Tarih: 08.07.2013 10:38

SAHURDA TOK TUTAN YİYECEKLER

Facebook Twitter Linked-in

Beslenme uzmanları  ve diyetisyenler  yaklaşan ramazan ayı nedeni ile oruç tutacak olan  vatandaşlarımıza yönelik uyarılarını sıklaştırdılar... Özellikle  sahurda ve iftarda  tüketilmesi gereken  gıdalar konusunda  yaptıkları  altın değerşndeki tavsiyeler  oruç tutacak insanlar için sağlıklı ve sıkıntız bir aramazan ayı  geçirme adına önem arz etmektedir...

Uzmanlara göre "Sahurda ağır yemekler yerine kahvaltılık besinlerin tercih edilmesi daha uygundur. Peynir çeşitleri, süt ve süt ürünleri, yumurta gibi protein içeriği yüksek olan besinler mideyi daha geç terk ettiği için tokluk süresini uzatır. Ramazan ayında sıklıkla yaşanan problemlerden biri de kabızlıktır. Bu nedenle sahurda ve iftarda mutlaka lifli gıdalar tüketilmelidir. Bunun yanı sıra yoğurt, ayran ve cacık tüketimi de içerisindeki yararlı bakteriler nedeniyle bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Domates , salatalık söğüş gibi çiğ sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmelidir. Kayısı, erik, hurma gibi bağırsak çalışmasına yardımcı meyveler tüketilebilir. Sahurda tüketilecek 2-3 adet ceviz, 8-10 adet badem-fındık vb. hem e vitamini alımını hem de tokluk hissini arttırır.  Bunların yanı sıra sahurda ve iftardan sonra yatana kadar olan sürede mutlaka bol su tüketilmesi gereklidir.....

 Yine uzmanlara göre  iftarda başlangıç olarak çorbanın en uygun besindir. Çorbanın ardından iftariyelik peynir, zeytin, hurma vb. tüketildikten sonra yemeğe 15-20 dk. bir mola verilmelidir. Yemeklerin ara verilmeden hızlı bir şekilde tüketilmesi kan şekerinin çok hızlı yükselmesine sebep olur. Ayrıca fazla besin tüketilebileceği için reflü riski de artabilir. Verilen molanın ardından et veya etli sebze yemeği, bulgur pilavı – esmer pirinç pilavı, salata – zeytinyağlı sebze yemeği tüketilebilir. Özellikle yağda kızartılmadan, kavrulmadan hazırlanmış yemekler tüketilmelidir. Çok yapılan yanlışlardan biri iftarda asitli içecek tüketmektir. Asitli içecekler mideye zarar verir. Bu nedenle asitli içecekler yerine ayran – cacık – az şekerli limonata veya meyve kompostoları tercih edilmelidir."

 Son olarak uzmanlar iftardan iki saat sonra meyve ve süt grubu gıdaların tüketiminin uygun olacağını vurgulayarak meyve tüketiminin hemen ardından yapılacak olan süt grubu besin tüketiminin kan şekerinin hızlı yükselmesini engelleyeceğini ifade ederek şerbetli tatlılar yerine haftada 1-2 gün sütlü tatlı tüketilmesinin uygun olacağı  önerisinde bulunuyorlar....




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —