Tarih: 23.04.2015 21:20

ECZACI ODASI BAŞKANI OĞUZHAN ULUTAŞ:

Facebook Twitter Linked-in

Sağlık Bakanlığı'nın  yurdun bazı bölgelerinde reçetelerin internet üzerinden düzenlenmesini yapan ‘Elektronik Reçete' şifrelerinin  çalınarak  hazırlanan sahte reçetelerle yüksek miktarlarda ilaç  alınarak  devletin  zarara uğratılması  vakalarında yaşanan artış nedeni ile 81 ilin Sağlık Müdürlüklerine  yazılı  bildirimde bulunarak bu tür  suiistimallerin önüne geçilmesi için  elle yazılan reçetelere azami dikkat gösterilmesi  üzerine  ilimizde de bu tür vakaların yaşanıp  yaşanmadığı konusunda bilgisine başvurduğumuz  Eczacı Odası Başkanı Oğuzhan Ulutaş  haber ekibimize  yaptığı değerlendirmede  İl Sağlık Müdürlüğünün  böyle olaylar karşısında eczanelerin dikkatli olması konusunda sürekli uyarılarda bulunduğunu vurgulayarak Bölgemizde böyle bir suiistimal yaşamadık ve bölgemizde bu tarz olaylar sık sık yaşadığımız tarzda  vakalar değil” ifadesini  kullandı…

Haber ekibimize konuyla ilgili bilgiler veren 12. Bölge Kayseri Eczacı Odası Başkanı  Oğuzhan Ulutaş, 15 günde  bir Yönetim Kurulu  Sağlık Müdürlüğü'nden gelen evrakları değerlendirildiklerini vurgulayarak, İl Sağlık Müdürlüğümüz zaman zaman eczanelerin dikkatli olması konusunda uyarıyor. Suiistimallere karşı konuların önüne geçmek ve dolandırma hissiyatıyla bazı kişilerin ‘sahte reçetelere' ilaçların yazdırılarak alınmasının engellenmesi amacıyla ‘çalınan reçeteler', ‘çalınan kaşeler', ‘kaybolan kırmızı-yeşil reçeteler' hakkında İl Sağlık Müdürlüğümüz bize zaten resmi olarak uyarılarda bulunuyor. Hangi bölgede olursa olsun bizleri uyarıyor. Örneğin Kocaeli' de bir doktorumuza ait ‘kaşe kaybolmuştur' veya ‘kırmızı reçete' çalınmıştır şeklinde rutin bir uygulaması var. Çok da doğru bir uygulamadır. Bu çok olağanüstü bir durum değil. Bizim bilgilendiğimiz gibi üyelerimizi de bilgilendiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Sağlık Müdürlüğü'nden gelen yazıları internet aracılığıyla meslektaşlarına duyurduklarını belirten Ulutaş sözlerini  şöyle sürdürdü…  Bazı doktorlarımızın ‘şifrelerinin  ve kaşelerinin  çalındığı' ve ‘sahte reçeteler' yazıldığıyla alakalı İstanbul'da bir olay yaşandı. Bu konuda İl Sağlık Müdürü İstanbul'daki eczacılara bir yazı göndermiştir. ‘Daha dikkatli olun, manüel ve el yazısıyla da yazılsa sahte reçetelere karşı hassasiyet göstermeniz' şeklinde bilgilendirme yaptı. Burada hem eczacıları bilgilendirmek hem de eczacıların desteğini almak mahiyetinde bir yazı göndermiştir. Bu zaten tüm bölgemizde yapılan bir ‘uyarı sistemi'dir. Biz bu konuda bölgemizde böyle bir şekilde yazılan ve piyasaya sürülen ilaçlarla alakalı bir soruşturma veya bir vaka yaşanmamıştır. Bölgemizde böyle bir suiistimal yaşamadık ve bölgemizde bu tarz olaylar görülen bir olay değildir”

Öte yandan dolandırıcıların sahte reçetelerle  aldıkları ilaçların  genellikle kan, kolon ve rektum kanserli hastaların kullandığı ve yüksek satış fiyatları olan ilaçlar olduğu öğrenildi. Türkiye'de üretilemeyen ve ithal edilen bu ilaçlar için her yıl  milyarlarca liramızın  yurt dışına gittiğini düşündüğümüzde  devlete verilen zararın  boyutu daha da iyi anlaşılıyor…



23 NISAN 2015 HABER paylaşan: kaytv

Orjinal Habere Git
— HABER SONU —