Tarih: 10.04.2019 15:58

MİMAR SİNAN´IN ESERLERİ DOĞDUĞU TOPRAKLARIN İZLERİNİ TAŞIYOR

Facebook Twitter Linked-in

Osmanlı döneminde yaşayan, 90 yıllık ömrüne yüzlerce eser sığdıran Mimar Sinan´ın yapıtları, doğup büyüdüğü Kayseri´nin Ağırnas Mahallesi´nden de izler taşıyor.

Ağırnas köyünde 1490´da doğan Mimar Sinan, sadece Anadolu´da değil Halep, Şam, Budin gibi Osmanlı topraklarında da çeşitli eserler yaptı.

Prut Nehri´nde 13 günde kurduğu köprüyle Kanuni Sultan Süleyman´ın takdirini kazanan ve başmimarlığa kadar yükselen Sinan, cami, mescit, medrese, darülkurra, türbe, imaret, hastane, suyolu, köprü, kervansaray, saray, mahzen ve hamam olmak üzere 350´yi aşkın esere imza attı.

Eşsiz mimari eserleriyle dünyanın dört bir yanında tanınan Mimar Sinan, 9 Nisan 1588´de 98 yaşında İstanbul´da vefat etti.

Mimar Sinan´ın eserlerine ilham kaynağı olan 3000-3500 yıllık tarihe sahip Ağırnas Mahallesi ise görkemli taş evleri, muhteşem doğasının yanı sıra uçsuz bucaksız tünelleri ve yer altı şehirleriyle görenleri kendisine hayran bırakıyor.

Ağırnas´taki evler ve diğer yapılar, süslemeleriyle ziyaretçilerini adeta geçmişe götürüyor.

"Notlar almış ve çok iyi bir gözlemci"

ÇEKÜL Vakfı Kayseri Temsilcisi Osman Özsoy, yaptığı açıklamada, Mimar Sinan´ın herkes gibi çevresinden, doğup büyüdüğü memleketinden etkilendiğini söyledi.

Mimar Sinan´ın geleneği sürdüren bir yapıya sahip olduğunu belirten Özsoy, şunları kaydetti:

"Çocukluğu hep merakla geçmiş. Çevresini, taşı, toprağı, havayı incelemiş. Notlar almış ve çok iyi bir gözlemci. Dolayısıyla etrafından etkilenmemesi mümkün değil. Mimar Sinan´ın çocukluğunda dülger olduğunu biliyoruz. Daha sonra taşla uğraşmaya başlamış. Sinan, dehasıyla simge bir kişilik. Gezdiği yerlerdeki kubbeleri, harabeleri inceleyen birisi. Ağırnas´ın yeri göğü de taştan bir yapıya sahip."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —