Gülsoy : “Yüksek enflasyon yatırmda belirsizliğe neden oluyor”

Gülsoy : “Yüksek enflasyon yatırmda belirsizliğe neden oluyor”

Kayseri Ticaret Odası Meclisi Temmuz ayı toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda şehrimiz  ve ülke ekonomisindeki güncel gelişmeleri, küresel sorunların sektörlere yansımalarını değerlendiren Başkan Ömer Gülsoy “Enflasyonun yarattığı belirsizlik nedeniyle yatırım konusunda çekingen davranılıyor”değerlendirmesinde bulundu.

Kayseri Ticaret Odası  Temmuz ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Cengiz Hakan Arslan başkanlığında M. Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Başkan Ömer Gülsoy’un yanı sıra Yönetim Kurulu üyeleri,  TOBB Kayseri Kadın Girişimci Kurulu Başkanı Tuğbahan İlgü, Meclis üyeleri iştirak etti.                                         

Toplantının başlangıcında gündem maddeleri kabul edilip, ay içerisinde yapılan faaliyetler konusunda katılımcılar bilgilendirildi.                                                         

Yönetim Kurulu’nun yaptığı çalışmalar hakkında bilgi vermek için kürsüye gelen Başkan Gülsoy, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında İstanbul'da imzalanan "Tahıl ve Gıda  Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi"nin bir diplomasi zaferi olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti. "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi"nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan himayesinde Birleşmiş Milletler  Genel Sekreterinin katılımıyla taraflar arasında imzalandığını belirten Gülsoy, "Türkiye'nin diplomasi başarısı dünya kamuoyu tarafından memnuniyetle karşılandı. Bu mutabakat ile ihraç edilecek tahıl ve benzeri gıda ürünlerinin Ukrayna'ya ait 3 liman üzerinden emniyetli bir şekilde denizden nakliyatı yapılacak."                                                Enflasyonun yarattığı belirsizlik nedeniyle yatırım konusunda çekingen davranıldığını ifade eden Gülsoy şu konulara dikkat çekti “Üretim maliyetleri artıyor, işletme sermayesine ihtiyacımız var. Bunun karşısında da firmaların finansa ulaşabilme zorlukları da artıyor. Üretim yapabilmek için işletme sermayesi açığını kapatabilecek nitelikte finansman araçları geliştirebilmek gerekiyor. Enflasyonla mücadelede bozulan fiyatlama davranışları ve beklentilerin yeniden olağan seyrine dönmesi büyük önem taşımaktadır. İnanıyoruz ki mevsimsel etkiler, aylık bazda enflasyonu daha ılımlı seviyelerde sınırlayacaktır. Enflasyon nedeniyle gıda fiyatları tüm dünyada rekor düzeylerde arttı, artmaya da devam etmesi bekleniyor. Ancak mevcut tablo, dünyanın artık stratejik bir sektör olarak gördüğü tarım ve gıda sektörüne yönelik politikaları yeniden ve radikal bir biçimde gözden geçirmemiz gerektiğine işaret ediyor. Öte yandan hayat pahalılığına üretim ortağımız olan çalışanlarımızı ezdirmememiz gerekiyor. O yüzden biz hem çalışanımızın refahının artmasını hem de alım gücünün korunmasını vazifemiz olarak görüyoruz. Bu çerçevede asgari ücretin temmuz ayından itibaren 5 bin 500 liraya çıkarılması kararını memnuniyetle karşılıyoruz."                         

Turizm sezonunun açıldığını ve bereketli geçtiğini söyleyen Gülsoy, “Turizm artı gelir sağladığımız bir sektör. Bacasız sanayiyi daha üst noktaları çıkarmamız gerekiyor. Başlayan yaz sezonu ile birlikte hizmetler sektörümüzde yükseliş trendine girdi. Anadolu'da 7, 8 ve 9'uncu aylar 'gurbetçi mevsimi' olarak bilinir. Gurbetçilerimizin gelmesiyle birlikte Anadolu'da hareketlilik başladı. Anavatanlarına gelen gurbetçilerimizin A'dan Z'ye her sektöre faydaları var. Gurbetçilerimiz mutlaka çocuklarını da yanlarında getirsinler çünkü 3 ve 4'üncü kuşak gelmek istemiyor. Mutlaka gelsinler, buradaki kültürümüzü, örf ve adetlerimizi unutmasınlar. Vatan toprağıdır. Geldikleri zamanda burada daha rahat ederler. Milli ve manevi duyguları aşılamamız lazım. Çarşı pazarda gördüğümüz gurbetçilerimiz sayesinde esnafımızın da yüzü gülüyor. İnşallah yaz sezonunu boyunca hareketlilik sürer. Gurbetçi arkadaşlarımızın ayağının tozu kalsa berekettir. Allah hepsinden razı olsun. " ifadesini kullandı.                   

 


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

“madde bağımlılığı” eğitim programı

İhtiyaç sahibi ailelere ‘220 ton süt’ desteği

Pazar kültürü Melikgazi’de hayat buluyor

Uğurevler’e modern pazar yeri

yol yenileme çalışmaları ile ulaşım ağı genişliyor

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı