VELİ ALTINKAYA

Tarih: 09.09.2014 21:42

YURT ÇİLESİ VE DENETİMİ

Facebook Twitter Linked-in

Geçtiğimiz hafta  4 tanıdığım aradı. İstanbul, Trabzon, Sivas ve Kayseri’den üniversite kazanmış, çocuklarının kalacağı devlet yurdu konusunda yardım istediler...

   Maalesef tamamına “yapacak bir şey yok” dedim...

    Daha önce bu gibi taleplerin makul olanları noktasında “genel müdür kontenjanı” devreye giriyordu. Doğru bir kararla bu uygulamayı da geçtiğimiz yıl kaldırdılar...

   Şimdi hükümet cemaatlerin yurtlarından dert yanıyor...

     İyi de biz devletsek çocuklarımızın güvenli bir ortamda kalacağı miktarda yurt yaptırmak zorundayız.

   Trabzon’da yurt arayan yakınım Develili bir çiftçi... Ne yapacak bu adamcağız. El emeğiyle karnını ancak doyuruyor. Özel yurtların fiyatları aylık 500 liradan başlıyormuş. Ne kadar güvenli olduğu da tartışılır.

    Maşallah YÖK, TBMM ve Hükümet her gün bir fakültenin açılması, yeni bir üniversitenin kurulması kararını alıyor. İyi de bu fakülte-yüksek okulları kazanan çocuklar nerede kalacak?..

    Cemaatlerin yurtlarında tehlike farklı. Özel sektörün rezidans vs. adı altında işlettiği yurtlarda tehlike farklı boyutta. Elbette bu noktada tüm yapıyı töhmet altında bırakmak haksızlık olur.... Ama bildiklerimiz, gördüklerimiz var...

   Gençlik ve Spor Bakanlığı üniversite şehirlerine daha fazla yurt yapmalıdır. Özelliklede kız çocukları devlet kapısından asla geri döndürülmemelidir.

   TOKİ her gün onlarca bina dikiyor... Hazine’nin tarlası mı yok?. TOKİ isterse bir yılda bir şehirde bin kişilik yurt yapar. Yeter ki irade talimat versin...

    Bu arada  yurt sıkıntısı bu boyutta iken Kayseri başta Türkiye genelinde özellikle Cemaatin etkili olduğuna inanılan illerde, yurtlara yönelik önümüzdeki günlerde müfettiş denetimi gelecek.

    Aldığım duyumlara göre bu denetim üç boyutlu gerçekleşecek gibi. İçişleri Bakanlığı müfettişleri yurtların belediyelerce imar mevzuatına uygun yaptırılıp yaptırılmadığını denetleyecek... Milli Eğitim ve Gençlik Spor Bakanlığı müfettişleri ise yurtların standartları ve yönetmeliğe uygunluğu noktasında denetim yapacaklar.

   Böyle bir uygulama için geç kalındığını belirtmek isterim. Önümüzdeki hafta okullar açılıyor. Çocuklar yurtlara yerleşiyor. Böyle bir denetim  yaz aylarında  olmalıydı...

   Özellikle imar yönünden sıkıntısı bulunan yurtların kapısına kilit vurulursa hiç şaşmam.

 

 SAHABİYE VE İSTANBUL MÜTEAHHİTLERİ

   Özhaseki’nin seçim öncesi üç büyük projeden biri eski sanayi ve Sahabiye Mahallesi’nin dönüştürülmesiydi...

   Hemen belirtelim ki eski sanayinin dönüştürülmesinden şimdilik vazgeçildi. Esnafın olaya biraz soğuk bakması nedeniyle proje zamana yayılacak. Özellikle Sahabiye Mahallesi’ndeki dönüşümün görülmesi beklenecek.

   Eski sanayinin durumu şimdilik bu. Gelelim Sahabiye’ye...

   Sahabiye konusunda çalışmalar sürüyor. Seçimlerden kısa süre sonra bölgede bulunan ne kadar konut ve işyeri varsa anket çalışması yapıldı. Bu anket, bir rapor halinde Başkan Özhaseki’ye sunuldu. Yine benim bildiğim muhtarlar dahil bölge sakinlerinden oluşturulan heyetlerle birkaç toplantı yapıldı... Bu dönüşümle ilgili planlı bir ilerleme sağlanıyor.

   Bugünden yarına kazma vurulması zor. Sonbahar ve kış dönemi daha çok hem Kayseri’nin, hem mahalle halkının, hem de olaya girdirilmek istenilen müteahhitlerin bilgilendirilmesi şeklinde geçecek gibi.

   Tabi konu bir boyutuyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı da ilgilendiriyor. Son ziyaretinde Bakan Güllüce ile konunun konuşulduğu kulağıma geldi.

    O ziyarette İstanbul müteahhitlerine de proje aktarılıp “Gelin size her türlü kolaylığı sağlayalım” denilmiş. Kayserili müteahhitler statükodan kurtulmazsa İstanbul müteahhitleri Sahabiye’ye girecek... Gerekli adım atıldı.  Herkes hesabını iyi yapmalı...  

 

BÜYÜKKILIÇ HAKLI

   Başkan Büyükkılıç önceki gün yaptığı bir değerlendirmede; “Vatandaş artık çöp, yol vs. gibi rutin belediye hizmetlerinden çok havuz istiyor” demiş. Vatandaş havuzu tek başına istiyor değil. Havuzun yanına 5 yıldızlı otellerde bulunan spor merkezlerindeki aletlerle birlikte muhtemel ki sauna, buhar odası gibi hizmetleri bekliyor belediyelerden. Özelliklede hanımlar ve gençlerin talepleri bu yönde. Kaldırım, yol, asfalt, günlük temizlik hizmetleri artık rutin belediye çalışmalarından oldu. Vatandaş “beş yıldızlı” hizmet bekliyor belediyelerimizden. Bu, şehir merkezindekinin talebi. Taşra ilçeleri henüz o noktaya gelmedi. Yakında onların talebi de değişir.

MIŞ… MİŞ… MUŞ…

00- CHP İl Başkanı Ayan’ın “Tüm SP’lileri partimize bekliyoruz” çağrısına SP’den tepki gelmiş.

00-Milli Eğitim Müdürü’ne göre Kayseri’de öğretmen açığı yokmuş.

00- Bugünlerde Kayseri’den kamu görevlisi ve sivil çok sayıda isim Emniyet Genel Müdürlüğü’nün koridorlarında görülüyormuş.

00- Canikli’nin bakan olmasından sonra AK Parti grubu daha çok Elitaş’ın gözüne bakar olmuş.

00- AK Parti Grup Müdürü Develi’deki teyzesini kaybetmiş.

00- MHP Lideri Bahçeli önümüzdeki ay sonuna  kadar Kayseri’ye gelecekmiş!

00-Büyükşehir, Yahyalı’ya da kadın ve gençlik merkezi yapıyormuş.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —