Röportajlar
16 Mayıs 2017 - 17:56
Güncelleme: 16 Mayıs 2017 - 17:56

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI .

HACILAR BELEDİYE BAŞKANI DOĞAN EKİCİ İLE
Haberi Sesli Oku

?Hacılar Belediyesi´nin kentsel dönüşüm projesi bölgenin cazibe merkezi haline gelecek? bu sözler Hacılar Belediye Başkanı Doğan Ekici´ye ait. İşte bölgeyle ilgili bilgiler aldığımız Başkan Ekici´yle beraber yaptığımız söyleşi.

HACILAR´DA KENTSEL DÖNÜŞÜM

İLÇEYİ CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRECEK

 

HACILAR HUZUR BULMA VE İNSANIN KENDİ KENDİNİ DİNLEDİĞİ BİR İLÇE HALİNE GELMİŞTİR

 

Süleyman  ERDOĞAN:Sayın Başkanım öncelikler ilçenizdeki konut stokunun genel özelliklerinden bahseder misiniz?

 

Doğan EKİCİ :Hacılar, Kayseri ilinin güneyinde, Erciyes´in eteklerinde kurulu köklü geçmişe sahip bir ilçedir. İlçe halkı Hacılar´ın kurulduğu yıllarda geçimini o günün şartlarında tarım, hayvancılık ve ticaretle temin etmekteydi. Hacılar, o günün koşulları ne ise o şartlara göre kurulmuş ancak daha sonra değişen günün şartları ve yaşama standartları nedeniyle şehirleşme yerine temiz havası, güzel doğasını korumuş ve tamamen dinlenme, huzur bulma ve insanın kendi kendini dinlediği bir ilçe haline gelmiştir.

İlçemiz sınırları genellikle bağ ve sayfiye alanlarından oluşmaktadır. Bu nedenle ilçemizde bulunan yapıların büyük çoğunluğu mevsimlik olarak kullanılan konutlardan oluşmaktadır. Son yıllarda insanların şehirlerden uzaklaşmaya yönelmesiyle bu mevsimlik yapıların büyük bir çoğunluğu yaz kış olarak kullanılmaktadır. Ulusal adres veri tabanının 2016 yılı verilene göre ilçe sınırları içerinde yaklaşık 10 bin adet çeşitli ölçülerde yapı bulunmaktadır.

 

İlçe merkezimizin bulunduğu Hacılar Meydanı, Aşağı, Orta ve Yukarı mahallelerden oluşmaktadır. Bu mahalleler Hacıları Hacılar yapan ve birçok hacılarlının yaşadığı alanlar idi. Ancak günün ihtiyaç koşullarının değişmesi, ailelerin kalabalıklaşması, halkın şehir dışına veya kayseri merkezine göç etmesi nedeniyle nüfus giderek azalmış ve burada yaşamaya çalışan halka rağmen Hacılar merkezi bir çöküntü bölgesi olmaktan kurulamamıştır.

 

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TARAFINDAN  ONAYLANAN 13 HEKTARLIK BİR ALANDA KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMASINA BAŞLADIK.

 

Süleyman ERDOĞAN:Hacıların konut stokunun geliştirme noktasında ihtiyaçları nelerdir?

 

Doğan EKİCİ: İlçemiz, Kayseri merkezine yakın olmasına rağmen konut stoku yönünden kendini tam olarak geliştirememiştir. Bunun nedeni ise 2 binli yıllara kadar gerçekleştirilen yanlış politikalarından kaynaklanmış buda halkın yönetime olan güvensizliğini artırmış ve kendini geliştirmekten çok kimse bana dokunmasın ben yerimde sayayım fikrini benimsetmiştir.

 

Elhamdülillah, 2002 yılından sonra güçlü hükümet sistemimiz nedeniyle artık vatandaşlar bilinçlendi ve hükümetimiz tarafından yapılan her projede güven içerisinde katılmaya çalışmaktadırlar. Bu nedenle ülkemizde Toplu Konut ve Kentsel Dönüşüm Projeleri ile her yerine ayrım yapılmaksızın yatırımlar yapılıyor.

