Ekonomi
03 Ocak 2016 - 22:29
Güncelleme: 03 Ocak 2016 - 22:29

KTO BAŞKANI MAHMUT HİÇYILMAZ:

?1300 TL´Yİ BİR İŞÇİNİN ASGARİ OLARAK ALMASI ELBETTE İŞ DÜNYASINI MEMNUN EDECEK DÜZEYDEDİR"

KTO BAŞKANI MAHMUT HİÇYILMAZ:
Haberi Sesli Oku


Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, asgari ücrete yapılan bin 300 liralık artış ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, "1300 TL´yi bir işçinin asgari olarak alması elbette iş dünyasını memnun edecek düzeydedir" dedi.
Asgari ücretin bin 300 liraya çıkmasının ardından değerlendirme yapan KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, ?Türkiye´de hem ekonomi hem de iş dünyasının en önemli gündem maddesi asgari ücretin artırılması konusudur. Biz iş dünyası olarak asgari ücretin artırılmasından yanayız. 1300 TL´yi bir işçinin asgari olarak alması elbette iş dünyasını memnun edecek düzeydedir. Hatta mümkün olsa bu fiyatın biraz daha artırılmasını biz uygun buluruz. Çünkü işçilerimizin aldıkları fiyat ne kadar fazla olursa o para iş dünyasına tekrar dönüş yapacak, piyasaya girecek ve iç ticaretteki canlanmayı körükleyecektir. Dolayısıyla biz işçilere verilecek olan 1300 TL´lik asgari ücretin normal olduğunu ve bin 300 TL olması gerektiğini savunuyoruz? diye konuştu.
Asgari ücretin artışıyla vergi yüklerinin de arttığını belirten Hiçyılmaz, ?İşverenlerin de kendi içerisinde hem de asgari ücretten doğacak olan vergisel yükün iş dünyasına çok ağır geleceği hususundaki görüşlerimiz vardı. Bunları biz çeşitli platformlarda dile getirdik ve bu istihdam üzerindeki yükün devlet ve işverenler arasında paylaşılması gerektiği kanaatimizi sürekli dile getirdik. En azından yüzde 50 olarak paylaşılması gerektiği konusunu gündeme getirdik. Ancak hükümetin yapmış olduğu açıklama neticesinde bu yükün yüzde 40´lık kısmının hükümet tarafından karşılanacağı diğer kısmının ise işveren dünyasına yıkılacağı konusunda açıklamalar var. Bu bizim gönlümüzün arzu ettiği bir düzey değildir. Biz yarı yarıya paylaşılmasından yanaydık. Maalesef hükümet yüzde 40 katkıda bulunacağını söyledi. Endişelerimiz var biz sadece üreten ve ürettiklerimizi piyasaya sunan bir dünya değiliz. Bu ürettiklerimizi elbette dünyaya da satmak durumundayız. Biz rekabet noktasında sıkıntı çeker miyiz diye endişe ediyoruz. Çünkü bugün Türkiye dünyadaki 200´e yakın ülkeyle rekabet etmek durumunda. Dolayısıyla istihdam üzerindeki yük bakımından dünyada en çok yükün altına girmiş olan iş dünyasının bu yükünden biraz sıyrılması, hafifletilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Biz rakiplerimizle aynı fiyatlarla ham madde, enerji kullanamıyoruz. Dolayısıyla daha fazla dünyaya açılabilmemiz ve ihracat yapabilmemiz için rekabet edebilme ortamımızın düzeltilmesi gerekiyor. Burada asgari ücretten doğacak olan yüklerin hafifletilmesi ve hükümetle iş dünyası arasında paylaşılması noktasındaki görüşümüzü onun için biz dile getirdik? şeklinde konuştu.
Hiçyılmaz ayrıca, ?Önümüzdeki süreçte iş dünyası ebette sıkıntı çekecektir ama bu 1 yıllık süre içerisinde işçilere ödenecek olan bu fazla paranın piyasaya tekrar gelmesinden dolayı bir döngü sağlanacaktır. Bundan da ümitliyiz. İş dünyası olarak 2016 yılında adaptasyon dönemini biraz daha fazla yapılacak desteklerle geçirirsek 2016´dan sonraki yıllarda belli bir düzene girmiş olacaktır diye ümit ediyorum. Piyasa şartlarının da daha da iyileşmesi durumunda çok fazla sıkıntının olmayacağını düşünüyorum. 2016´nın yeterli olduğunu düşünüyorum. Çünkü 64. hükümetin almış olduğu tedbirler ve önümüzdeki seçimsiz sürecin çok iyi değerlendirmek suretiyle hükümetin alacağı tedbirlerle iş dünyasını işlerin açılacağı ve ihracat noktasında hamleler yapılacağı noktasında ümidimiz var. 2016 yılı yeterli olabilir diye düşünüyorum. Ondan sonraki yıllarda zaten iş dünyası bu konuya adapte olacaktır? ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler: BAŞKANI MAHMUT HİÇYILMAZ

KGC Başkanı Kösedağ’dan Türk bayrağına yönelik saldırıya sert tepki

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kösedağ, Ay Yıldızlı Türk Bayrağı’na yönelik saldırıyı sert sözlerle kınadı.

KASKİ’den Kayseri’ye yeni içme suyu hamlesi: 10 kuyu için ihale açılıyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi KASKİ, merkez ilçelerin içme suyu altyapısını güçlendirmek amacıyla Melikgazi ve Talas’ta 10 yeni sondaj kuyusu açılması için Şubat ayında ihaleye çıkıyor.

Kayserispor’da Başakşehir mesaisi başladı

Süper Lig’in 19. haftasında RAMS Başakşehir’i konuk edecek olan Kayserispor, kritik karşılaşmanın hazırlıklarına Teknik Direktör Radomir Dalovic yönetiminde start verdi.

Cıngı’dan Kayseri tarımı için dikkat çeken açıklamalar...

AK Parti Kayseri Milletvekili Murat Cahid Cıngı, TBMM’de yaptığı açıklamalarda Kayseri’ye kazandırılacak tarıma dayalı yeni yatırımlar, Sera OSB projesi ve istihdam hedefleriyle ilgili önemli mesajlar verdi. Detaylar Haberimizde..

Türk Yerel Hizmet-Sen Genel Kurulu’nda Kayseri detayı…

Türk Yerel Hizmet-Sen 8. Olağan Genel Kurulu’nda yapılan seçimlerde Kayseri İl Temsilcisi Cüneyt Doğan, Denetleme Kurulu üyeliğine seçildi.

Yemliha Mahallesi’ne yeni sağlık yatırımı geliyor

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, Yemliha Mahallesi’nde planlanan yeni sağlık yatırımı için tahsis edilen arsada incelemelerde bulunarak proje süreci hakkında bilgi aldı.

Develi’nin eski belediye başkanı hayatını kaybetti

Develi Gazi Mahallesi’nin eski belediye başkanlarından, “Hüseyin Hoca” olarak tanınan Hüseyin Arslan’ın vefatı ilçede büyük üzüntüye neden oldu. Detaylar Kayseri Haber'de...

Vali Çiçek’ten Nusaybin’deki Türk Bayrağı saldırısına sert tepki

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Nusaybin’de Türk Bayrağına yönelik saldırıya sert sözlerle tepki göstererek, “Bayrağımıza uzanan her hain el bilsin ki o sadece bir kumaş değildir” dedi.

Gram altın 10 bin TL olur mu? İslam Memiş’ten dikkat çeken tahmin

Gram altın yatırımcısını heyecanlandıran açıklama geldi. Ekonomist İslam Memiş, küresel belirsizliklerin artması halinde gram altında sürpriz seviyelerin konuşulabileceğini belirterek, “10 bin TL ihtimali masada” dedi.

Okandan’dan sağlık yatırımı açıklaması: 800 yataklı yeni hastane

AK Parti Kayseri İl Başkanı Hüseyin Okandan, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kazandırılacak 800 yataklı yeni hastanenin 2026 yılı yatırım programına alındığını açıkladı.

Kayseri’de ByLock kullanıcısı ihraç emniyet müdürü yakalandı

Kayseri’de polis ekiplerince yürütülen operasyonlarda, FETÖ/PDY üyesi olduğu ve ByLock kullandığı tespit edilen, hakkında 6 yıl 3 ay kesinleşmiş hapis cezası bulunan ihraç emniyet müdürü yakalandı.

Kayserili iş adamına 25 yıl hapis cezası

Kayserili iş adamı, sentetik uyuşturucu üretimi ve ticareti iddiasıyla yargılandığı davada 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

'Uyuşturucu madde ticareti yapmak' suçundan aranan şahıs yakalandı

Kayseri'de hakkında 'uyuşturucu madde ticareti yapmak' suçundan 10 yıl 4 ay hapis cezası bulunan şahıs polis ekiplerince yakalandı.

Kayseri nöbetçi eczaneler (20 Ocak 2026)

Kayseri'de 20 Ocak 2026 Pazar günü nöbetçi eczaneler açıklandı. Melikgazi, Kocasinan ve Talas ilçelerinde hizmet veren eczanelerin listesi.

Kayseri’de toplu taşımada sürpriz değişiklik! Raylı sistemde yeni tarife başladı

Kayseri’de yarıyıl tatiliyle birlikte toplu taşımada yapılan düzenlemeler yeniden değişti. Kayseri Ulaşım’ın son duyurusu, özellikle raylı sistem kullanan vatandaşları yakından ilgilendiriyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayseri sağlıkta yeni bir eşiğe hazırlanıyor: 800 yataklı hastane müjdesi

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde yapılması planlanan 800 yataklı yeni hastane projesinin 2026 yılı yatırım programına alındığını açıkladı.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 18 2 7 9 -18 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9