UZMANLAR UYARIYOR!

UZMANLAR UYARIYOR!

“KIŞ AYLARI BOYUNCA BOL BOL KARNABAHAR TÜKETİN”

Soğukların bastırıp, ‘Kara Kış’ın yüzünü göstermeye başlaması ile birlikte kilo alma riskinin gündeme geldiğine dikkat çeken beslenme ve diyetetik uzmanları vatandaşlara bu hareketsiz günlerde kontrollü beslenme çağrısında bulunup, kış ayları boyunca çok iyi bir lif kaynağı olan ve midede geniş hacim kaplayarak çabuk doygunluk oluşturan ‘Karnabahar’ı bol bol tüketmelerini tavsiye ediyorlar…

Kışın günlerin kısalması, havanın soğuması, hareketin azalması, karanlık saatlerin uzaması nedeni ile vücut kendi savunmasını ve ısısını koruyabilmek için metabolizma hızını yavaşlatır ve yağlanma eğilimine gireceğine dikkat çeken Beslenme ve Diyetetik Uzmanları kilo almaya yatkın bünyesi olanlara yaşam tarzını gözden geçirme ve beslenmelerine dikkat etme çağrısında bulunuyorlar.

Özellikle bel çevresinde oluşan yağlardan kurtulabilmek için kışın haftada en az 3 gün karnabaharı sofralarınızda bulundurun tavsiyesinde bulunan uzmanlar karnabaharın faydalarını da şöyle sıralıyorlar…

• Karnabahar çok iyi bir lif kaynağı olduğu için midede hacim kaplar ve daha çabuk doygunluk oluşturur. Özellikle sofraya oturduğunuzda ilk yemek olarak karnabahar salatası veya fırında karnabahar veya haşlanmış karnabahar olarak tercih ederseniz asıl kalorili olan ana yemeği daha az yersiniz.

• Karnabahar çok iyi bir yağ yakıcı olan C vitamini ve Folik asit açısından zengindir. Hücre bazında metabolizma hızının artmasını sağlar.

• Karnabahar içinde fosfat, potasyum ve indol-3 adlı maddeler bulundurur. Bu maddeler nedeni ile meme, mide ve kalınbağırsak kanserine karşı koruyuculuğu vardır.

•Demir minerali açısından ayrıca zengin olduğu için kansızlığa bağlı olan halsizlik ve yorgunluk gibi semptomların daha az hissedilmesini sağlar. Bu bağlamda yeme isteğini azaltır.

*İçindeki yüksek potasyum ve sülfürlü maddeler tansiyonun dengelenmesini sağlar. Fazla kilolu hastalarda görülen yüksek tansiyon ataklarının daha az olmasını sağlar. Kalp-damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Kişinin daha hareketli olabilmesinin yolunu açar.

•Yüksek kalsiyum içeriği nedeni ile metabolizma hızını hafif yükseltir. Bununla birlikte kemik ve diş sağlığı üzerine etkilidir.

•Anti-oksidan gücü yüksek olduğu için hücrelerin temizlenmesine katkısı olur . Bağışıklık sistemini iyileştirir.



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı
Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”
Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı
Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri
Her 7 kişiden biri böbrek hastası
Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor
4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi
Psikiyatriste gitmekten korkmayın
"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"
Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi
Rahim ağzı kanseri önlenebilir
Vitamin deposu, turp
Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir
Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi
Artan grip vakalarına "maske" önerisi