Ertuğrul: “Çocuklar sınava girecek diye olağanüstü hal ilan etmeyin”

Ertuğrul: “Çocuklar sınava girecek diye olağanüstü hal ilan etmeyin”

Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul, yaklaşan Liselere Geçiş Sistemi -LGS sınavı öncesi velilere yönelik yaptığı uyarıda ‘Kaygı’nın oldukça normal olduğunu fakat bulaşıcı bir duygu olduğuna dikkat çekip “Çocuklar sınava girecek diye olağanüstü hal ilan etmeyin” ifadesini kullandı.

Yaklaşan Liselere Geçiş Sistemi -LGS sınavı öncesi velilere yönelik yaptığı uyarıda makul seviyede bir kaygının başarıya, makul seviyenin üzerindeki kaygının ise başarısızlığa sebep olacağına dikkat çeken Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul sözlerini şöyle sürdürdü “Bu yüzden kaygılanmanın normal olduğunu bilmek lazım. Hem ailenin hem de çocuğun kaygılanması gayet normal. Bu dönem içerisinde kaygıya değil, bedene odaklanırsak, sınav anında da bu dönem içerisinde de sıkıntı yaşadığımızda bu konuyu halledebiliriz. Bununla mücadele edebiliriz”

Psikolog Ertuğrul sözlerinin devamında çocukların bu dönemde rahatlatılması gerektiğinin altını çizerek şunları kaydetti  “Sınav sırasında kaygı duyduğumuzda 9 saniye kadar nefes egzersizi yapılabilir. Bunu da genelde 3 saniyede nefesini al, 3 saniye tut ve 3 saniye bırak şeklinde öneriyoruz. Bu egzersiz, gerçekten çocuğun o süre zarfında kaygısını azaltabiliyor”                                                            

Kaygı hissi bulaşıcı olduğu için sınava kaygılı ebeveynle gitmenin doğru olmadığını vurgulayan Psikolog Ertuğrul “Eğer herhangi bir ebeveyn kaygılıysa onun eşlik etmesini istemeyiz. Gerçekten çocukların bu dönem içerisinde kaygılı ve sıkıntılı olduğunu bilmek, onların kaygısını arttırmaktansa rahatlatmak gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.                            

Sözlerinin  sonunda çocuklar sınava girecekleri için olağanüstü hal ilan edilmemesi gerektiğine değine  vurgu yaparak “Ne kadar olağanüstü hal ilan edersek çocuk o kadar kaygılanıyor ve panikliyor.”dedi ve ekledi “Öğretmenler ve veliler zaman zaman çocuklara karşı baskıcı olabiliyor, ama fiziksel ve psikolojik sağlıkları için sınava son 2 gün kala ders çalışmalarını istemiyoruz. 2 günlük süre içerisinde aileleri ve arkadaşlarıyla kaliteli zaman geçirmelerini ancak rutini çok bozmamalarını tavsiye ediyoruz. Rutin bozulduğunda düzen de bozuluyor. Uyku yaşamsal bir değerdir. Uykuya dikkat edilmesi ve olabildiğince uyku düzeninin bozulmaması gerekiyor. En önemlisi de çocuk sınava girecek diye olağanüstü hal ilan edilmemeli. Ne kadar olağanüstü hal ilan edersek çocuk o kadar kaygılanıyor ve panikliyor. O yüzden mutlaka çocuklarımıza olabildiğince normal davranalım. Sınava girecek herkese şimdiden başarılar diliyorum.”


Haber Kaynak : İHA

Kabakcı'dan halk oyunları ekibine tebrik

Bilgi yarışmasını 'Melikgazi Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi' kazandı

“Kentsel dönüşümün can damarı olan ana yolu tamamlıyoruz”

Vali Çiçek, öğrencileri ilmek ilmek işliyor

Türkiye’nin gözde turizm mekanı olacak

Talas Sporcu Fabrikası göğüs kabartıyor

Bilim Merkezi'nden Kız Çocukları Günü'ne özel söyleşi

Brüksel’de Avrupalılara hitap edecek

Avrupa Spor Şehri Kayseri'ye "Spor Köyü" Projesi

Bir daireyi farklı kişilere sattığı iddia edilen müteahhidin yargılanmasına başlandı

Öğrenciler Mareşal Fevzi Çakmak’ı andı

2 bin 543 adet hobi bahçesi için 22 bini aşkın kişi başvurdu

Kayseri OSB Sağlık Merkezi yapımı için çalışmalar başladı

Hürmetçi Sazlığı'na ziyaretçi merkezi

“Çözüm merkezi, Kayseri’nin en torpilli numarasıdır”

KTO heyetini ağırlayan Başkan Büyükkılıç'a "birlik" vurgusu