İlçemizde şu an halkımıza daha yaşanabilir bir ilçe oluşturmak adına bizlerde konut stokunun ilçenin doğal güzelliklerini bozmadan arttırmaya ve geliştirmeye çalışmaktayız. Bu nedenle öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da onaylanan 13 hektarlık bir alanda kentsel dönüşüm çalışmasına başladık. Bu alanda ilçemiz sevdalısı halkımıza yeni modern konut sahibi yaparken konut stoğundada artış yapmaktayız. Belediyemiz Kentsel Tasarım Müdürlüğü tarafından Toplu Konut idaresi ile görüşülerek Toplu Konut alanın dosyası hazırlanmakta dosyanın tamamlanması ardından toplu konut çalışması başlayacağız.

Yine imar planlarında yoğunluk artışı yapılmadan sosyal donatı alanlarını dahada büyüterek imar planlarında kat artışı çalışmasına kayseri büyükşehir belediyesi ile birlikte yaparak alana yatırımcı çekmeyi planlamaktayız.

 

               Süleyman ERDOĞAN:Belediye Olarak Geleceğe yönelik nasıl bir perspektifiniz var?

 

Doğan EKİCİ:Hacılar ilçesi belki bazı vatandaşlarımız tarafından Kayseri iline bu kadar yakın olmasına rağmen eksiklikleri olduğu düşünebilir. Ancak biz bunu fırsata çevirme kaygısı içerisindeyiz. Bu fırsatı elbette kontrolsüz olarak bir anda olması beklenemez.

İlçe için alınan bir yanlış karar ne yazık ki hemen ortadan kaldırılamamakta bunun yeniden düzeltilebilinmesi yıllar almaktadır. Bu nedenle kontrollü bir şekilde alınabilinecek bir kararın bir çok kez masaya yatırıldıktan sonra kararını almamız gerekmekte en basit örneği kentsel dönüşüm alanının sınırlarının kararına her ne kadar uzun gibi gözükse de en iyi karar alınabilinmesi için 1 yıl çalıştık. Bir yılın sonunda bu alanın en uygun olacağına karar verildi.

Geleceğimizin perspektifini oluştururken en büyük kaygımız bugün ilçemiz yaşayan halkımızı kırmadan gönül birliği içerisinde hep beraber karar vererek ilçenin kullanıcılarını memnun etmektir.

 

  KENTSEL DÖNÜŞÜM İLÇEMİZE SADECE BUGÜNÜNE DEĞİL GELECEĞİNE DE IŞIK TUTACAK.

 

 Süleyman ERDOĞAN:Hacılar da Kentsel Dönüşüm Projesinin ilçenize katkısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Doğan EKİCİ:Kentsel dönüşüm Projesi sadece ilçemde değil tüm Türkiye´de katkısının anlatılmakla bitirilemeyeceği bir çalışmadır. Sonuçta bu çalışma insan odaklıdır. Devletin alanda yaşayan insanları düşündüğünü gösteren en güzel örneklerden biridir. İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın sözleri tam bu çalışma için söylenmiş bir sözdür.

Dünyada kentsel dönüşüm çalışmaları hep yapının güzelleştirilmesi, yapıların perspektiflerinin revize edilmesi iken Türkiye de bu çalışma tamamen can ve mal güvenliği odaklıdır.

Kentsel dönüşümü birde şu yönden bakmak lazım belki de bu güne kadar devletin hiçbir kapısına gitmemiş inşaların ayağına devlet gidiyor bu insanların gözlerindeki sevinci anlatmakla bitiremeyiz.

Çok şükür ilçemde bugüne kadar verdiğimiz her sözümüzü yerine getirmeye çalışmaktayız. Kentsel dönüşüm bunlardan sadece biri olmasına rağmen birlikteliği temsil ediyor. Alanda oturana vatandaşlarımızla birebir her biriyle görüştük. Gerek ben gerekse ilgili personellerim birlikten dirlik doğar diyerek hep birlikte bu işi inşallah başaracağız.

Bu nedenle kentsel dönüşüm ilçemize sadece bugününe değil geleceğine de ışık tutacak.

   AMACIMIZ BÖLGEDE OTURAN HERKESİ MEMNUN ETMEK

   Süleyman ERDOĞAN: Bölgedeki Konut İHTİYACINI KARŞILAMA NOKTASINDA BÖLGE SAKİNLERİNİN BU PROJEYE BAKIŞI NEDİR?

 

Doğan EKİCİ:Bölge halkımız bizden bunu talep etmese biz zaten bu işleri başlayamazdık. Talep doğrultusunda değerlendirmelerimizi yaptık ve konunun zor olduğunun farkındayız ancak birlikte başardık gerçekten.

Elbette bölgede oturan herkesi memnun etmek amacımız ancak alan sınırları içerisinde oturan vatandaşların öncelikli olarak haklarını nasıl vereceğimizi hesaplayarak ortaya çıktık. Ancak bu demek değil ki alanda 1 m2 lik bir hissesi olan vatandaşa da bir daire teslim edelim bu matematiksel olarak ta mümkün değil. En az mağduriyetle en doğru çalışma olduğunun kanısındayız.

 

1. ETABIN %90 LIK KISMI GENEL BAZDA İSE ALANIN %50 SİNİN ÜSTÜNDE BİR SÖZLEŞME SAĞLANDI.

 

Süleyman ERDOĞAN:Kentsel Dönüşüme ilçe sakinlerinin ilgisi nasıl şu ana kadar kaç kişi başvurdu?

 

Doğan EKİCİ:Alan 13 hektar yani 130.000 m2 868 parselde 937 tapu maliki bulunmakta alanda mesken olarak kullanılan yapı sayısı 536. Ancak şu ana kadar yapılan tespitlerde 937 tapu maliki 3700 kişi civarında ve bunlar büyük bir çoğunluğu 10 m2´lik hissenin altındaki malikler. Şöyle ki 52 m2´lik bir parselde vefatlar sonrası 100lerle ifade edilen malik oluşmuş bu maliklerinde hissesi 8 cm2 civarında. Ancak biz bunda büyük küçük ayrımı yapmadan vatandaşımıza ön alım hakkı tanıyoruz. Hak tanınan vatandaşlar 1 m2 si olsa da görüşüp onları bir üst limit bedeli olan dairelerden vermeye çalışıyoruz.

4 tip daire ürettik alanda 90m2,110m2,120m2 ve 145 m2 olmak üzere kimseye sen alamazsın demedik tek onlardan istirhamımız borçlanırken ev alalım derken çok fazla sıkıntı girmemelerini talep ediyoruz. Daire fiyatlarımızda hak sahipleri için neye üretirsek ona vereceğiz politikasında 76.000 TL ile 123.250 TL arasında böyle olunca katılımda fazla oluyor ona göre tedbirler alıyoruz. Dışardan satışlara da başlayacağız inşallah yakın bir zamanda bu işin çalışmaları da devam etmekte ve en kısa sürede tamamlanacaktır.

İlk baştaki sorunuzda bahsettiğiniz gibi katılım umduğumuzdan daha iyi elhamdülillah ilk aşamada proje tanıtımı ve hak sahipleri ile birebir görüşebilmek için uzlaşma çalışmalarına başladık ve alandaki %70´lik kısmın onayını aldıktan sonra sözleşme aşamasına geçtik.

Sözleşme sırasında vatandaşların taleplerini alıyor halen daha da çok tedbir alarak vatandaş lehinde protokoller hazırlıyor ve onlara sunuyoruz.

Şuan sözleşme aşamasına başlayalı yaklaşık 1,5 ay oldu ve sözleşmede 1. Etabın %90´lık kısmı genel bazda ise alanın %50 sinin üstünde bir sözleşme sağlandı.

 

Süleyman ERDOĞAN:Kentsel dönüşüm konutlarında vatandaşları nasıl bir yaşam bekliyor?

 

Doğan EKİCİ:Kentsel dönüşüm konutlarında insanlarımızı daha modern, huzur dolu ve konutlarda yaşayacaklar inşallah.

 

Haber Kaynak : Eray Sena KÖSEDAĞ

Aşkın Genç'ten deprem bölgesinde yoğun mesai

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Malatya’da hem depremde hayatını kaybeden vatandaşları andı hem de sosyal projelerin temel atma törenlerinde vatandaşlarla bir araya geldi.

Kayseri’de sürücülere uyarı! Kar ve yağmur etkili, Erciyes yolu kapandı

Kayseri Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekiplerince 6 Şubat 2026 günü saat 21.00 itibarıyla yapılan yol kontrollerinde, il genelindeki kara yollarının güncel durumu paylaşıldı.

Özdemir’den Hatimoğulları’na sert yanıt: “Gerçekler açıktır”

MHP’li İsmail Özdemir, Tülay Hatimoğulları’nın depremle ilgili sözlerine tepki gösterdi.

'Asrın felaketi'nin 3. yılında Kayseri’de sessiz yürüyüş

Kahramanmaraş merkezli depremlerin 3’üncü yıl dönümü nedeniyle Kayseri’de sessiz yürüyüş düzenlendi. Yürüyüş sonrası 12 bin vatandaşın bulunduğu 45 binada mahalle tahliye tatbikatı yapıldı.

CUMHUR İTTİFAKI ORTAK KARARI İLE BAŞKANLIĞI DÜŞÜRÜLDÜ

Pancar Ekicileri Kooperatifi'nde yaşanan gelişmeler Kayseri Şeker Fabrikası'nda krize neden oldu.

Kayseri'de nöbetçi eczaneler listesi (6 Şubat Cuma)

Kayseri'de hizmet verecek nöbetçi eczane listesini sizler için derledik. Şehirde 6 Şubat 2026 tarihinde 14 eczane akşam hizmet verecek. Detaylar haberimizde....

Kayseri’de eğitimciler için yeni kapı: Başvurular 9 Şubat’ta başlıyor

Kayseri’de eğitim alanında görev yapanları ilgilendiren önemli bir gelişmeye ilişkin başvuru takvimi ve kapsam kamuoyuyla paylaşıldı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Vekil Ataş’tan Kızılay Kayseri’ye ziyaret

AK Parti MKYK Üyesi ve Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, sosyal medya hesabından Kayseri Kızılay Şube Başkanı Cafer Beydilli’ye gerçekleştirilen ziyareti paylaştı.

Büyükşehir’den kritik trafik uyarısı: Kayseri’de o bulvar kapatılıyor

Kayseri’de sürücüleri yakından ilgilendiren bir karar alındı. Kartal Katlı Kavşağı çalışmaları kapsamında önemli bir güzergâh geçici olarak trafiğe kapatılacak… Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayseri için kritik uyarı! Yüksek kesimlerde kar ve tipi geliyor

Meteoroloji’den yapılan son dakika açıklamasına göre Kayseri’de özellikle yüksek rakımlı bölgelerde kuvvetli kar yağışı ve tipi bekleniyor. Ulaşımda aksamalara karşı dikkat çağrısı yapıldı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Baki Ersoy’dan Kayserispor mesajı: O fotoğraf kulisleri hareketlendirdi

Kayserispor’da olağanüstü genel kurul süreci yaklaşırken, MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy’un eski ve mevcut başkanla birlikte verdiği kare, “yeni dönem” tartışmalarını alevlendirdi. Detaylar Haberimizde...

Kayseri’de spor dolu hafta: 6–13 Şubat takvimi açıklandı

Kayseri’de 6–13 Şubat tarihleri arasında salonlardan Erciyes’e uzanan yoğun spor takvimi dikkat çekti. Uluslararası organizasyonlardan il birinciliklerine kadar onlarca etkinlik aynı haftada yapılacak.

Türkiye’nin en iyileri listelendi, Kayseri sürprizi dikkat çekti

81 ilin öne çıktığı alanlar tek tek sıralandı. Listede Kayseri için yazılan başlık, kentin son yıllardaki dönüşümünü bir kez daha gündeme taşıdı… Detaylar Haberimiz'de...

Erciyes’te beklenen festival yine olmadı! Tarih bir kez daha değişti

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenecek Erciyes Kış Spor Festivali, hava şartları nedeniyle bir kez daha ertelendi. Festival için bu kez yeni tarih açıklandı.

İnciroğlu Otomotiv 41. yılına yeni bir vizyonla giriyor

Kayseri merkezli İnciroğlu Otomotiv, 40 yıllık kurumsal birikimini geride bırakarak sürdürülebilir büyüme ve uzun vadeli değer üretimi hedefiyle yeni bir dönemin kapılarını araladı.

Tipide araçlarıyla mahsur kalan vatandaşları AFAD ekipleri kurtardı

Kayseri'de Erciyes yolunda tipi nedeniyle mahsur kalan 2 kişi AFAD ekipleri tarafından kurtarıldı.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 20 15 1 4 33 49
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 20 11 3 6 15 39
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 20 8 6 6 13 30
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 20 4 8 8 -6 20
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 20 4 9 7 -9 19
15.İKAS EYÜPSPOR 20 4 10 6 -12 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 20 2 15 3 -22 9