EKONOMİ BAKANI ELİTAŞ:

EKONOMİ BAKANI ELİTAŞ:

?2015 YILINDA AB ORTALAMASININ ÜZERİNDE BÜYÜDÜK?

Ekonomi Bakanı ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş Türkiye İstatistik Kurumunca açıklanan 2015 yılı büyüme rakamlarını değerlendirerek ?Türkiye 2015 yılının tamamında hem AB ortalamasının, hem de Avro Bölgesi ortalamasının üzerinde büyümüştür? ifadesini kullandı?
Ekonomi Bakanı ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş yazılı bir açıklama yaparak 2015 yılındaki ekonomik büyümeyi değerlendirdi? ?Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan verilere göre ülkemiz 2015 yılının dördüncü çeyreğinde %5,7, 2015 yılının tümünde ise %4 büyümüştür? diyen Bakan Elitaş sözlerinin devamında ? Orta Vadeli Program´da öngörülen %4´lük büyümeyi tam olarak yakalayan bu oran, Türkiye´nin son 13 yıldır geçirmekte olduğu dönüşümün ne kadar sağlam bir ekonomik temele sahip olduğuna işaret etmektedir. Bu başarı; Hükümetimizin kararlılıkla uyguladığı reformlarla, makroekonomik hedeflerimiz doğrultusunda oluşturduğumuz politikalarla ve hiç şüphesiz dünyanın dört bir yanına açılmaktan hiçbir dönem imtina etmeyen cesur ihracatçılarımızın, sanayicilerimizin ve müteşebbislerimizin alın terleriyle tescillenmiştir? ifadesini kullandı?.
Bakan Elitaş açıklamasında 2015 yılının hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkelerin ciddi sorunlar yaşadığı bir dönem olduğunu vurgulayarak ?IMF, Dünya Bankası ve OECD gibi uluslararası kuruluşlar, 2015 yılında dünya ekonomisinin %3 civarında büyüyeceğini öngörmektedir. Küresel ticaretin daraldığı, yatırım iştahının azaldığı ve sermaye piyasalarında sert çalkantıların olduğu bir dönemde elde ettiğimiz bu büyüme oranı, Türkiye ekonomisini bölgesel ekonomilerden olumlu yönde ayrıştırmıştır. Son iki yıldır Türkiye ekonomisi hem büyüyor, hem dış ticaret açığını azaltıyor, hem de almış olduğu uluslararası doğrudan yatırım miktarını artırıyor. Ekonominin en temel ayaklarını oluşturan bu üç parametrede kaydettiğimiz gelişme, bütüncül ekonomi politikalarımızla bundan sonraki dönemlerde de sürecektir. Kamu kesimi, reel sektörü, sivil toplum kuruluşları, akademi dünyası ve diğer tüm paydaşlarımızla koordine içerisinde gerçekleştireceğimiz yapısal reformlar, ülkemizin stratejik perspektifini güçlendirecek, başarılarımızı daha kapsayıcı ve sürdürülebilir kılacaktır? şeklinde konuştu?
Bakan Elitaş açıklamasında ülkemizin geçtiğimiz büyüme performansı ile bir çok uluslar arası kuruluşun büyüme beklentilerinin üzerine çıkma başarısı gösterdiğinin altını çizerek ?2015´in dördüncü çeyreğinde %5,7 oranında, yılın tamamında ise %4 düzeyinde bir büyüme oranı elde eden Türkiye, IMF ve OECD gibi önde gelen uluslararası kuruluşların büyüme beklentilerini dahi geride bırakan bir tablo çizmiştir. Ülkemiz bu performansı ile 2015 yılında 23 Avrupa Birliği üyesi ülkeden daha hızlı büyümeyi başarmıştır. 2015 yılındaki ekonomik büyüme performansımız, birçok gelişmiş ülke grubu ortalamasının da oldukça üzerindedir. Ülkemiz 2015´in tamamında hem AB ortalamasının hem de Avro Bölgesi ortalamasının üzerinde büyümüştür. Benzer şekilde ekonomimiz G20 ülkeleri için IMF tarafından öngörülen %3,3´lük büyüme seviyesinin oldukça üzerinde bir performans ortaya koymuştur? dedi?
Bakan Elitaş ülkemizin G20 ülkeleri içinde en çok büyüme kaydeden 4. Ülke olduğunu da vurgulayarak ?Henüz tüm ülkelerin rakamları kesinleşmemekle birlikte, IMF öngörülerine göre, Türkiye Çin, Hindistan ve Endonezya´nın ardından 2015´te en hızlı büyüyen dördüncü G20 ülkesidir. Bugün itibariyle ülkemiz, G20 gibi itibarlı bir oluşum içerisinde büyüme lokomotifinin başında bulunan ekonomilerden birisi haline gelmiştir. 720 milyar dolarlık milli geliri ile Türkiye, 2014 yılındaki ?Dünyanın en büyük 18´inci büyük ekonomisi´ olma konumunu da, 2015 gibi sarsıntılı bir dönemde muhafaza etmeyi başarmıştır? değerlendirmesinde bulundu?.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

“Türkiye Yüzyılı kadınların yüzyılı olacak”

"Filistin'de 7 bin 700 kayıp Filistinli var"

“Güçlü Türkiye için milli ve manevi değerlere sahip çıkmak zorundayız”

Başkan Yalçın yeniden Talas adayı

Kayseri’de Cumhur İttifakı adayları tanıtıldı

Başkan Büyükkılıç'tan Cumhur İttifakı ile istişare toplantısı

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Kadın Kolları MKYK Üyesi Arslan'ı ağırladı

"Yeni projelerimiz ile hiçbir talebi geri çevirmeden değerlendireceğiz"

Büyükkılıç: “Ustalık anlayışı içerisinde en güzel çalışmaları yapacağız"

Akar ve Büyükkılıç, üreten kadınlarla buluştu

Genel merkezimiz neyi uygun görürse biz o noktada devam ederiz

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı

AK Parti Genel Başkanvekili Elitaş: “AK Parti oylarını patlatacağız”

Başkan Büyükkılıç, AK Parti Merkez İlçe Teşkilatları Ortak Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı

AK Parti Kayseri’de yerel seçim mesaisi başladı

Özdemir sordu, Bakan Özhaseki yanıtladı