VELİ ALTINKAYA

Tarih: 18.06.2015 00:13

SÜLEYMAN DEMİREL, MEHMET ŞAHİN, ASARCIK VE GOLEK

Facebook Twitter Linked-in

(27 Kasım 2014 tarihli yazı ? Tekrar)
Erciyes Üniversitesi´nin gelişmesinde büyük emeği bulunan rektörlerimizin başında Prof.Dr. Mehmet Şahin geliyor.
Hoca ile salı akşamı Kay-Tv ve Erciyes Tv´de güzel bir sohbet yaptık. (İzlemeyenler programın tekrarını Kay Tv´de pazar saat 21´00´dan itibaren izleyebilir)
Reklam arasında, ?Hocam Süleyman Bey´le (Demirel) görüşüyor musunuz?? dedim. ?Evet Veliciğim son olarak Müze açılışında beraberdik.? dedi...? Maşallah yaşı ilerledi, ama, hafızası dinç diri? dedim... Hoca, Demirel´le geçtiğimiz yıl yaptığı bir ziyarette yaşanan şu diyaloğu aktardı.:
- Hoca sen nerede oturuyorsun?
- Hisarcık´ta efendim.
- Oranın adı Hisarcık değil, Asarcık, Asarcık...
Mehmet Şahin bu ifade üzerine şaşırıyor ve; ?Özür dilerim Sayın Cumhurbaşkanım, afedersiniz, siz bizim Hisarcık´a ?Asarcık´ dediğimizi nereden biliyorsunuz?? Ve cevap:
-1954´te Asarcık´ın suyunu ben getirdim.
Mehmet Şahin Demirel´in 60 yıl sonra köyüne getirdiği bir hizmeti hatırlayışı konusunda şaşkın bir halde; ?Efendim ben kuyu sularından kurtulup mahalle çeşmelerine kavuştuğumuz 1954´te on yaşındaydım. Yapılan çalışmaları çocuk yaşta izliyorduk. Mahalle çeşmelerinden suyun akmaya başlaması ile birlikte annem, ablam ve diğer komşularımızın ?Çok şükür kuyu suyundan kurtulduk´ dediklerini ve heyecanlandıklarını çok iyi hatırlıyorum? dedikten sonra bir kez daha teşekkür ediyor ve ekliyor.:
-Efendim siz bizim köye bir hizmet daha yaptınız.
-Nedir o Hoca?..
-Erciyes´teki gölet efendim.
-Dur bir dakika onun adı gölet değil; golek... Ben DSİ?müdürüyken Türkiye´ye üç bin golek yaptım. Bunun ilhamını Kayseri´den aldım ve Kayseri´ ye de ilk goleki yaptık. Kayseri´de insanların akarsuların önüne kurdukları bentlerle hayvanlarını suladıklarını, çamaşırlarını yıkadıklarını ve bahçelerine su götürdüklerini gördüm. Her yere baraj yapma imkanımız olmayınca da Kayseri´den aldığımız ilhamla Türkiye´nin ilk golekini Erciyes´e yaptık...
Allah hayırlı ömürler versin; 90 yaşındaki bir eski devlet ve siyaset adamının hafızasına ve hakkı teslimine bakın.
Cumhuriyetin kuruluşu ile birlikte Kayseri´ye her iktidar bir çivi çaktı. Ama az, ama çok. Kayseri´nin köylerinin tamamına yakını 1980 öncesinde elektrikle tanıştı. Son olarak 1984´te Yahyalı´nın Kapuzbaşı bölgesindeki üç köye elektrik verme törenine genç bir gazeteci olarak ben de katılmıştım...
Bu ülkeye her bakan, başbakan, cumhurbaşkanı az-çok hizmet etmiştir. Rahmetli olanlar ve yaşayanlarla ilgili hüküm verirken insafı elden bırakmadan ve onların yaptıkları çalışmaları gözönünde bulundurarak hüküm vermek daha doğru olur.
Yeri gelmişken bir-iki cümle de Mehmet?Şahin Hoca´dan bahsetmek istiyorum.
Belki Hoca bu cümlelerimden de rahatsız olacaktır. Ama madem ki ?marifet iltifata tabi? o halde yeri gelmişken hakkı söylemek gerekir.
Özel sohbetimizde diyor ki Hoca.: ?Veliciğim 8 yıllık rektörlüğüm döneminde bir ay bile eşim ve çocuklarımla akşam yemeği yemedim. En erken rektörlükten çıktığım saat 23.00´tür. Bazı zamanlarda 03.00´e kadar çalıştığımı hatırlıyorum...?
Prof. Mehmet?Şahin´in adını da bu şehirde yaşatmalıyız.
Başkan Özhaseki´nin bir süre önce başlattığı cadde ve sokak isimleri ile ilgili tartışmaya aynen katılmıyorum. Üniversite´nin içinden geçen caddenin adı galiba Aşık Veysel?Bulvarı... Elbette Aşık Veysel bu toprakların yetiştirdiği çok önemli bir değer... Ama keşke o caddenin adı, Erciyes Üniversitesi´nin kuruluş ve bu günlere gelmesinde büyük emeği geçen iki isimden Turhan Feyzioğlu veya Mehmet?Şahin Caddesi olsa...

00- Kayseri´nin yeni vekillerinin hiçbiri erken seçim istemiyormuş.
00- AK Parti ile MHP el altından koalisyon görüşmelerinde epeyce yol almış.
00- CHP´li vekil Arık, ?Parti büyüklerine´ teşekkür yemeği vermiş.
00- MHP içinde ?Teşkilat hesabı´ yapan bazı isimler Korkmaz´ın vekilliğine özellikle sevinmiş.
00- Yaklaşık 3 bin 250 oyla vekilliği kaybeden Halil Ergen AK Parti Grup Müdürlüğü görevine başlamış.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, YÖK´ün teklifiyle ERÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza Çakır´ı ERÜ rektör vekilliğine atamış.

DEMİREL
54 yaşındayım, aklımın yettiği günden bu yana Demirel´i tanırım. O, Türkiye´nin son 60 yılının 45 yılında Türkiye´de var olan biri. Türkiye´ye, bu millete hizmet etmiş biri. Özellikle 28 Şubat sürecindeki bazı kararları nedeniyle ara ara eleştiriliyor olsa da bu eleştriyi yapanların günün şartlarına bakarak hüküm vermeleri daha doğru olur. Rahmetli Demirel, kendisine yönelik eleştiriler üzerine, ?Benim diktiğim elektrik direklerini sökün, bakın Türkiye ne hale gelecek´ demişti. Gerçekten Rahmetli Demirel, sevabı günahından çok olan demokrasi aşığı bir devlet adamıydı... 91 seçimleri öncesi ve sonrası Rahmetli Özal ile yaşadıklarını bu günkü siyasilerin çok iyi bilmesi ve ders çıkarması gerekir. Bu vesile ile Süleyman Bey´i rahmet ve şükranla anıyorum.

 

 


17 HAZİRAN 2015 HABER paylaşan: kaytv


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —