“Metil alkolden üretilen düşük fiyatlı kolonyalar ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Ramazan Bayramı yaklaşırken bayramların olmazsa olmaz ikramı kolonyalar da raf ve tezgâhlardaki yerini aldı. Kolonyanın toplumumuz için bayram alışkanlığı olduğunu ifade eden Erciyes Üniversitesi Anelitik Kimya Bölüm Başkanı Pr.dr. Mustafa Soylak vatandaşlara uyarıda bulunarak , düşük fiyatlı merdiven altı üretim kolonyaları almamalarını, aksi takdirde çok ciddi sağlık sorunları ile karşılaşabileceklerini belirtti. Metil alkolden üretilen bu kolonyaların insan sağlığını tehlikeye attığını belireten SOYLAK ayrıca kolonyanın şarıl şarıl yüzlere sürülmemesini damla şekilinde kullanılmasının doğru olduğuna vurgu yaparak şöyle konuştu.
“Genel olarak bütün kolonya çeşitlerini konuşalım. İçerisinde tütün kolonyası gibi çok tüketilen kolonyalar var. Bayram alışkanlığı anlamında Limon kolonyası başta diyebiliriz. Gerçekten ülkemizde ve dünyada sorun olabilecek bir sorun sahip. Nedir bu? Kolonya üretilirken metil alkol olmaması gerekirken etil alkol olması gerekirken belli miktarlarda. Etil alkol yerine daha ucuz metil alkolü kolonya içerine bilinçli yada bilinçsiz olarak konulması sorunumuz. Tabii bu noktada Etil alkol ferahlık veren ve insanlar tarafından tüketilebilen tüketilebilen bir alkolken. Metil alkol insan sağlığı için tıpçılar konusu ama çok fazla ayrıntılı bir şey söylemiyim ama insanların için oldukça problemli olabilecek.Merkezi sinir sisteminde hasarlara yol açabilecek, görme bozukluğu ve körlüğe götürebilecek ve yüksek alımlarda ölüme bile götürebilecek kadar tehlikeli bir kimyasal.Tabii bu noktada kolonya halkımız tarafından alkol kadar olmasa da ferahlamak için tüketilebilen bir ürün olduğu için kolonyada da metil alkolün bulunmaması gerekiyor. Sağlık Bakanlığımız özellikle geçtiğimiz haftalarda bu konuyla ilgili çeşitli uyarılarda bulundu. Metil alkol içeren isimli firmaları duyurdu .Güncel bir konu. Bu noktada halkımız ne yapabilir. Metil alkol içermeyen kolonyaları nasıl alabilir. Bu konu zor bir konu. Ama bir kolonyanın berrak olması, içerisinde tortu içermemesi ilk başta halkımızın dikkatini çeken bir konu. Ama onun dışında metil alkolün olmadığı ancak kimyasal analizlerle anlaşılabilir. Dolayısıyla halkımızın direk anlama şansı yok. Tabii bu noktada vatandaşlarımız ne yapabilir? Birkaç tavsiyede bulunabiliriz. Bunların başında bilinen firmalardan kolonya almaları, yıllardır aldıkları firmalardan kolonya almaları. Bu noktada merdiven altı diye tabir edilen benim kendi düşünceme göre fiyatı oldukça ucuz olan piyasadaki kolonyalara göre alınmamasını tavsiye ediyorum. Belkide metil alkolde su oranı yüksektir.Bir başka tavsiyede aşırı kolonyanın tüketilmemesi. Bizim tabiri caizse şarıl şarıl aşırı miktar sürersiniz. Çok fazla kullanmak yerine birkaç damla ferahlamak için bayramda kullanabiliriz. Aşağı yukarı bu konuda söylenebilecekler bunlar.”
Kayseri’de yarıyıl tatiliyle birlikte toplu taşımada yapılan düzenlemeler yeniden değişti. Kayseri Ulaşım’ın son duyurusu, özellikle raylı sistem kullanan vatandaşları yakından ilgilendiriyor. Detaylar Kayseri Haber'de...
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde yapılması planlanan 800 yataklı yeni hastane projesinin 2026 yılı yatırım programına alındığını açıkladı.
Şehrin önemli tarihi simgelerinden Kurşunlu Camii’nin yanındaki tuvalet, son günlerde farelerin sık görülmesi nedeniyle gündeme geldi.
Sosyal medyada hemen her gün yeni bir akım ortaya çıkarken, son günlerde “evde Kayseri pastırması yapımı” videoları dikkat çekiyor...Detaylar Kayseri Haber'de
Almanya doğumlu Türk futbolcu Hakan Aslantaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ahde vefa örneği sergiledi. Bir dönem Kayserispor forması da giyen Aslantaş’ın paylaşımı futbolseverlerin ilgisini çekti.
Kayseri’de gerçek pastırmanın peşinde olanların adresi belli. Tarihi Kent Pastırmacısı’nın ustası Serkan, sabır ve ustalıkla üretilen Kayseri pastırmasının nasıl anlaşılacağını anlatırken, kaliteden ödün vermediklerini vurguluyor.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Ali Şenkaynağı ve beraberindeki heyeti makamında ağırladı.
Çanakkale ruhu yarışmayla yaşatılacak: MEB duyuruyu sosyal medyadan yaptı...Detaylar Kayseri Haber'de
Kayseri’de aynı bütçeyle birçok seçenek var ama doğru aracı bulmak zor. Biz de fiyat aralıklarına göre en çok tercih edilen ve memnuniyet sağlayan modelleri derledik. Detaylar Haberimizde
2025-2026 eğitim öğretim dönemi yarıyıl tatilinde binlerce öğrencinin tercih ettiği Melikgazi Belediyesi'nin Akıl Küpü Kütüphaneleri; ders çalışarak ve kitap okuyarak vakitlerini değerlendirmek isteyen öğrencilerle dolup taşıyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’nin En Soğuk İlçeleri belli oldu. Aralarında Kayseri'den de bir ilçe var...Detaylar Kayseri Haber'de
Soğuk havanın etkisini artırdığı Kayseri’de bir site sakinleri isyan etti. Detaylar Haberimizde...
Kocasinan'da öğrencilere ücretsiz kahvaltı projesi için ihale süreci başladı...Detaylar Kayseri Haber'de
Bal tenekeleri içinde uyuşturucuyla yakalanan sanık: "Ev almayı teklif ettiler"...Detaylar Kayseri Haber'de