Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.
İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız?
Fırında Köfteli Garnitür İçin Malzemeler
Garnitür için;
- 1 kase bezelye
- 2 adet orta boy patates
- 2 adet orta boy havuç
- 1 yemek kaşığı tuz
Köfte için;
- 600 gram kıyma
- 2 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)
- 1 yumurta
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı galeta unu
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı karabiber
Sos için;
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağı
Fırında Köfteli Garnitür Nasıl Yapılır?
- Köfte için 600 gram kıyma, 2 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş), 1 yumurta, 4 yemek kaşığı sıvı yağ, 3 yemek kaşığı galeta unu, 1 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı kekik ve 1 çay kaşığı karabiberi iyice yoğurun. Harcı şekillendirin.
- Sos için 1 yemek kaşığı biber salçası, 2 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 çay kaşığı tuz ve 1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağını karıştırın.
- Hazırlanan sosun bir miktarını fırın tepsisinin tabanına dökün. Üzerine haşlanan garnitürü ekleyip yayın. Ardından yuvarlanan köfteleri üzerine dizin.
- Hazır garnitür kullanabilirsiniz. Havuç ve bezelyeyi 1 yemek kaşığı tuz ile 5 dakika haşlayıp patatesleri ekleyip 10 dakika daha pişirin.
- Sosun geri kalanını köftelerin üzerine dökün. Son olarak 1 su bardağı suyu fırın tepsisine ekleyip üzerini ıslak fırın kağıdıyla kapatın. 180° fırında 40-45 dakika pişirin.
Mısırlı Pilav İçin Malzemeler
- 2 su bardağı pirinç
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım kaşık tereyağı
- 1 su bardağı konserve mısır tanesi
- 3 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
Pirinçleri bekletmek için;
- Ilık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
Mısırlı Pilav Nasıl Yapılır?
- Pirinci bir kaseye alın, tuzlu ılık suda biraz ıslayın. 15-20 dakika kadar nişastasından arınması için bekletin.
- Ardından pilav tenceremize tereyağı ve sıvı yağı alın, tereyağının erimesini bekleyin.
- Tereyağı eriyince ısladığımız pirinci süzerek yıkayıp suyunu iyice sızdırınca içine atıp karıştırarak güzelce kavurun.
- Ardından mısırı ilave edin, karıştırarak kavurmaya devam edin.
- Sıcak su ile tuzu ekleyerek karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın. İki su bardağı pirince üç bardak yeterli olur.
- Pilav kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakın.
- Pilav suyunu iyice çekince ocağın altını kapatın. Üzerine kağıt havlu örterek 10 dakika kadar demlenmeye bırakın.
Trileçe Tatlısı İçin Malzemeler
- 5 adet yumurta
- 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
- 1,5 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Sütlü sosu için;
- 3,5 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 200 g sıvı krema
Karamel sosu için;
- 1 çay bardağı şeker
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 200 g sıvı krema
Üzeri için;
Trileçe Tatlısı Nasıl Yapılır?
- Krem şantili trileçe yapmak için öncelikle karıştırma kabına yumurta ve toz şekeri alıp boza kıvamına gelene kadar çırpın.
- Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip spatulayla alttan üste doğru karıştırıp yağlı kağıt serili fırın kabına dökün.
- 170°lik fırında 10 dk, sonra ısıyı 150° düşürüp yaklaşık 30 dk pişirin.
- Trileçenin sütlü sosu için uygun bir kapta süt, toz şeker ve sıvı kremayı çırpıp buzdolabında bekletin.
- Karamelli sosu için, tavaya şekeri alıp orta ateşte sürekli karıştırarak erimesini sağlayın.
- Açık bir renk alınca 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyin ve yağın erimesini sağlayın.
- Son olarak sıvı kremayı da ekleyip sos kıvam alana kadar kısık ateşte kısa süre karıştırarak pişirin.
- Ilımış olan keki ters çevirip yağlı kağıdı çıkarıp çatalla delikler açın.
- Soğuk şerbetimizi kekin üzerine dökün.
- 1 paket köpürtülmüş krem şantiden süslemek için biraz ayırıp kalanını kekin üzerine yayın.
- Ilımış olan karamel sosumuzu krem şantinin üzerine dökün.
- Ayırmış olduğumuz krem şanti ile süsleyip kürdan ile şekil verin.
- 5-6 saat dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis edelim.