Öğretim Görevlisi Hasan Cankurt, peynir üreten firmalarda atık olarak doğaya salınan peynir altı suyunun çevreye verdiği zararı engellemek için suyu farklı formlarda kullanabilecekleri çalışmalar yaptıklarını söyledi. Daha önce yurt dışında benzer çalışmalarla peynir altı suyundan meyve suyu, şarap, bira ve sirke üretildiğini, ancak tat sorunundan dolayı piyasada tutunamadığını kaydeden Cankurt, “Peynir altı suyu laktik asit fermantasyonuna uğrayan bir ürün. Şalgam da aynı şekilde turşulaştırılarak laktik asit fermantasyonu uygulanarak yapılan bir ürün. Bu benzerlikten dolayı peynir altı suyundan şalgam üretmeyi düşündük. İlk başta peynir altı suyu kullandık, suyun içerisindeki laktozdan dolayı şalgam tadından uzaklaştı. Sonra yarı yarıya havuç, yarı yarıya peynir altı suyu kullanmaya başladık” dedi.
NORMAL ŞALGAMDAN DAHA LEZZETLİ
Peynir altı suyundan yapılan şalgamın duyusal analiz testinden başarıyla geçtiğini belirten Cankurt, şöyle konuştu: “Yaklaşık 20 kişiye tattırdık. Normal ürettiğimiz şalgama göre daha iyi değerler aldık, tadıyla, doygunluğuyla daha başarılı bir sonuca ulaştık. Tek başaramadığımız, şalgamın boğazı yakan tadı. Ona dair çalışmalara da devam ediyoruz.”
ŞALGAMDAN KETÇAP ÜRETTİ
Peynir altı suyundan ürettikleri şalgamdan ketçap yaptıklarını kaydeden Cankurt, şunları söyledi: “Ketçap domates suyu, domates püresi, nişasta, şeker, sirke, çeşitli baharatlar içeriyor. Biz de aynı formülü şalgama uyarladık. Domates yerine şalgam suyu ve yine baharatları ekledik. Bize has ve bize uygun ketçap elde ettik. Tadı diğer ketçapla aynı değil. Şalgamdan yapıldığı için şalgam tadı ve kokusu var. Ama normal ketçap kıvamında. Bunun şöyle bir artısı olacağını düşünüyoruz, normalde ketçap sevmeyen ama damak tadı olarak şalgama alışkın olanlar bu ketçapı daha çok sevecek. Nitekim bunu duyusal analiz testlerinde denedik.”
Tarım Bakanlığı’ndan gerekli izin alındıktan sonra Kayseri’deki bir gıda firması ile peynir altı suyundan ketçap üretimine geçeceklerini dile getiren Cankurt, peynir altı suyundan üretilen şalgam ve ketçabın, hem peynirdeki hem de havuçtaki besin değerlerinden dolayı daha zengin bir gıda haline geldiğine dikkat çekti. Şalgamın içerisinde bağırsak sağlığına faydalı bakteriler olduğunu anlatan Cankurt, sözlerini şöyle sürdürdü: "Havuçtan geçen renk maddeleri ve antioksidan özellikleri var ve bunlar kanser hücrelerinin oluşumunu engelliyor. Bu nedenle şalgam biyolojik olması nedeniyle faydalı. Peynir altı suyundan geçen mineraller ve laktik asit sayesinde şalgam çok daha besleyici hale geliyor.”
Söz konusu çalışmalar için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan destek aldığını belirten Cankurt, çalışmayı ERÜ Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Hasan Yetim ve Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Sağdıç ile birlikte gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.
Kayseri'de bugün sisli ve soğuk hava etkisini sürdürecek. Meteoroloji verilerine göre sabah ve gece saatlerinde hava sıcaklığı sıfırın altına yaklaşırken, günün en yüksek sıcaklığı 7 derece olacak. Detaylar Kayseri Haber'de...
Kayseri'de bugün pazar yerleri hangi bölgelerde kurulacak? Ayrıntılar Kayseri Haber'de…
Kocasinan Belediyesi tarafından, öğrencilerin sağlıklı beslenmesi ve eğitimde fırsat eşitliğinin artırılması amacıyla hazırlanan İlkokul ve Ortaokul Öğrencilerine Kahvaltı Desteği Projesi için iş birliği protokolü imzalandı.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın liderliğinde akıllı şehircilik vizyonunu bir adım ileri taşıyarak tamamen kendi imkânlarıyla geliştirdiği '360 Kayseri' projesini vatandaşların hizmetine sundu.
Erciyes İstişare ve İş İnsanları Topluluğu (ERSİAT), Kayseri ve Türkiye gündemindeki konularla ilgili istişare toplantılarını sürdürüyor. ERSİAT’ın bu ayki toplantısında şehit ve gazi aileleri ile ihtiyaç sahibi ailelere verilebil
Avrupa Kayserili İşverenler Birliği (AKİB) olağanüstü genel kurulunda tek listeyle aday olan Ali Hazar, oyların tamamını alarak seçildi ve kırılması zor bir rekora imza attı. Detaylar Haberimizde...
Kocasinan Şimşekspor Yönetim Kurulu; yaptığı açıklama ile Hakem Samet Armut’un bir daha kendi maçlarında görevlendirilmemesini istedi.
Kayseri Basketbol Büyük Erkekler Ligi'nde 15 maça çıkan Hasketbol Spor Kulübü'nde bu sezon tam 32 oyuncu süre aldı.
Talas Belediyesi ve Kayseri Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirilen Talas Restorasyon Eğitim Merkezi (TAREM) kursiyerlerinin ortaya koyduğu el emeği eserlerle adeta bir sanat atölyesine dönüştü.
Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil, kaldırıma çarptıktan sonra 200 metre savrulup, ağaca çarparak durabildi.
Kayserispor Başkanı Nurettin Açıkalın, sahalarında ağırladıkları Alanyaspor maçı sonrası yaptığı açıklamada, "Bu maçtan 3 puan alabilirdik. Oyuncularımızın göstermiş olduğu oyunu ve mücadeleyi tebrik ediyorum" dedi.
U19 PAF Ligi'nde mücadele eden Kayserispor U19 takımının 13. haftada oynadığı ve 2-1 kaybettiği Gaziantep FK müsabakası sonrası rakibin kaçak oyuncu oynattığı iddiasıyla itirazda bulunmuştu. Detaylar Haberimizde...
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının bütçeleri üzerine yaptığı konuşmada, "Enerjide güçlü Türkiye, her alanda güçlü Türkiye demektir" dedi.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Camikebir bölgesinde gerçekleştirdiği esnaf ziyaretinde vatandaşlarla samimi sohbetler gerçekleştirdi, talepleri yerinde dinledi.