90 YAŞINDAKİ HASTA

90 YAŞINDAKİ HASTA

SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Felç geçiren 90 yaşındaki Güllü Yıldız, Kayseri Şehir Hastanesi´nde uygulanan zamanında ve doğru tedavi ile sağlığına kavuştu.

Kayseri Şehir Hastanesi acil servise felç (inme) nedeniyle 112 ambulansı ile getirilen 90 yaşındaki Güllü YILDIZ; acil servisteki ilk müdahalesinden sonra nöroloji bölümüne sevk edildi. Nöroloji Hekimi Güllü YILDIZ´ ı muayene ettikten sonra kendisinin sağ kol ve bacağını hareket ettiremediğini ve konuşamadığını tespit etti. Hastaya hızlı bir şekilde IV trombolitik pıhtı çözücü tedavisi uygulandı ve 90 yaşındaki hasta sağlığına kavuştu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kayseri Şehir Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Fatih GÖL; ?Güllü hanım hastanemize aniden gelişen kuvvetsizlik ve konuşma bozukluğu ile geldi. Hastaneye gelişinden yaklaşık üç saat önce bu şikayetleri başlamış. Biz, ilk üç saat veya tercihen ilk dört buçuk saatte gelen hastalarımıza gerçekten hayat kurtarıcı olan ileride hayatlarını sekelsiz(hasarsız) sürdürmelerine yardımcı olabilecek ıvtrombolitik tedavi uyguladık. Bu tedavi damardan aynı serum gibi bir saat içinde hastaya verilen tedavi olup kan cıvıtıcı tedavisidir. Hastanın onamı alınarak yapılır. Hastalar bu tedavinin faydalarını Güllü hanımda olduğu gibi yakın zamanda da görebilir hızlıca. Ya da ikinci ayda üçüncü ayda da görebilir. Onun için bu tedavi çok önemli.?

?İnme, tüm dünyada koroner kalp hastalığı ve tüm kanserlerin ardından üçüncü sıklıkta gelen bir ölüm nedenidir. İnmeli hastaların %20 si erken dönemde, %30 u bir yıl içinde ölmekte. Yaşayanların üçte biri ise günlük işlerinde başkalarına muhtaç olarak yaşamlarını sürdürebilmektedirler? dedi.

İnme; erişkinlerde en önemli özürlülük nedenlerinden biridir. Nüfusu giderek yaşlanan ülkemizde de en çok önemli ve önlenebilir sağlık sorunudur diyen Uz. Dr. Mehmet Fatih GÖL; ?Genelde inme geçiren hasta ve yakınları tarafından semptomların ( belirtilerin) kendiliğinden geçmesi beklendiğinden çoğunlukla acil birime gecikerek başvurmaktadır. Oysa bu tedavide en önemli olan ilk 3 - 4.5saat´dir. Bu süre geçirildiğinde güncel tedavi yaklaşımlarından pek yararlanılamamaktadır.

 Hastamız şikayetleri başlar başlamaz vakit kaybetmeden 112´yi arayarak acil kliniğimize getirilmiştir.Acile geldiğinde sağ kol ve bacağını hareket ettiremediğini, konuşamadığını tespit ettikten sonra vakit kaybetmeden yapılan görüntüleme tetkikleri sonrası, inme (felç) geçirdiğini saptadık. Hasta yakınlarını bilgilendirerek ve onamını alınarak IV trombolitik (pıhtı çözücü) tedavisi uyguladık. İlk 24 saat yakın izlem yaptık. Hasta uyguladığımız tedavi sonrasında şimdi hem yürüyebiliyor hem konuşabiliyor? dedi.

Ayrıca Dr. Göl; Aniden başlayan yüzde kayma, güçsüzlük, konuşma bozukluğu, dengesizlik gibi şikayetleri olan hastalar vakit kaybetmeden Kayseri Şehir Hastanesi acil servise başvurmalıdır. Çünkü bu tedavide saatlerin dakikaların bile önemi var. Tedaviye uygunluğu tespit edilmiş hastalarda ilk 4,5 saatte yapılan IV trombolitik tedavinin faydalı olduğuna vurgu yaptı.

Sağlığına kavuşmaktan duyduğu memnuniyetlerini dile getiren 90 yaşındaki Güllü Yıldız ve yakını; Kayseri Şehir Hastanesinden sağlığına kavuşarak taburcu edildi.


Haber Kaynak : KURUM BÜLTENİ

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası

Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor

4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi

Psikiyatriste gitmekten korkmayın

"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"

Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Rahim ağzı kanseri önlenebilir

Vitamin deposu, turp

Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir

Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi

Artan grip vakalarına "maske" önerisi

Tulum peyniri şifa kaynağı