UZMAN DR. YAHYA GÜNGÖR: "SİGARA KULLANIMI ZATÜRREYE NEDEN OLUYOR"

UZMAN DR. YAHYA GÜNGÖR:

Uzman Dr. Yahya Güngör, zatürre için risk faktörleri arasında sigara kullanımının da bulunduğunu belirterek, “Sigara içmekten kaçınmamız, zatürre olmaktan bizi kurtaracaktır” dedi.

Zatürre’nin, akciğerlerdeki hava kesecikleri adını verilen alveollerin bakteri, virüs ya da nadiren parazitler ile enfeksiyonu olduğunu anlatan Özel Avrupa Hastanesi’nden Uzman Dr. Güngör, “Bu alveoller enfekte olunca buraya iltihabi hücreler ve serum sızması gerçekleşir ve daha sonra bu serum sızdığı için alveol kesecikleri normal fonksiyonlarını yerine getiremezler. Eğer çok ağır bir enfeksiyonsa solunum yetmezliğine kadar ilerleyebilir” dedi.
Uzman Dr. Güngör, “Zatürre için risk faktörleri yani zatürreye yakalanmamızı kolaylaştıracak durumlara baktığımız zaman; ileri yaş, sigara kullanımı, aşırı soğuk havaya maruz kalmak, kronik bir kalp ya da akciğer hastalığı olunması, astım ve kronik bronşit gibi yine öksürük refleksinin bozuk olması, birtakım bilinç bulanıklığı ile giden nörolojik hastalıklar zatürreye risk faktörü olabilen etkenlerdir” diyerek şu şekilde konuştu:
“Zatürre genellikle boğaz ağrısı ve ateş gibi belirtiler ile ortaya çıkan solunum yolu enfeksiyonlarından sonra görülür. Kendine ait belirtileri nefes darlığı, öksürük, balgam ayrıca batılı tarzda göğüs ve sırt ağrılarına yol açabilir. Beraberinde yüksek ateş en sık gördüğümüz belirtilerdir.
Tanıda kan sayımı, sedimentasyon, CRP gibi akut faz reaktanlarının yükselmesi, klinik belirtilerin değerlendirilmesi ve akciğer filmi önemlidir. Tanıda altın standart klinik bulgular, kan sayımında beyaz küre yüksekliği ve akciğer tomografisi bize yol göstericidir.”
Zatürrenin tedavisinde önemli olan etkenin uygun antibiyotik tedavisinin hekim tarafından verilmesi olduğuna dikkat çeken Uzman Dr. Güngör, “Tedavide önemli bir kriterde ayakta tedavi mi? yoksa hasta hastanede yatırılarak mı tedavi edilmeli? Bu soruların ayrımı önemlidir. Eğer 65 yaş üstünde bir hasta söz konusu ise veya hastanın kronik bir hastalığı varsa hastaneye yatırıp damardan serum ve antibiyotik vererek tedavi edebiliriz. Kronik bir hastalığımız varsa grip aşılarını yıllık olarak yaptırmamız ve sigara içmekten kaçınmamız bizi zatürre olmaktan kurtaracaktır” diye konuştu.


İncesu’da sağlık hizmetleri değerlendirildi
ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı
Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”
Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı
Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri
Her 7 kişiden biri böbrek hastası
Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor
4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi
Psikiyatriste gitmekten korkmayın
"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"
Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi
Rahim ağzı kanseri önlenebilir
Vitamin deposu, turp
Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir
Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi