Uzman Dr. Sipahioğlu: “Mantar deyip geçmeyin, ölüme götürebilir”

 Uzman Dr. Sipahioğlu: “Mantar deyip geçmeyin, ölüme götürebilir”

Kayseri Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanlarından Dr. Hilal Sipahioğlu, yağmurların ardından dağlarda ortaya çıkan mantarların bazılarının zehirli olduğunu ve tüketilmesi  halinde ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekerek vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Kayseri Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Hilal Sipahioğlu, yağmurların ardından dağlarda ortaya çıkan mantarlarla ilgili vatandaşları uyarıp; bu mantarların tecrübeli olunmaması halinde yenilmesinin tehlikeli olacağına dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı “2 çeşit mantar türü var. Kültür mantarı seralarda yetişen ve herhangi bir sağlık sorunu oluşturmayan mantarlardır. Diğer mantarlar ise yılda 2 kez bahar mevsiminde yağmurlarla birlikte ortaya çıkan toplama mantarlar. Dünyada 10 bin çeşit mantar bulunmaktadır. Bunların da 100 çeşidi zehirlidir. Bunların zehirli olup olmadığını anlamak için çok tecrübeli olmak gerekir. Bunun için mümkün olduğunca toplama mantarları tecrübeli değilsek yemememiz gerekir” 

Türkiye’de zehirli mantarlardan oluşan ölüm riskinin 20 civarında olduğunu hatırlatan Hilal Sipahioğlu sözlerini şöyle noktaladı “Bir hasta mantar yedikten sonra 3 gün içerisinde normalin dışında bir bulgusu varsa mutlaka mantar yediğini belirterek acil servise başvurmalıdır. Öncelikle erken ve geç bulgular ortaya çıkabilir. Erken bulgularda en sık olarak bulantı, kusma ve ishal şeklinde olur. İlk 2 saate halüsinasyonlar görebilirler, ateş ve nöbet ortaya çıkabilir. Geç dönemde 6-24 saatte ise hastalarda genellikle böbrek ve karaciğer yetmezliğine ilerleyebilir. Bu hastalarda karaciğer yetmezliği gelişmişse hastalara mutlaka antidotunu veriyoruz ve 48 saat yoğun takibe alıyoruz. Antidotla birlikte hastada düzelme olmazsa bu hastalara nakil şansı veriyoruz. Nakil de sadece canlı nakil olmak zorundadır. Genellikle mantar zehirlenmeleri ile gelen hastalar ailece yedikleri için bu şansı da kaybediyorlar. Dolayısıyla hastaları nakil yapılacak hastanelere sevk ediyoruz. Burada da başka bir yerden nakil çıkması gerekiyor” 


Haber Kaynak : İHA

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı