Doç. Dr. Aker: "rahim ağzı kanserinde vakaların yarısı ölümle sonuçlanıyor"

 Doç. Dr. Aker:

Kayseri Şehir Hastanesinde görev yapan Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Seda Şahin Aker, kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olan "HPV" virüsü ile ilgili uyarılarda bulunarak, "Rahim ağzı kanserinin önemli handikabı vaka sayısının yarısının ölüm sonuçlanmasıdır" ifadesini kullanarak vatandaşları uyardı.

Kayseri Şehir Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Seda Şahin Aker, ocak ayının Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olması nedeniyle, kansere neden olan HPV virüsü hakkında şu bilgileri  paylaştı "Rahim ağzı kanseri dünyada kadınlar arasında görülen 4'üncü sıklıktaki kanserdir. Yaklaşık olarak her yıl 600 bin vaka ile karşılaşmaktayız. Rahim ağzı kanserinin önemli handikabı, vaka sayısının yarısının ölüm sonuçlanmasıdır. Dolayısıyla tarama programları bizim için çok önemlidir. Rahim ağzı kanserinin sebebi HPV virüsüdür ve cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Dolayısıyla rahim ağzı kanserlerini önlemeye karşı HPV aşıları ülkemizde ve dünyada çok önemli bir yer edinmektedir. Ülkemizde de son günlerde HPV aşısının 9'lu versiyonu piyasaya sürülmüştür. Dolayısıyla 9 ve 14 yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarda iki doz olmak üzere aşılama yapılabilir. 14 yaş üzerindeki kadınlarda ise 3 doz şeklinde devam edilebilir" 

Kanserin erken teşhis edilmesine taramalarında önemli olduğunu dile getiren Aker sözlerini şöyle noktaladı "HPV aşısını kaçırmış olanlar veya yaptıramayacak güçte olan insanlar ise tarama programlarına muhakkak gelmesi gerekmektedir. Ülkemizde ulusal bir tarama programı mevcuttur. KETEM'ler ve ASM'ler aracılığıyla ücretsiz olarak taramanızı yaptırabilirsiniz. Tarama programları sayesinde rahim ağzı kanserlerinde çok erken dönemde yakalayabilmekteyiz. Bu da bizim tedavi şansımızı arttıran bir durum. Dolayısıyla yıllık kadın doğum muayenelerinize ve kontrol ihmal etmeyin" 

 


Haber Kaynak : İHA

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı