Kayseri ihracatta tarih yazdı

 Kayseri ihracatta tarih yazdı

Türkiye İstatistik Kurumu -TÜİK Aralık Ayı İhracat rakamlarını açıkladı. Kayseri Ticaret Odası Balkanı Ömer Gülsoy, Kayseri Sanayii Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi ve Osb Başkanı Mehmet Yalçın yaptıkları yazılı açıklamalarla gerçekleşen rakamları değerlendirip, Kayseri’nin ihracatta tarih yazdığını vurguladılar.

Açıklanan verilere göre Aralık ayında gerçekleştirilen 340 milyon 936 bin dolarlık ihracat ile 2022 yılında 3 milyar 918 milyon dolara ulaşan Kayseri’nin ihracat rakamları bir önceki yıla göre yüzde 8.5 arttı.  Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Aralık Ayı İhracat rakamlarına yönelik olarak yaptığı değerlendirmede Kayseri olarak 2022 yılında ihracat rakamlarımızda tarihi rekorlar kırıldığını belirterek “Kayseri İhracatta tarihi bir başarıya imza attı. Yıllık, yüzde 8.5 oranında artışla 3 milyar 918 milyon dolar ihracat yaptı. Bu başarıya imza atan tüm ihracatçı üyelerimizi yürekten kutluyorum. TÜİK verilerine göre 2021 yılı için Kayseri İhracat rakamları Aralık Ayı 357 milyon 484 bin dolar iken 2022 yılı Aralık ayında 340 milyon 936 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Azalış oranı aylık bazda geçen seneye kıyasla yaklaşık yüzde 4,6’dır. Kayseri ili olarak İthalatımız ise Aralık ayında 115 milyon 914 bin dolar olmuştur. Azalış oranı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 40 oranında gerçekleşmiştir. 2022 yılı Aralık döneminde 1'inci ihracat pazarımız; Almanya, Irak, ABD, İsrail, Birleşik Krallık, İtalya, Romanya, Polonya, Belçika ve Fransa’dır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği sektörlerden Demir ve Demir Dışı Metaller, Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, Elektrik Elektronik, Çelik, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Madencilik Ürünleri, İklimlendirme Sanayi, Makine ve Aksamları, Çimento Cam ve Seramik Ürünleri, Otomotiv Endüstrisi’nde artış yaşanırken Tekstil ve Hammaddeleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Halı ve Su Ürünleri gibi sektörlerde azalış gerçekleşmiştir.“ ifadesini kullandı.                               

TÜİK aralık ayı ihracat verilerini değerlendiren bir diğer isim Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci’de “Aralık ayında ihracatımız bir önceki aya göre yüzde 5,53 oranında aratarak, 340 milyon 937 bin dolar olarak gerçekleşti. 2021 yılında çok iyi bir performans göstererek,  yılı 3 milyar 609 milyon dolarla kapatmıştık. 2002 yılı ihracatımız ise bir önceki yıla oranla yüzde 8,6 artışla 3 milyar 918 milyon 754 bin dolar oldu. Bu da ihracatta yeni bir rekor anlamına geliyor. Kayserimizin ihracatı 2017 yılından bu yana, 6 yıldır kesintisiz olarak artmaya devam ediyor. Bu başarıyı devam ettirmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. 2023 yılında başta Avrupa olmak üzere hedef pazarlarımızdaki talep artışlarıyla ihracatımızda daha yüksek seviyeler görmeyi hedefliyoruz. Kayseri üreterek büyüyen bir ilimiz. İhracat verileri başta olmak üzere birçok veride Türkiye ortalamasının üzerinde büyüyoruz. Bir takım zorluklara rağmen Kayserili sanayiciler olarak yatırıma, üretime, ihracat ve istihdama devam ettik. Bundan sonra da daha güçlü bir Türkiye için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde sözlerini tamamladı.                 

Osb Başkanı Mehmet Yalçın’da değerlendirmesinde yakalanan başarıya dikkat çekip, sanayicilerin üretim bakımından önlerinde engeller bulunduğunu ve özellikle enerji maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle zorlandıklarını ifade ettiklerini belirterek “Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında yapılan indirimler için teşekkür ediyoruz. Bu indirimlerin devam etmesini diliyoruz. Düşük enerji maliyetleri sayesinde üretim maliyetleri de düşecek ve firmalarımızın dış pazarlardaki rekabet gücü artacaktır. Sanayicilerimizin önündeki engellerin kaldırılabilmesi ve aksaklıkların düzeltilebilmesi adına, Kayseri OSB olarak ihracat yapan tüm firmalarımıza desteklerimiz sürecektir.” diye konuştu. 

 

 


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

"Mart ayında 159 ülkeye 323 milyon 447 bin dolar ihracat yaptık"

"Kayseri’nin ihracatı aylık bazda artmaya devam ediyor"

Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı"

Başkan Gülsoy: Şubat ayında 143 ülkeye 314 milyon 61 bin dolar ihracat yaptık"

"Suriyeliler gidince batacaksak bugün gitsinler batalım"

“Kayseri pastırması AB coğrafi işaret tescili alan 22’nci ürün olacak”

“İstihdamdaki artış, üretimi ve ihracattaki artışı tetikleyecektir”

Aralık ayında 150 ülkeye 308 milyon 759 bin dolar ihracat yaptık”

Tomarza'nın kabak çekirdeğinin pazarı genişleyecek

Erciyes Kayak Merkezi İngilizlerin dikkatini çekiyor

“2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır”

Erciyes Kayak Merkezi'ne sezonun ilk charter seferi Çekya Cumhuriyeti’nden

"İşsizlik rakamındaki gerileme sevindiricidir"

Tomarza'da kabak çekirdeğinde seri üretime geçildi

Erciyes Anadolu Holding'ten "ihracat" başarısı

155 ülkeye 299 milyon 822 bin dolar ihracat yaptık