç evde kalmadık. Bizi bu konuda muaf tuttular ve biz üretime devam ettik. Biz üretime devam ederken sadece kendimizi değil, evde kalan insanların da karnını doyurmak bizim borcumuz. Devletimiz dışarıya muhtaç olmayacaksa biz üretmek zorundayız. Sonuna kadar da üretmeye devam edeceğiz. Gübre, mazot kaç TL olursa olsun. Biz bunlardan muzdarip oluyoruz ama ‘bunlar pahalı’, ‘biz üretim yapmayacağız’ deme lüksüne sahip değiliz. Bu topraklar bizim, bin yıllardır bizim ve bin yıl sonra da inşallah bizim olacak. İnsanlık yaşadığı müddetçe de gıdaya ihtiyacı var. Gıda üretimi savunma sanayi kadar önemli. Bu kadar önemliyse ve devletimiz eğer üretmemizi istiyorsa, biz de üzerimize düşeni yapacağız ama hep birlikte yapacağız. Gübre, mazot ve elektrik fiyatları aşağı çekilecek, bizim de elimizden gelen her şeyi yapmak borcumuz. El birliğine çok ihtiyaç var. Üretim çok önemli ve biz de elimizden geldiği kadar üretmeye devam edeceğiz ama lütfen üretenlerin kıymeti bilinsin”


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık

yapısal reformlara odaklanılmasını isabetli buluyoruz

Dünyanın ilgisini çekecek "turizm" yatırımları