TUZ DOST MU, DÜŞMAN MI?

TUZ DOST MU, DÜŞMAN MI?

“DOST GÖRÜNEN TUZ HER AN DÜŞMANA DÖNÜŞEBLİR”

Beslenme uzmanları hayatın oluşumunda ve devamlılığında vazgeçilmez bir unsur olan tuzun doğru miktarlarda tüketilmediği takdirde;  dostumuz olduğu kadar düşmana da dönüşebileceğine dikkat çekerek “Vücudun su dengesini sağlamada başrole sahip olan tuz, aşırı miktarlarda tüketilirse başta kalp-damar hastalıkları ve hipertansiyon olmak üzere, pek çok hastalığa davetiye çıkarır.  Bu noktada ailelere, yeni neslin tuz kullanım alışkanlığını henüz bebeklik döneminde sınırlandıralım” tavsiyesinde bulunuyorlar.

Pek çoğumuz henüz tadına bile bakmadan önce yemeklerimize tuz dökmek gibi bir alışkanlığa sahibiz. İnsan yaşamı için hayati bir öneme sahip olmasına rağmen, pek çoğumuz tuzu sadece alışkanlıklarımızdan kurtulamadığımız için bu sıklıkta kullanıyoruz. Bu sebeple, tat alma duyumuzun oluşmasında hiç kuşkusuz oldukça önemli bir yere sahip olan tuz, uzun yıllardır tüm dünyada bir tartışma konusu haline geldi.

Vücudun gereksinimi olduğundan  daha fazla tüketilen tuz başta hipertansiyon ve damar sertliği olmak üzere, bunlara bağlı birçok kalp ve damar hastalıklarına neden oluyor. Yapılan araştırmalarda kullanım alışkanlığı bebeklikte kazanılan ve Türkiye’de kişi başına tüketiminin günlük 18 gram civarında olduğu tesbit  edilen tuz tüketimini azaltmanın yedi sırını açıklayan Beslenme Uzmanları tuzun yemeklere piştikten sonra eklenmesi gerektiğinin de altını kalın çizgilerle çizerek şu tavsiyelerde bulunuyorlar.

1- Taze sebze ve meyve tüketimini artırmalı, fast food tüketimini azaltmalı hatta mümkünse ortadan kaldırmalıyız.

2- Yemeklerimize tuzu aratmayacak taze baharatlar ile çeşitlendirebiliriz. Nane, kekik, maydanoz, dereotu, fesleğen gibi baharatlar bu ihtiyacı giderebilir.

3- Alışveriş yaparken aldığımız ürünlerin üzerlerindeki tuz oranlarına dikkat etmeliyiz.

4- Tuz oranı yüksek olan, turşu, ketçap, mayonez, zeytin, tuzlu peynir gibi gıdaların tüketimine dikkat etmeliyiz.

5- Patates, pancar, muz, kuru fasulye gibi potasyum yönünden yüksek gıdaların tüketimini artırabiliriz. (Bazı bireyler için fazla potasyum tüketimi zararlı olabilir. Özellikle böbrek rahatsızlığı veya daha başka sağlık sorunları olan kişiler tuz yerine geçen maddeleri kullanmadan önce doktora danışmalıdırlar)

6- Tuz oranı yüksek olan kavrulmuş kuruyemişleri değil taze olanları tüketmek daha sağlıklıdır.

7- En önemlisi de tuzu keserken birden bire değil azaltarak yapınız; yeme zevkiniz bozulursa tuzu kesmek ıstırap gibi olabilir.



İncesu’da sağlık hizmetleri değerlendirildi
ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı
Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”
Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı
Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri
Her 7 kişiden biri böbrek hastası
Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor
4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi
Psikiyatriste gitmekten korkmayın
"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"
Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi
Rahim ağzı kanseri önlenebilir
Vitamin deposu, turp
Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir
Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi