Tarih: 26.04.2014 10:20

PARLAMENTO, CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN SEÇİMİNİ YAPMALIDIR

Facebook Twitter Linked-in

Mustafa Elitaş, Kayseri Ticaret Odası ve Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen ``3. Kayseri Ekonomisi Sempozyumu``na katıldı. Sempozyumda konuşan Elitaş, ekonomide nerede istikrar varsa, güven varsa orada gelişme ve refah olduğunu ifade etti. Elitaş, 2002`den önceki dönemlerde yaşanan siyasi istikrarsızlıkların Türk ekonomisini de vurduğunu belirterek, Türkiye`nin 12 yıl önce yakaladığı istikrar ve güven sayesinde geliştiğini ve huzura kavuştuğunu vurguladı.
Son 3-4 yılda Türkiye`nin referandumu, genel seçimi, mahalli idareler seçimlerini yaşadığını, Ağustos 2014`te Cumhurbaşkanlığı seçimini ve 2015`te de genel seçimleri yaşayacağını belirten Elitaş, bu seçimlerin hiçbirisinde popülizm yaşanmadığını kaydederek, ``2002`den önce iş adamları olarak seçimleri takip ederdik çünkü o dönemlerde hükümetler, siyasiler, koltuklarını garanti altına almak için kamu kaynaklarını çarçur ederler, har vurup harman savururlardı. Biz de bu harcamalardan hakkımızı alsak diye gayret gösterirdik. Eskiden her seçimde Türk ekonomisi rayından çıkardı. Son geçirdiğimiz 8 seçimde hiç kimsenin böyle bir endişesinin olmadığını görüyoruz`` diye konuştu.
Daha önceki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 367 kaosu yaşandığını belirten Elitaş, ``Hizmetleriyle gurur duyduğumuz sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül`ün seçiminde yaşadığımız sıkıntıyı biz biliyoruz. O, 358 milletvekilinin oyunu almasına rağmen seçilemeyen bir cumhurbaşkanı vardı. 2007 tarihinde yine 367 garabeti sonucu ortaya çıkan kriz nedeniyle vatandaşımız, referandumda en güzel cevabı verdi. Vatandaşın yüzde 76`sı cumhurbaşkanını kendisinin seçmek istediği yönünde iradesini ortaya koydu. Şimdiki şartlar altında ya başkanlık ya yarı başkanlık ya da partili cumhurbaşkanı sistemlerinden birisinin tercih edilmesi, seçilmesi zorunluluğu orta çıktı. Cumhurbaşkanı, başbakanın belirlediği kabineden istemediği 10 ismi silebiliyor. Başbakan da cumhurbaşkanının bu değişikliğini kabul etmezse 45 gün içerisinde yeniden seçime götürebiliyor. Buna yetkisi var. Böyle olağanüstü yetkilerle donatılmış ama kağıt üzerinde yetkisi olmayan, fiilen yarı başkanlık sisteminde Ağustos 2014 tarihinden itibaren artık hukuki eksikliklerinin de giderilmesi gerekir. 24. dönem parlamentosu, başkanlık, yarı başkanlık ya da partili cumhurbaşkanlığı seçeneklerinden birisini tercih etmek zorundadır. Eğer bu tercihi 24. dönem parlamentosu yapmazsa 2015`te oluşacak 25. dönem parlamentosu bu tercihi yapacaktır diye ümit ediyoruz`` ifadelerini kullandı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —