İftara ne pişirsem?

Bugün mutfağımızdan çıkan en özel menülerle karşınızdayız! İşte güne lezzet katacak menümüz. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

İftara ne pişirsem?
Güncel 21.03.2025 14:26:00 0

EDİTÖR

Yağmur Aksoy

Haberi Sesli Oku

Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.

İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız? 

Çeşmi Nigar Çorbası İçin Malzemeler

  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 litre su

Terbiyesi için;

  • 1 çay bardağı süt (125 ml)
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Yarım limon suyu

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

Çeşmi Nigar Çorbası Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle mercimekleri yıkayarak suyunu süzdürelim.
  2. Tencereye sıvı yağ ve yemeklik doğradığımız soğanı alalım.
  3. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım.
  4. Unu da tencereye ilave edelim hafif kavuralım.
  5. Mercimeklerimizi de tencereye ekleyip karıştırdıktan sonra sıcak su ilave edelim.
  6. Mercimekler iyice yumuşayıp dağılınca kadar pişmeye bırakalım.
  7. Diğer taraftan çorbamızın terbiyesi için süt, suyu ve yumurta sarısını güzelce çırpalım.
  8. Mercimekler iyice dağıldıktan sonra ocağı kapatalım ve çorbamız pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar blenderdan geçirelim.
  9. Hazırladığımız terbiyeyi yavaş yavaş çorbaya ilave edelim ve bir yandan da karıştırmaya devam edelim.
  10. Ocağın altını tekrar açalım ve çorbayı birkaç dakika kaynattıktan sonra tuzu ilave edelim.
  11. Son kez karıştırdıktan sonra çorbamızı ocaktan alabiliriz.
  12. Üzerinin sosu için 1 yemek kaşığı tereyağını erittikten sonra içerisine pul biber ve kuru naneyi ekleyerek kızdıralım.
  13. Sosunu da üzerine gezdirdikten sonra çeşm-i nigar çorbamız servisi hazır. Sıcağı ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Kabak Mantısı İçin Malzemeler

  • 3-4 adet kabak
  • 1 adet soğan
  • 200 gram kıyma
  • 1 tutam dereotu
  • Kekik
  • Kimyon
  • Karabiber 
  • Tuz

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • ⁠2 su bardağı su
  • ⁠4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • ⁠Oyduğumuzu 2 kabağın içi

Kabak Mantısı Nasıl Yapılır?

  1. Kabaklarımızı çatalla çizik atıyoruz.
  2. Kabaklarımızı 3 parmak kalınlıkta kesiyoruz.
  3. Yaklaşık bir kabaktan 4-5 parça çıktı.
  4. İçlerini oyuyoruz ama çıkanları atmıyoruz.
  5. Bir kapta kıymaya rendelenmiş soğan ve blenderdan geçirdiğimiz kabak içlerini ekliyoruz.
  6. Baharat ve tuzu da ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  7. Çok köfte gibi sert bir kıvamı olmuyor kabak içlerinden ötürü ama istediğimiz kıvam da tam bu şekil.
  8. Kabakları fırın tepsimize dizip içlerine kıymaları dolduruyoruz.
  9. Uygun bir kapta sos malzemelerini karıştırıp üzerine döküyoruz.
  10. 190 derece fırında pişiriyoruz.
  11. Çıkan yemeğimiz dinlendikten sonra sarımsaklı yoğurtla servis ediyoruz.  Afiyet olsun.

Peynirli Tepsi Böreği çin Malzemeler

  • 5 tane günlük yufka

Üzerine sürmek için;

  • 1 yumurta sarısı

Üzerine dökmek için;

  • 1 şişe sade soda

Aralarına koymak için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağ

İç harcı :

  • 500 gram beyaz böreklik peynir
  • Yarım demet maydanoz ( ince kıyılmış )

Sos için :

  • 2 yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 400 ml süt
  • 3 yemek kaşığı ( dolu dolu ) yoğurt

Peynirli Tepsi Böreği  Nasıl Yapılır?

  1. Sos malzemelerini bir kapta mikserle çırpın.
  2. Başka bir kaba, peyniri elinizle ufalayın, üzerine maydanozu koyup karıştırın.
  3. Böreği yapacağınız fırın tepsisini yağlayın.
  4. Üzerine 1 yufkayı kenarları sarkacak şekilde yerleştirin.
  5. Üzerine sostan ekleyin yufkaların her tarafı ıslansın.
  6. Bir yufkayı da buluruşturarak üzerine serin yine sosla her yerini ıslatın.
  7. Bir yufka daha serip yine sosla ıslatsın.
  8. Peynirli harcın yarısını bu yufkanın üzerine koyun.
  9. Aralara fındık büyüklüğünde tereyağ serpiştirin.
  10. Üzerine 1,5 yufkayı yine buruşturup koyun ve bol sosla ıslatın.
  11. Kalan peynirli haracı da ekleyin. Tereyağ ekleyin ufak ufak.
  12. Üzerine son yarım yufkayı serin.
  13. Sosla ıslatıp, kenarlardan sarkan böreği tepsiye doğru kapatın.
  14. Böreği kesin. Üzerine kalan sosu ve sodayı dökün.
  15. Sosu çekmesi için üzerini streçleyip, 1 gece buzdolabında bekletin.
  16. Pişireceğiniz zaman üzerine yumurta sarısı sürün, susam serpiştirin ve önceden ısıtılmış 180 c lik fırında 50-60 dk kadar pişirin.

Muzlu Borcam Pastası İçin Malzemeler

Pandispanya için;

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2.5 yemek kaşığı kakao

Pastacı kreması için;

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket sıvı krema
  • 2-3 adet muz

Islatmak için;

  • Süt

Ganaj için;

  • 1 paket sıvı krema
  • 160 gr çikolata (sütlü ve bitter karışık)

Muzlu Borcam Pastası Nasıl Yapılır?

  1. Pandispanya için ;yumurta ve şekeri iyice çırpın ,sonra kuru malzemeleri eleyerek ekleyip spatula ile yavaşça karıştırın yağlı kağıt serili kare borcama aktarın.
  2. Önceden ısıtılmış 150° fansız ayarda pişirin.
  3. Piştikten sonra soğutun sonra tam ortadan bıçak ile kesin.
  4. Kreması için vanilya ve krema hariç diğer malzemeleri tencereye alıp koyu kıvam alana kadar çırpın.
  5. Sonra vanilya ekleyip ocaktan alın ,üzerine değecek şekilde poşet ile kapatın ve soğutun.
  6. Soğuduktan sonra krema ekleyip mikserle pürüzsüz olana kadar çırpın en son minik minik kestiğiniz muzları ekleyip karıştırın.
  7. Borcama kekin yarısını koyup fırça ile ıslatın (çok fazla süt dökmeyin zaten ince kek)
  8. Sonra kremanın yarısını kekin üzerine döküp dağıtın kekin kalan yarısını da koyup tekrar sütle ıslatın.
  9. Kalan kremayı da ekleyip dağıtın sonra buzdolabına koyun.
  10. Diğer yandan ganaj için kremayı küçük bir tavaya alın yanlardan cız ettimi ocağın altını kapatın ve küçük küçük doğradığınız çikolataları ekleyip karıştırarak eritin.
  11. Kremanın üzerine döküp yayın buzdolabında en az 4-5 saat dinlendirin
  12. Sonra süsleyip dilimleyip servis edin.

Kayseri-Sivas yolunda zincirleme kaza: 7 yaralı

Kayseri-Sivas Karayolu’nda yolcu otobüsü ile tır çarpıştı. Kazaya müdahale etmek isteyen jandarma astsubaya ise arkadan gelen otomobil çarparken, 4 aracın karıştığı kazada toplam 1’i ağır 7 kişi yaralandı.

Erciyes’te kayak sezonu bitmiyor! İşte nedeni

Erciyes Kayak Merkezi, Türkiye’nin en gelişmiş yapay karlama sistemiyle kar yağışı olmasa da pistlerini açık tutuyor. Saatte 9 bin metreküp kar üreten altyapı sayesinde kayak sezonu ilkbaharın sonlarına kadar sürüyor.

4 bin 500 yıl öncede aynısı yapılıyormuş!

Kültepe Kaniş-Karum kazılarında 4 bin 500 yıl öncesine ait elma, üzüm ve Anadolu’da ilk kez rastlanan kızılcık kurutması bulundu. Buluntuların törenlerde kullanıldığı ve Anadolu botaniğine katkı sunduğu belirtildi.

Kayseri'de bugün hava nasıl olacak? İşte saatlik tahmin raporu (14 Aralık Pazar)

Kayseri'de bugün sisli ve soğuk hava etkisini sürdürecek. Meteoroloji verilerine göre sabah ve gece saatlerinde hava sıcaklığı sıfırın altına yaklaşırken, günün en yüksek sıcaklığı 7 derece olacak. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayseri'de pazar günü semt pazarı nerelerde kurulacak? (14 Aralık Pazar)

Kayseri'de bugün pazar yerleri hangi bölgelerde kurulacak? Ayrıntılar Kayseri Haber'de…

Kocasinan’da öğrencileri sevindiren yeni destek projesi - İmzalar atıldı...

Kocasinan Belediyesi tarafından, öğrencilerin sağlıklı beslenmesi ve eğitimde fırsat eşitliğinin artırılması amacıyla hazırlanan İlkokul ve Ortaokul Öğrencilerine Kahvaltı Desteği Projesi için iş birliği protokolü imzalandı.

Büyükşehir Belediyesi'nden dijital tanıtım atağı...

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın liderliğinde akıllı şehircilik vizyonunu bir adım ileri taşıyarak tamamen kendi imkânlarıyla geliştirdiği '360 Kayseri' projesini vatandaşların hizmetine sundu.

ERSİAT SOSYAL SORUMLULUK İÇİN TOPLANDI

Erciyes İstişare ve İş İnsanları Topluluğu (ERSİAT), Kayseri ve Türkiye gündemindeki konularla ilgili istişare toplantılarını sürdürüyor. ERSİAT’ın bu ayki toplantısında şehit ve gazi aileleri ile ihtiyaç sahibi ailelere verilebil

Başkan Hızar'dan gövde gösterisi

Avrupa Kayserili İşverenler Birliği (AKİB) olağanüstü genel kurulunda tek listeyle aday olan Ali Hazar, oyların tamamını alarak seçildi ve kırılması zor bir rekora imza attı. Detaylar Haberimizde...

Kocasinan Şimşekspor'da hakem tepkisi

Kocasinan Şimşekspor Yönetim Kurulu; yaptığı açıklama ile Hakem Samet Armut’un bir daha kendi maçlarında görevlendirilmemesini istedi.

Hasketbol SK'da 15 maçta 32 oyuncu forma giydi

Kayseri Basketbol Büyük Erkekler Ligi'nde 15 maça çıkan Hasketbol Spor Kulübü'nde bu sezon tam 32 oyuncu süre aldı.

Tarih ve sanat TAREM'de hayat buluyor

Talas Belediyesi ve Kayseri Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirilen Talas Restorasyon Eğitim Merkezi (TAREM) kursiyerlerinin ortaya koyduğu el emeği eserlerle adeta bir sanat atölyesine dönüştü.

Kaldırıma çarpan otomobil 200 metre savruldu: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil, kaldırıma çarptıktan sonra 200 metre savrulup, ağaca çarparak durabildi.

Nurettin Açıkalın: "Bu maçtan 3 puan alabilirdik"

Kayserispor Başkanı Nurettin Açıkalın, sahalarında ağırladıkları Alanyaspor maçı sonrası yaptığı açıklamada, "Bu maçtan 3 puan alabilirdik. Oyuncularımızın göstermiş olduğu oyunu ve mücadeleyi tebrik ediyorum" dedi.

Kayserispor'un lisanssız oyuncu itirazına TFF'den açıklama!..

U19 PAF Ligi'nde mücadele eden Kayserispor U19 takımının 13. haftada oynadığı ve 2-1 kaybettiği Gaziantep FK müsabakası sonrası rakibin kaçak oyuncu oynattığı iddiasıyla itirazda bulunmuştu. Detaylar Haberimizde...

Baki Ersoy: "Enerjide güçlü Türkiye, her alanda güçlü Türkiye demektir"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının bütçeleri üzerine yaptığı konuşmada, "Enerjide güçlü Türkiye, her alanda güçlü Türkiye demektir" dedi.