BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI ...

BÜNYAN BELEDİYE BAŞKANI ŞİNASİ GÜLCÜOĞLU İLE
Röportajlar 20.10.2017 09:26:02 0
Haberi Sesli Oku

GÜLCÜOĞLU :  ?BÜNYAN´DA Kİ KANSEROJEN RİSKİNİ ORTADAN  KALDIRDIK?

Sevgili Okurlarım ?Hafta´nın Röportajı´nda ilimizin renkli simalarını sizlerle  buluşturup, kafanızdaki  soru işaretlerini  kaldırma anlamında  gayret göstermeye devam ediyoruz? Bu hafta da yine ilginizi çekip keyifle  okuyacağınız bir ismi  sayfamıza konuk ettik.  Bu haftaki  konuğumuz Bünyan  Belediye Başkanı  Şinasi Gülcüoğlu oldu? Sayın Gülcüoğlu ile  başkanlık koltuğunda geride kalan üç yıllık süreci değerlendirip, geleceğe  yönelik  plan ?proje ve hedeflerini  konuştuk?

C.ÜSTEN:   Başkanım  Bünyan  Belediye Başkanlığı  koltuğunda  üç yıl geride kaldı ve  üç yıllık zamanda  belediye çalışmalarında  ciddi bir ivme  yakalanmışa  benziyor?  Bütün çalışmaları  gözden geçireceğiz lakin bana  göre  içlerinde  en önemlisi  içme suyu diye düşünüyorum? Dilerseniz  önce içme suyuyla başlayalım ?  İçme suyu ve  alt yapı çalışmaları ile ilgili neler yapıldı?

Ş.GÜLCÜOĞLU: Geçen sene ilçemize yaptığınız ziyarette hemen her yeri şantiye halindeydi. İfade ettiğiniz gibi ilçemizde geçtiğimiz yıl içme suyu, 42 kilometre ayrıca 20 bin metre de ev abone bağlantısı gerçekleştirildi. Merkezden Tuz Hisar Mahallesine doğru yapıldı. Bu anlamda kanal değişimi de gerçekleştirildi. Bütün bunlar yapılırken biz yağmurlama sistemini de alt yapıya dahil ettik. Malumunuz ülkemizde birçok kentte fiber alt yapı yok. Bilgisayarlarda hızlı erişimi kaliteli erimi sağlayan daha canlı ve temiz hale getiren fiber optik teknolojisini de geçtiğimiz yıl itibariyle getirdik. Bütün bunlarla beraber madem alt yapıyı açtık ve 20 kilometreyi geçen enerji nakil hatlarının yer altına alınmasıyla ilgili bir çalışma yapıldı ve kentimizin ana arterlerinde bu görüntü kirliliğine son vermiş olduk.  Bununla birlikte yine kentimiz için köyden kente geçişi engellemek için doğal gaz alt yapı çalışmalarına geçtiğimiz yıl mart ayında başladık aralık ayında bitirdik. Toplamda geçtiğimiz yıl Bünyan merkezde 8 ay gibi bir sürede yaklaşık 450 km alt yapı kazı çalışması yapıldı. Bu anlamda doğal gazımız olsun, elektriğimiz olsun, kanal ve suyumuz olsun hepsi bir arada hallolmuş oldu. Tabi bütün bunlar 2019´da yapılacak olan seçimi kurtarmaya yönelik değil, gelecek yüzyılımızı kurtarmaya yönelik çalışmalardı. Biz bu görevi devralırken alt yapı ve su sorunlarını çözmüş Bünyan pankartları vardı. Vatandaşımız da bunları hatırlıyor. Bunlar tabi kayıt altına da alındı.

C.ÜSTEN: İçme suyunun yenilemesinin altını çizmek lazım, insan sağlığını birebir ilgilendiren bir konu, miladını dolduran bir sistem kullanılıyordu. O büyük bir aşama oldu ilçe için değil mi ?

Ş.GÜLCÜOĞLU:  Vatandaşlarımızın söylemlerini burada söylemek istiyorum. 1950-60´lı yıllardan beri belediyenin girmediği sokaklara girdik. Alt yapı hakeza aynı yılların alt yapısına sahipti. Bütün bunları yaptık ve her şeyden önemlisi bizim için insan sağlığıdır. Bünyan´da ciddi bir kanserojen tehdidi vardı. Bu riski ortadan kaldırmak üzere bu çalışmaları yapmamız gerekliydi.

C.ÜSTEN: Alt yapı çalışmalarında biraz hızlı geçtik ama doğal gaza biraz dönüş yapalım isterseniz. Çünkü doğal gaz çok büyük bir yenilik ve insanlarımızın yaşam kalitelerinin artmasında çok büyük bir etken . Bünyan merkez ilçeler dışında doğal gaza sahip birkaç ilçeden biri. Kaç abone sayısına ulaştı?

Ş.GÜLCÜOĞLU:  Abone sayımız sürekli artıyor. Bir ay kadar öncesinde 700 üzerinde abonemiz vardı ve ciddi bir başvuru vardı. Doğal gazın daha önceki yapılan çalışmalarda ilçemize gelmeyeceği kesin karar ve kanaat  verilmişken biz oluşan bu kanaati ve kararı da yıkarak bu doğal gazı getirdik. Kentimizde de çok güzel bir şekilde kabul da gördü.

C.ÜSTEN : Bünyan denilince hiç kuşkusuz bugünlerde akla ilk gelen Cezaevi Kompleksi . Orda ki son gelişmeler nedir, çünkü neredeyse şuan ki Bünyan nüfusu kadar kişi gelmiş olacak ilçeye ?

Ş.GÜLCÜOĞLU:  Orası T Tipi, Kampüs  olarak 15 bin kişilik bir yerleşkeden  oluşuyor. 6 bin 500 mahkum, 2 bin 500 çalışanının olduğu Adalet Bakanlığınca ifade edilmekte. Yaklaşık 2 trilyon tl üzerinde bir yatırım. 15 Temmuz´daki hain kalkışmadan sonra cezaevlerindeki tıkanıklar nedeniyle  Adalet Bakanlığı yatırımını bir an önce tamamlama gayreti içerisinde. Fiziki yatırım neredeyse bitti, çevre düzenlemeyle ilgili çalışmalar sürüyor. Bizde Bünyan Belediyesi  olarak destekte veriyoruz. Bu yılın sonuna doğru orada çalışanlar, mahkumlar ve askerler olarak 15 bin kişinin olacağını söyleyebiliriz.

C.ÜSTEN: Cezaevine çalışanların ilçe haklından seçileceği daha önce söyleniyordu, ilçe sakinlerine istihdam edilme şansı doğacak mı ? O konuda malumatınız var mı ?

Ş.GÜLCÜOĞLU: Ben bu konuyla ilgili geçtiğimiz yıl belli bir oranda Bünyanlı istihdamının yapılmasını talep etmiştim.  Bu konuda çalışmalarda devam ediyor. Ama şurası da bir gerçek 657 sayılı Devlet Memurları Yasasına göre hangi şekil ve şartlar eleman alınacağı kanunla belirlenmiştir. Biz bu noktada bir pozitif ayrımcılık yaparak Bünyan ekonomisinin ve istihdamın sağlanmasını işsizliğin önüne geçilmesi adına böyle bir talepte bulunduk.

C.ÜSTEN :  Nüfus demek, hayatın canlanması sosyal hayatın canlanması demek. Bu zamana kadar sakin olan Bünyan´a yeni insanların gelmesi insanlarda bir endişe oluşturuyor.  Onu da göz ardı etmemek gerekiyor. İlçe bu ani nüfus artışına hazırlıklı mı?

Ş.GÜLCÜOĞLU :  Yeni bir cezaevinin açılıyor olması ile Bünyan´da  yoğun bir nüfus popülasyonun gerçekleşeceği, insan  sirkülasyon olacağı muhakkaktır.  Biz bu konuda birçok kuruma gerekli önlemlerin alınması amacıyla yazı yazdık. Ben, açılacak olan cezaevinin olumsuz değil daha çok kültürel yaşamı zenginleştirecek bir şekle dönüşmesini arzu ediyoruz. Cezaevinin açılmasıyla beraber gelecek olan insanların barınma ihtiyaçlarının karşılanması için Türkiye´de belki de en hızlı TOKİ konutlarını yapıyoruz. 216 tane konutun temeli bu yılın başında atıldı, yıl sonuna kadar da teslim edileceğini söyleyebiliriz.

C.ÜSTEN : Bünyan´da Meslek Yüksek Okulu açılacağıyla ilgili bir söz alınmıştı, hangi aşamada, binası yapıldı mı ?

Ş.GÜLCÜOĞLU :  Yapılmış olan üniversite binası şu an kanunen kaçak durumunda.  Biz göreve geldiğimizde bir kooperatif arazisine bir hayırsever tarafından yapılan bir bina görünümündeydi. O arazinin devrini Bünyan belediyemize aldık. Üniversiteyle yaptığımız görüşme neticesinde  2018-2019 eğitim öğretim yılında biz Bünyan Meslek Yüksek Okulu´nda öğrenci kabulünü yapacağız. Yarında bir hayırsever tarafından yapılacak olan yurdun plan çalışmasını yapacağız ve artık Bünyan´ımız birçok alanda değişimini ve dönüşümünü başlatmış olacak. El Sanatlarıyla ilgili, Tarımla ilgili bölüm taleplerimiz oldu.

C.ÜSTEN:  Halıcılığı yeniden geliştirmek yeniden geleneksel  değerlerimizi kazanmak adına çalışmalar yapılıyor. Öyle bir proje hayata geçti sanırım, özellikle engelli arkadaşlarımıza iş imkanı ve istihdam oluşturmak amacıyla ve diğer taraftan da ilçemizin simgesi olan Bünyan Halısının yeniden canlandırılması için kurs devam ediyor sanırım, orda ne durumdayız?

 

Ş.GÜLCÜOĞLU :  Bünyan el sanatlarında halıcılığıyla marka  olarak ön plana çıkmış kentimiz.  Fakat gördüğümüz eksikliklerden bir tanesi de bu konuda  yeterli çalışmanın yapılmamış olmasıydı. Biz bu konuda yaptığımız çalışmayı Avrupa Birliği Projesi olarak bakanlığımıza sunduk. Bu projemiz Avrupa Birliği Bakanlığımızca kabul edildi. Bu projede iki yarar gözettik. Birincisi engelli kardeşlerimizin sosyal hayata tutunabilmeleri , kendilerine olan özgüvenin artırılması ve istihdam edilebilirliklerinin sağlanması ydı. İkinci olarak eşinden ayrılmış, eşi vefat etmiş hanımefendilerimizin bu proje istihdam edilmesini sağladık. Bu şekilde marka değerimiz halıcılığın ön plana çıkarılması sağlandı. Çok ciddi bir şekilde imalat yapıldı ve bu da benim çok hoşuma gitti. Projenin Bünyan ayağı geçtiğimiz ay bitmişti falan gelen taleple yeniden süre uzatımına gitti. Projenin ikinci ayağı da Erciyes Üniversitesi´nde devam edecek. Yine orada dezavantajlı gruplardaki vatandaşlarımız katılacak.

 

C.ÜSTEN: Üretilen halıların pazarlaması konusunda bir çalışma var mı?

Ş.GÜLCÜOĞLU:  Şuan elimizde üretilmiş olan ürünleri satmayı düşünmüyoruz. Ama yeni ürünler yapıp Turizm Bakanlığına vermeyi  planladığımız bu projenin daha geniş ve kapsamlı, ticari faaliyetinde sonucunda olacağı bir çalışma var. Ama bizim burada  hedefimiz ticari yarardan daha ziyade bu kişilerin topluma entegre olmasıdır.

C.ÜSTEN:  Devlet Hastanesinin kapasite artırımı, daha geniş yatak sayısının artırılması gibi ek binaların çalışması ya da yeni bir devlet hastanesinin yapımı gibi çalışmalar var mı? Devlet hastanesiyle ve sağlık hizmetleriyle ilgili ilçemizde durum nedir?

Ş.GÜLCÜOĞLU:  Devlet hastanesi için uzun zamandan beri yer arayışımız vardı. Biz bir yer temin edip bir çalışma başlattık. 75 yataklı hastanenin, 20 odasının yatak sayısını 2´ye çıkabilecek genişlikte dizayn edilecek. Bu ihtiyacımızı uzun vadede karşılayacak. Ayrıca tahsis edilen arazide uzun vadeli büyüme stratejisine cevap verebilecek şekilde Kayseri ? Malatya yolu üzerinde olacak. Proje ihalesinin yapılma sürecini takip ettik, proje ihalesi yapıldı ve dün itibariyle de inşaat yapım ihalesiyle ilgili görüşmemiz gerçekleşti. Projenin devam ettiğini ve kısa zaman içerisinde de bitirilip yer yapım ihalesiyle ilgili çalışmanın da başlatılacağını ifade ettiler.

C.ÜSTEN :  Nüfus kaybeden bir ilçeyken son beş yılda Bünyan ilçesi çok fazla nüfus kaybetmiyor, göç vermiyor. Bünyan nüfusu şu an ne kadar ve kendi kendine yeter durumda mı?

Ş.GÜLCÜOĞLU:  Şuan adrese dayalı olarak 28 bin nüfusa sahip olan bir kentiz. Resmi olmayan nüfusumuz şuan 32binin üzerinde. Hafta içinde, hafta sonunda ve yaz mevsimlerinde farklı popülâsyonumuz var.

Kayseri-Sivas yolunda zincirleme kaza: 7 yaralı

Kayseri-Sivas Karayolu’nda yolcu otobüsü ile tır çarpıştı. Kazaya müdahale etmek isteyen jandarma astsubaya ise arkadan gelen otomobil çarparken, 4 aracın karıştığı kazada toplam 1’i ağır 7 kişi yaralandı.

Erciyes’te kayak sezonu bitmiyor! İşte nedeni

Erciyes Kayak Merkezi, Türkiye’nin en gelişmiş yapay karlama sistemiyle kar yağışı olmasa da pistlerini açık tutuyor. Saatte 9 bin metreküp kar üreten altyapı sayesinde kayak sezonu ilkbaharın sonlarına kadar sürüyor.

4 bin 500 yıl öncede aynısı yapılıyormuş!

Kültepe Kaniş-Karum kazılarında 4 bin 500 yıl öncesine ait elma, üzüm ve Anadolu’da ilk kez rastlanan kızılcık kurutması bulundu. Buluntuların törenlerde kullanıldığı ve Anadolu botaniğine katkı sunduğu belirtildi.

Kayseri'de bugün hava nasıl olacak? İşte saatlik tahmin raporu (14 Aralık Pazar)

Kayseri'de bugün sisli ve soğuk hava etkisini sürdürecek. Meteoroloji verilerine göre sabah ve gece saatlerinde hava sıcaklığı sıfırın altına yaklaşırken, günün en yüksek sıcaklığı 7 derece olacak. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayseri'de pazar günü semt pazarı nerelerde kurulacak? (14 Aralık Pazar)

Kayseri'de bugün pazar yerleri hangi bölgelerde kurulacak? Ayrıntılar Kayseri Haber'de…

Kocasinan’da öğrencileri sevindiren yeni destek projesi - İmzalar atıldı...

Kocasinan Belediyesi tarafından, öğrencilerin sağlıklı beslenmesi ve eğitimde fırsat eşitliğinin artırılması amacıyla hazırlanan İlkokul ve Ortaokul Öğrencilerine Kahvaltı Desteği Projesi için iş birliği protokolü imzalandı.

Büyükşehir Belediyesi'nden dijital tanıtım atağı...

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın liderliğinde akıllı şehircilik vizyonunu bir adım ileri taşıyarak tamamen kendi imkânlarıyla geliştirdiği '360 Kayseri' projesini vatandaşların hizmetine sundu.

ERSİAT SOSYAL SORUMLULUK İÇİN TOPLANDI

Erciyes İstişare ve İş İnsanları Topluluğu (ERSİAT), Kayseri ve Türkiye gündemindeki konularla ilgili istişare toplantılarını sürdürüyor. ERSİAT’ın bu ayki toplantısında şehit ve gazi aileleri ile ihtiyaç sahibi ailelere verilebil

Başkan Hızar'dan gövde gösterisi

Avrupa Kayserili İşverenler Birliği (AKİB) olağanüstü genel kurulunda tek listeyle aday olan Ali Hazar, oyların tamamını alarak seçildi ve kırılması zor bir rekora imza attı. Detaylar Haberimizde...

Kocasinan Şimşekspor'da hakem tepkisi

Kocasinan Şimşekspor Yönetim Kurulu; yaptığı açıklama ile Hakem Samet Armut’un bir daha kendi maçlarında görevlendirilmemesini istedi.

Hasketbol SK'da 15 maçta 32 oyuncu forma giydi

Kayseri Basketbol Büyük Erkekler Ligi'nde 15 maça çıkan Hasketbol Spor Kulübü'nde bu sezon tam 32 oyuncu süre aldı.

Tarih ve sanat TAREM'de hayat buluyor

Talas Belediyesi ve Kayseri Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirilen Talas Restorasyon Eğitim Merkezi (TAREM) kursiyerlerinin ortaya koyduğu el emeği eserlerle adeta bir sanat atölyesine dönüştü.

Kaldırıma çarpan otomobil 200 metre savruldu: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil, kaldırıma çarptıktan sonra 200 metre savrulup, ağaca çarparak durabildi.

Nurettin Açıkalın: "Bu maçtan 3 puan alabilirdik"

Kayserispor Başkanı Nurettin Açıkalın, sahalarında ağırladıkları Alanyaspor maçı sonrası yaptığı açıklamada, "Bu maçtan 3 puan alabilirdik. Oyuncularımızın göstermiş olduğu oyunu ve mücadeleyi tebrik ediyorum" dedi.

Kayserispor'un lisanssız oyuncu itirazına TFF'den açıklama!..

U19 PAF Ligi'nde mücadele eden Kayserispor U19 takımının 13. haftada oynadığı ve 2-1 kaybettiği Gaziantep FK müsabakası sonrası rakibin kaçak oyuncu oynattığı iddiasıyla itirazda bulunmuştu. Detaylar Haberimizde...

Baki Ersoy: "Enerjide güçlü Türkiye, her alanda güçlü Türkiye demektir"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının bütçeleri üzerine yaptığı konuşmada, "Enerjide güçlü Türkiye, her alanda güçlü Türkiye demektir" dedi.