MİLLİ STRATEJİYE KAYSERİ DESTEĞİ

MİLLİ STRATEJİYE KAYSERİ DESTEĞİ

KAYSERI’NIN Talas ilçesinde 1871 yılında Amerikalılar ta¬rafından kurulan ve 1968 yılı¬na kadar faaliyet gösteren Talas Amerikan Koleji’nin eski binası yeniden düzenlenerek ERUSAM hizmet binası yapıldı. ERUSAM, Türkiye’nin böl¬gesel v

Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve ERUSAM Müdü­rü Prof. Dr. Metin Hülagü, yap­tığı açıklamada, soğuk savaşın sona ermesiyle değişen güçler dengesinin iç ve dış politikalar ve devletler arası ilişkilerde de­ğişimlere neden olduğunu be­lirtti.

 

Yeni güçler dengesi ve kü­reselleşme algısı çerçevesinde yeni bir dünya düzeninin temel­lerinin atıldığını ifade eden Hü­lagü, şunları kaydetti:

 

‘’Bir ülkenin kendisini ya­kından ilgilendirecek bölgesel ve küresel anlamda ortaya çı­kan veya çıkması muhtemel ge­lişmeleri öngörebilmesi, onla­ra karşı önceden tedbirler ala­bilmesi, hızlı, sağlıklı ve milli çıkarlarına uygun dinamik ref­leksler geliştirip kararlar ve­rebilmesi için ulusal ve küre­sel gelişmeler hakkında ayrıntı­lı, tarafsız ve doğru bilgilere ih­tiyacı vardır. Elde edilen bilgi­ler kadar, onların doğru analiz­lerinin yapılması ve bu analizle­rin de ulusal stratejiler oluştur­mak için kullanılması son dere­ce önemlidir.

 

Bu yeni düzende kendisi­ne yer ve misyon belirleme ih­tiyacı duyan Türkiye, jeopolitik durumu ve sahip olduğu siyasi, sosyal ve kültürel potansiyelle­ri doğrultusunda mili bir stra­teji belirleme ihtiyacıyla karşı karşıyadır. Bu ihtiyacın karşı­lanmasına katkı sağlamak için merkezimizde Türkiye’nin böl­gesel ve küresel sorunları ko­nusunda kendilerini geliştire­cek uzmanlar yetiştireceğiz.’’

 

Merkezin, 4 yüksek lisans ve 2 doktora programı araştır­macısıyla faaliyetlerine başla­dığını hatırlatan Prof. Dr. Hüla­gü, merkezin ilk uzman aday­larının İsrail-Filistin, Sudan, Rusya-Kafkasya, Ermenistan, Ermeni Diasporası ve Kürt Me­selesi konularına yöneldikleri­ni bildirdi.

 

ERMENICE VE

 

İBRANICE KURSU

 

Geleceğin uzmanlarının, uz­manlık alanlarıyla ilgili dil öğ­renmelerinin de şart olduğunu vurgulayan Hülagü, bu amaç­la ilk olarak Ermenice ve İbra­nice kursu açtıklarını, talebe göre Kürtçe, Rusça veya Arapça kursları da düzenleyebilecekle­rini söyledi.

 

Türkiye’de eğitmen sıkıntısı nedeniyle Ermenice ve İbranice kursu açmanın son derece zor olduğunu anlatan Hülagü, ilk etapta merkezde çalışan araş­tırmacılarına yönelik düzenle­dikleri kursu, daha sonra bu alana ilgi duyan yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile tüm araştırmacılara yönelik olarak genişleteceklerini kaydetti.

 

Türkiye’yi ilgilendiren böl­gesel ve küresel sorunlarla ilgi­li farklı faaliyetler gerçekleştire­ceklerini de ifade eden Hülagü, uzmanlık alanlarıyla ilgili ana­lizler yapacaklarını, makale­ler yayımlayacaklarını, dergi çı­karacaklarını, anket çalışmala­rı ve yuvarlak masa toplantıla­rı ile ulusal ve uluslararası dü­zeyde konferanslar ve seminer­ler düzenleyeceklerini sözleri­ne ekledi.

 

Merkezin ilk uzman adayla­rından Tekin Aycan Taşçı, mer­kezde Rusya-Kafkasya masasın­da görev yaptığını ve Rusça bil­diğini söyledi.

 

Daha önce, Orta Asya ala­nında tez çalışması yaptığını ve doktora tezi çalışması için Kaf­kasya konusunda çalışacağını belirten Taşçı, merkezin ilk öğ­rencilerinden olmanın gururu­nu yaşadığını kaydetti.

 

Merkezde İsrail ve Filistin konusunda uzmanlık çalışması yapan ve kısa bir süre önce ikili temaslar için İsrail ve Filistin’e giden Erciyes Üniversitesi zi­yaretçi grubunda yer alan Can Deveci de, Türkiye’nin dış poli­tikasındaki gelişmelere göre ça­lışma alanlarını belirlediklerini ifade etti.

 

Türkiye’nin uzman açığı bu­lunduğu alanlarda araştırma­lar yapmayı amaçladıklarını dile getiren Deveci, ERUSAM’ın bu anlamda önemli çalışmala­ra imza atacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

 



Başkan Yalçın: “19 Mayıs Türkiye Cumhuriyeti tarihinin önemli köşe taşlarından biridir”

Kayseri Üniversitesi 6 yaşında

Başkan Özdoğan: “Hacılar’da mozzarella peyniri üretilecek”

Başkan Yalçın’ın tarihi adımı ses getirdi

"Müzelerimiz 18 Mayıs'ta ücretsiz gezilebilecek"

Başkan Çolakbayrakdar’dan KOCAFEST'e davet

Melikgazi Belediyesi’nden nitelikli kurban pazar yerleri

“Eğitimlerle vatandaşlarımıza daha kaliteli hizmet sunuyoruz”

Başkan Büyükkılıç'a "SGK Haftası" ziyareti

Ulaşım AŞ'den yerli üretim ile yüzde 83'lük tasarruf

Büyükkılıç, İl Emniyet Müdürü Aydın’ı ağırladı

Başkan Büyükkılıç, dev istihdam fuarını ziyaret etti

Talas Belediyesi'nde vergi mesaisi

Kayseri’de havalar ısınacak

Kayseri Kariyer Merkezi Projesi ile 5 bin 757 kişi iş buldu

“Geri dönüşümle geleceği ve doğayı koruyoruz”