Tarih: 23.01.2014 10:03

İKİZ MUCİTLERİN YENİ PROJESİ: OTOMATİK ÜTÜ

Facebook Twitter Linked-in


 

Kayseri’de yaşayan 9 yaşındaki Tarık ve Rümeysa Mut ikizler, yaşıtlarından daha farklı işlerle uğraşarak evlerindeki odalarında yeni projeler peşinde koşmaya devam ediyor. Annelerin evde ütü yapmaktan yorulduğu için Otomatik Ütü Projesi geliştirdiklerini söyleyen ikizler, projelerini hayata geçirmeleri için yetkililerden yardım istedi.
Proje hakkında bilgi veren Tarık Mut, “Bu ütüyü silindir şeklinde düşündük. Normal bir ütü olursa tek yönlü bir ütü 3 ile 5 saniye arasında içindeki suyu buharlaştırma süreci var. Bu şekilde silindir sürekli dönerken, dönünce bir o ütü, bir bu ütü. Bu arada silindirde 3 ile 5 saniye arasında geçeceği için birbirlerinden kuvvet alacaklar, güçlenecekler, kendi buharlarını üretecekler ve buharı vererek kırışıkları açacaklar. Ütüde zamandan tasarruf olacak. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi var, biz düşündük ki ütü makinesi neden olmasın? Annem ütü yaparken yoruluyordu ve bunun için fazla zaman harcıyordu. Bu yüzden biz de ütü daha kolay nasıl yapılır, herkesin derdi ütü, biz de böyle şeyler yapmayı düşündük. Bu iki silindirde birbirine doğru dönerken elbise dik pozisyonda duracak daha sonra ütü buharını verdikçe kırışıklıkları açabilecek. Biz de bundan faydalanarak tamamen hiç el değmeksizin ayrıca kuru temizlemede yapabilen bu ütü makinesini düşündük” ifadelerini kullandı.
Rümeysa Mut da otomatik ütü yapmak istediklerini belirterek, “Biraz büyük bir makine olacak. Bir duvar boyutunda, normal bir duvar değil de ütü odası duvarı boyutunda. İçinde askılıklar olacak ve elbiseleri o şekilde asacağız. Buharla ütüleme sistemi olacak. Şu an buharla ütüleyebilen birkaç ütü var. Buhar verilerek kırışıklıklar açılacak. Hem askılıklar hem de ütü dönecek. Döndüğü zaman da diğer ütü kendini dinlendirecek. Birkaç ütü birden kullanacağız. Bir tanesi buhar verirken diğeri dinlenecek. Bu sayede buhar hiç kesilmeyecek. Beklemeye gerek kalmayacak ve daha rahat açılabilecek kırışıklıklar" dedi.
İkizlerin ablası Rüveyda Mut ise annelerinin ütü yapmaktan yorulduğu için kardeşlerinin böyle bir proje çizdiklerini dile getirdi. Mut, “Acaba daha az enerji ile daha kısa sürede nasıl ütü yapabiliriz diye araştırma yaptılar. Ütü makinesinin içinde kullanacakları buhar makinelerinde daha az enerji ve yüzeye temas etmeden sadece dönüş ve buharın gücüyle kullanmayı düşündüler” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —