Tarih: 08.12.2011 10:41

KUZU : "BAŞKANLIK OLMAYACAK GİBİ"

Facebook Twitter Linked-in

Veli Altınkaya ’nın yeni Ana­yasa 2012 de çıkar mı? Sorusu­nu da cevaplandıran Kuzu, “Ana­yasa konusu Meclis Başkanlığının önerisi oldu. Süre olarak bu ma­nada partilerimizde genel kabul gördü. 4 siyasi partide 2012 so­nunda bir metin oluşturmaya ça­lışıyor. Bu süre kısa mı uzun mu elbette bir maç gibi düdük ça­lıp süre bitmiştir denemez. Neti­cede 1-1.5 sene gibi zamanda ha­zır olur. Çünkü daha üzün sürdü­ğü zaman Türkiye’de 2014 seçim dönemi var. Arkasından genel se­çim.. Su gibi geçiyor zaman… Arka planda çalışmalar yoğun şe­kilde devam ediyor. 165 üniver­sitenin görüşünün alınması yılso­nunda, 20 binden fazla vakıf gö­rüşü alınması vatandaştan gele­cek olan bölüm 30 Nisanda bite­cek. Mayıs ayından itibaren ya­zıma başlanacak, Meclisin tati­le girmesi çalışmamıza engel de­ğil. Bu ara bilgi toplama hedefi­miz Türkiye’de sivil toplum kuru­luşları üniversiteler, dernek, va­kıf, sendika, anayasa konusunda hangi konularda vurgu yapılıyor nelerin öne çıkmasını istiyor bun­ları öğrenmeye çalışacağız. Bun­ların içerisinden hangi ortak nok­taya vurgu yapılmış bunları belir­lemeye çalışacağız. Anayasa Ko­misyonuna gelecek genel kurulu­muzdan geçmiş olacak bu süreç çok önemli.. Siyasi partiler has­sasiyet gösteriyor. Fakat meclis bu dönem gergin ve sert bir mu­halefetle karşı karşıyayız Bu hava anayasayı etkilemiyor değil” şek­linde konuştu.

 

Kuzu “Sizin yıllardır savun­duğunuz başkanlık sistemi ana­yasaya girebilir mi?” şeklindeki soruya ise şöyle cevap verdi.

 

“Nerde o günler. Keşke gir­se, canı gönülden istiyorum. Fa­kat sanki olmayacak gibi… Şim­di tabi bu konu tartışılacak. AK Parti olarak bu mesele Hazırlık Komisyonunun gündemin de ol­malı. Bu Komisyon metni hazır­larken önce birinci konu bismil­lah yeni anayasanın hükümet bi­çimi ne olmalı sorusuna cevap aramalı. Başkanlık sistemi olma­lı. Bu tartışma yapılacak ve ka­yıtlara geçilecek. Ama benim du­yumlarım öyle gözüküyor ki, mu­halefet partilerimizin üçü de ağız birliği yapmışçasına mevcut siste­me devam diyorlar. Bu sistemden Türkiye’ye bir fayda gelmez. Be­nim şahsi görüşümdür. 20 yıldır özel danışmanlık yaptım. Tayyip Bey ’le de bu alanda çalışmalarım da var. Türkiye’den bir koalisyon AK Patinin 10 yılda biriktirdiğini altı ayda bitirir; buna adım gibi inanıyorum o açıdan da yeni ana­yasa bir milattır.”

 

Programa bir diğer tele­fon bağlantısı yapan MHP Kayse­ri Milletvekili Prof.Dr. Yusuf Ha­laçoğlu, Hocalı katliamı ve Der­sim tartışmalarıyla ilgili açık­lamalarda bulundu. Halaçoğ­lu, “Hocalı Katliamı 1992 Şuba­tında meydana gelmiştir. Gerçek­ten orda silahsız insanlar yerin­den yurdundan edildi. Kaçak du­rumuna düştü. Bu savaşın şidde­tinden kaçmak isteyen bir grup yollarda saldırılara uğradı bunla­rın içerisinde en önemlilerinden biri dağlık Karabağ bölgesinde­ki Hocalı kasabasına yapılan sal­dırıdır. Halaçoğlu, medeni oldu­ğunu söyleyen batı maalesef bu olay karısında sessiz kaldı. Bura­da önemli mesele var. Onu görü­yoruz artık herkes. Böyle telafi et­meli ve açıklamalı bir Hıristiyan, Müslüman olan birileri öldürül­düğü takdirde bunları ciddiye al­mıyor. İnsan yerine koymuyor, ne zamanki kendi dininden olanlar katledilecek olursa yaygarayı ba­sıyor” diyerek batıyı eleştirdi.

 

Halaçoğlu, Dersim tartışma­larıyla ilgili soruları da cevap­landırdı. Halaçoğlu, “Önce Der­sim neresi sadece Tunceli değil, Erzincan var, Bitlis, Muş bölge­si var. Bu geniş alanda Türkler Türk aşiretleri var. Bu bölgede­ki Türk Kürtlerin hepsi sünnidir. 1936 bu olayın başlangıcına bak­mak lazım. Sanki 1936’da dev­let buraya saldırdı, buradaki in­sanları öldürdü; gibi bir düşünce var. Burada belirtilmesi gereken bir şey var. Ne Alevi, ne Kürt’ler üzerine saldırı yok. Bu çatışma­lar sırasında 13 bin kişi öldü. Bunun içerisinde sadece orada­ki insanlar yoktu; isyanın eleba­şı Seyit Rıza. Seyit Rıza bir Türk­men aşiretinin lideri… Ben diyo­rum ki siyasi konu malzemesi ya­pılmak yerine neyse karar neyse gerçek onlar ortaya çıksın. Bu ka­rar TBMM tarafından alınmıştır. Bununla ilgili çeşitli bilgiler var. Karar defteri var. Karar konusu var. Karar sırasındaki konuşma­lar var. Gerçeklere ulaşmak isti­yorsanız belgeleri açalım, Genel­kurmayın harekâtta bulunduğu­na dair bilgiler var. Genelkurmay arşivini açalım. Her şey ak veya kara tam orya çıksın “ şeklinde açıklama yaptı.

 

Veli Altınkaya’nın “Kayseri’ye ara ara geliyorsunuz, en son Yeni Ufuklar Derneğinin yaptırmış ol­duğu okul açılışında bulundunuz. Parti binanıza da uğramamışsı­nız.” Şeklindeki sorusuna Hala­çoğlu , “BucCuma gelecektim, ama bütçe görüşmeleri başladı­ğı için konuşmam var. Konuşma zamanını tam bilemediğim için bir şey söyleyemiyorum.” dedi. Halaçoğlu,”Parti teşkilatıyla her­hangi bir sıkıntınız var mı?” so­rusuna ise, “Partiyle herhangi bir şey yok; şöyle söyleyeyim, zaman içerisinde bazı problemler düze­lecek” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —