Ekonomi
07 Mart 2013 - 09:18
Güncelleme: 07 Mart 2013 - 09:18

ŞENTÜRK: KÜRESEL EKONOMİDE YER EDİNEBİLMEK İÇİN STANDARTLARA UYGUN ÜRETİM YAPMAMIZ GEREKİR

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Başkanı Hulusi Şentürk katıldığı bir imza töreninde, “Küresel ekonomide yer edinebilmek için standartlara uygun üretim yapmamız gerekir” dedi.

ŞENTÜRK: KÜRESEL EKONOMİDE YER EDİNEBİLMEK İÇİN STANDARTLARA UYGUN ÜRETİM YAPMAMIZ GEREKİR

EDİTÖR

admin

Haberi Sesli Oku

Kayseri Sanayi Odası’nda (KAYSO) ‘kalibrasyon iş birliği protokolü’ imza töreninde bir konuşma yapan TSE Genel Başkanı Hulusi Şentürk, “Standartların bize ne kadar lazım olduğunu hepimiz biliyoruz. Standartların uygun üretimine dair sabahlara kadar konuşup örnekler versek bu iş bitmez” dedi
Şentürk, “Standartlar kalite ve güvenlikli ürünlere ulaşabilmek için kaçınılmazdır. Küresel ekonomide yer edinebilmez için standartlara uygun üretim yapmamız kaçınılmazdır. Türkiye'de üretilen bir kilit İtalya'ya gittiğinde oradaki kapıların boyutuna uymuyorsa büyük sıkıntılar ortaya çıkacaktır" diye konuştu.
Standartların serbest ticarete engel olduğunu ifade eden Şentürk, “Standartlar küresel dünyada sömürge aracı olarak kullanılan önemli bir argümandır. Standartlar teknik engel olma özelliğine sahip bir dökümandır” ifadelerini kullandı.
Standartlar savaşının yaşandığı bir dönemde olunduğunu belirten Şentürk, Temmuz ayında yeni bir uygulamanın geleceğini ifade ederek, “Standartlar savaşının cereyan ettiği bir dönemde yaşıyoruz. Sıcak bir uygulama Temmuz ayında bizleri bekliyor. Avrupa yapı malzemelerinde CE direktifini değiştiriyor ve Temmuz ayından itibaren yeni CE direktifi kapsamında belgelendirilmeyen yapı malzemeleri Avrupa'ya giremeyecek” açıklamasında bulundu.
Türkiye’nin Avrupa’da yapı malzemeleri satabilmesi için yeni bir belge çıkarması gerektiğini dile getiren Şentürk, “Bu direktife göre biz CE belgesi veremeyeceğiz. Öncelikle Türkiye'nin bu direktife göre bir belge çıkarması gerekecek. Bakanlıkların bu altyapıya kurması gerekecek ve arkasından Avrupa bu altyapıyı denetleyecek. Avrupa bunu yeterli görürse bakanlıklara ve bize belge verme yetkisi verecek. Biz de bu belge verme yetkisini alıp Türkiye'de belgeyi vereceğiz” diye konuştu. Gelişmiş ülkelerin standartlara önem verdiğini söyleyen Şentürk, “ISO, IC, Uluslararası Teknik Standartlar gibi kuruluşlara gelişmiş ülkeler büyük önem veriyor. Amerika, Fransa, Almanya gibi ülkeler bu komitelerde, yüzlerce komitelerde ya başkanlık ya da sekretaryalık görevini alıyor. Sadece komite üyelerini kastetmiyorum. Komite üyelikleri binlerle ifade ediliyor. Önemli olan komitede üye olabilmek değil, komitenin ya başkanlığını ya da sekretaryalığını alabilmektir. Diğer ülkeler yüzlerce komitede yer alabilirken Türkiye sadece 5 komitede yer almaktadır” şeklinde konuştu. Gelişmiş ülkelerin sadece standartları üretmekle kalmadıklarını ve standartları ürettiklerini belirten Şentürk, “Standart dediğimiz şey oyunun kuralını yazmaktır. Örneğin bir maça çıkacağız, maçta 3 korner bir penaltı deniliyor. Tam 3 korner olduğunda diğeri 5 korner bir penaltı olacak şeklinde kural belirliyor ama kendi işine geldiği zaman 2 kornerden bir penaltı diyebiliyor. Bir maça çıkıyorsunuz ama maçın kurallarını değiştirme yetkisi rakibinizde olunca o maç kazanılmaz. Standartları belirleyen olmadığımız sürece küresel pazarda bir pay alamayız” ifadelerinde bulundu.

Anahtar Kelimeler: 0

Kayseri nöbetçi eczaneler (20 Ocak 2026)

Kayseri'de 20 Ocak 2026 Pazar günü nöbetçi eczaneler açıklandı. Melikgazi, Kocasinan ve Talas ilçelerinde hizmet veren eczanelerin listesi.

Kayseri’de toplu taşımada sürpriz değişiklik! Raylı sistemde yeni tarife başladı

Kayseri’de yarıyıl tatiliyle birlikte toplu taşımada yapılan düzenlemeler yeniden değişti. Kayseri Ulaşım’ın son duyurusu, özellikle raylı sistem kullanan vatandaşları yakından ilgilendiriyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayseri sağlıkta yeni bir eşiğe hazırlanıyor: 800 yataklı hastane müjdesi

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde yapılması planlanan 800 yataklı yeni hastane projesinin 2026 yılı yatırım programına alındığını açıkladı.

Kurşunlu Camii Yanındaki Tuvalet Fare Sorunu ile Gündemde: Vatandaş Tedirgin

Şehrin önemli tarihi simgelerinden Kurşunlu Camii’nin yanındaki tuvalet, son günlerde farelerin sık görülmesi nedeniyle gündeme geldi.

Geleneksel Kayseri Pastırmasına Sosyal Medya Darbesi!

Sosyal medyada hemen her gün yeni bir akım ortaya çıkarken, son günlerde “evde Kayseri pastırması yapımı” videoları dikkat çekiyor...Detaylar Kayseri Haber'de

Evindeki detay dikkat çekti! Eski futbolcu Kayserispor’u unutmadı

Almanya doğumlu Türk futbolcu Hakan Aslantaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ahde vefa örneği sergiledi. Bir dönem Kayserispor forması da giyen Aslantaş’ın paylaşımı futbolseverlerin ilgisini çekti.

Kayseri’de pastırmanın güvenilir adresi: Pastırmacı Serkan

Kayseri’de gerçek pastırmanın peşinde olanların adresi belli. Tarihi Kent Pastırmacısı’nın ustası Serkan, sabır ve ustalıkla üretilen Kayseri pastırmasının nasıl anlaşılacağını anlatırken, kaliteden ödün vermediklerini vurguluyor.

Erciyes detayı dikkat çekti! Başkan Büyükkılıç’tan dağcılık vurgulu kritik görüşme

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Ali Şenkaynağı ve beraberindeki heyeti makamında ağırladı.

MEB duyuruyu sosyal medyadan yaptı

Çanakkale ruhu yarışmayla yaşatılacak: MEB duyuruyu sosyal medyadan yaptı...Detaylar Kayseri Haber'de

Kayseri’de bütçeye göre araba rehberi: Hangi fiyat bandında hangisi tercih ediliyor?

Kayseri’de aynı bütçeyle birçok seçenek var ama doğru aracı bulmak zor. Biz de fiyat aralıklarına göre en çok tercih edilen ve memnuniyet sağlayan modelleri derledik. Detaylar Haberimizde

Tatil ama boş değil! Melikgazi’de öğrencilerin adresi yine dolup taştı

2025-2026 eğitim öğretim dönemi yarıyıl tatilinde binlerce öğrencinin tercih ettiği Melikgazi Belediyesi'nin Akıl Küpü Kütüphaneleri; ders çalışarak ve kitap okuyarak vakitlerini değerlendirmek isteyen öğrencilerle dolup taşıyor.

Kayseri'nin O İlçesi Eksi 20,9 ile Türkiye’nin En Soğuk İlçeleri Arasında

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’nin En Soğuk İlçeleri belli oldu. Aralarında Kayseri'den de bir ilçe var...Detaylar Kayseri Haber'de

Buz pisti mi, site yolu mu? Kayseri’de bir binanın önü adeta kayağa döndü

Soğuk havanın etkisini artırdığı Kayseri’de bir site sakinleri isyan etti. Detaylar Haberimizde...

Ailelerin Yükünü Hafifleten Proje: Kahvaltı Kolileri Geliyor

Kocasinan'da öğrencilere ücretsiz kahvaltı projesi için ihale süreci başladı...Detaylar Kayseri Haber'de

Bal Tenekelerinden Uyuşturucu Çıktı: Mahkemede Sıra Dışı Savunma

Bal tenekeleri içinde uyuşturucuyla yakalanan sanık: "Ev almayı teklif ettiler"...Detaylar Kayseri Haber'de

Vali Çiçek müjdeyi duyurdu!

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek müjdeyi duyurdu: "6. kuyuda da aradığımız müjdeye ulaştık"...Detaylar Kayseri Haber'de

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 18 2 7 9 -18 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9