Tarih: 28.04.2016 23:58

"KÛTU-L AMÂRE ZAFERİ UNUTULMAMALI"

Facebook Twitter Linked-in

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Ordusu´nun İngilizlere karşı büyük bir zafer kazandığı Kûtu-l Amâre Savaşı´nın 100´üncü yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaparak, Osmanlı Ordusu´nun son zaferinin unutulmaması gerektiğini söyledi. Bu zaferin Kayseri açısından da çok önemli olduğunu belirten Başkan Çelik, Kayseri´deki Kasap Alayı olarak da bilinen 44´üncü Alay´ın zaferin kazanılmasında etkili olduğunu kaydetti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, 29 Nisan 1916´da İngiliz kuvvetleri ve müttefiklerinin kesin yenilgisiyle sonuçlanan Kûtu-l Amâre Zaferi´nin 1. Dünya Savaşı´nın temel muharebelerinden biri olduğunu söyledi. Dicle Nehri kıyısında, Bağdat´ın 170 km güneyinde bulunan Kûtu-l Amâre kasabasında 100 yıl önce büyük bir zaferin yaşandığını dile getiren Başkan Çelik, "Çok büyük kayıplar vererek yazdığımız Çanakkale Destanı´nın ardından çok güç şartlar ve imkansızlıklara rağmen büyük bir zafere daha imza atılmıştır. Osmanlı ordusu karşısında savaşı kaybeden İngilizler, 5´i general olmak üzere 13 binin üzerinde askerle teslim olmuşlardır. Kûtu-l Amâre her ne kadar tarih yazanlar tarafından gerekli değeri görmediyse de her yönüyle Türk tarihinin altın sayfalarından birisidir ve asla unutulmamalıdır" dedi.
Kûtu-l Amâre zaferinin Kayseri için ayrı bir anlamı bulunduğunu da vurgulayan Başkan Mustafa Çelik, "Karargâhı Zincidere´de bulunan ve Kasap Alayı olarak da bilinen 44. Kayseri Alayı, başta Çanakkale olmak üzere pek çok savaşta üstün başarılar göstermiştir. 44. Alay´ın destanlar yazdığı zaferlerden birisi de Kûtu-l Amâre Savaşıdır. Tıpkı 100 yıl önce olduğu gibi bugün de Türk ordusunun en seçkin birliklerinden birisi Zincidere´de konuşlanmıştır. Bir asır önce 44. Alay´ın gösterdiği kahramanlığı bugün de Zincidere Komando Tugayımız göstermektedir. Değişen tarihler ve insanlar olmuştur; ama Türk Ordusu´nun ve Kayseri evladının kahramanlığı değişmemiştir" diye konuştu.
Başkan Çelik, Kûtu-l Amâre Zaferi nedeniyle yarın (29 Nisan Cuma) 1. Komando Tugay Komutanlığı´nda anma programı gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, sözlerinin sonunda Kûtu-l Amâre Zaferini kazananları rahmet ve minnetle andığını belirtti.



28 NISAN 2016 KAYTV HABER paylaşan: kaytv

Orjinal Habere Git
— HABER SONU —