Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.
İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız?
Köfte İçin Malzemeler
- 1 adet yumurta
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 tutam maydanoz
- 600 g orta yağlı kıyma
- 3 yemek kaşığı galeta unu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi
- Yarım çay kaşığı karbonat
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Karabiber
Köfte Nasıl Yapılır?
- İlk olarak rondomuza yumurtayı, kabuğunu soyup birkaç parçaya böldüğümüz soğanı ve sarımsakları alalım, rondodan geçirelim.
- Maydanozlarımızı ince ince doğrayalım. Dilerseniz soğanlarla birlikte rondodan da geçirebilirsiniz.
- Geniş bir yoğurma kabının içerisine kıymayı, maydanozu, rondodan geçirdiğim malzemeleri, galeta ununu, tuzu, kimyonu, üzüm pekmezini, karbonatı, salçayı ve karabiberi alarak güzelce yoğuralım.
- Yoğurma işlemi bittikten sonra kabımızın üzerini streç ile kapatıp birkaç saat dinlenmeye bırakalım.
- Dinlenen harcımızın üzerini açalım ve harcımızdan parçalar alarak şekillendirelim. Harcımız bitene kadar bu işleme devam edelim. Ben bu şekilde 19-20 adet köfte elde ettim, ancak verdiğiniz şeklin büyüklüğüne – küçüklüğüne göre bu sayı değişebilir.
- Izgara çizgili döküm tavamı ısıtmak için ocağa alıyorum. Yeterince ısınan tavamızın içerisine hazırladığımız köftelerimizi dizelim.
- Sürekli çevirerek pişirdiğimiz köftelerimizi servis tabağına alalım ve tercihe bağlı olarak yanında pilav yada patates kızartması ile servis edelim. Afiyet olsun.
Antalya Usulü Tahinli Piyaz İçin Malzemeler
- 2 su bardağı kuru fasulye (haşlanmış)
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet domates
- 1 tutam maydanoz
- 2 adet haşlanmış yumurta
Tarator Sosu için;
- 3 yemek kaşığı haşlanmış kuru fasulye
- 1 çay bardağı tahin
- 3 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı elma sirkesi
- Yarım adet limon suyu
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı tuz
Antalya Usulü Tahinli Piyaz Nasıl Yapılır?
- 1 gece önceden ıslattığınız fasulyeleri düdüklüye alıp, üzerini geçecek kadar su ilave ederek 10 dakika haşlanmaya bırakın. Islattığınız fasulyeler eğer sıcak suyla ıslatıldıysa pişirirken de sıcak su, eğer soğuk suyla ıslatıldıysa pişirirken de soğuk su kullanmalıyız.
- Tarator sosu için haşlanmış fasulyeden 3 yemek kaşığı alıp çatalla ezin. Bu sos için bağlayıcı olacaktır.
- Tahin, sirke, limon suyu, baharatlar ve rendelenmiş sarımsak ile birlikte robottan geçirin. Dilerseniz fasulyeleri de çatalla ezmeden direkt robottan da geçirebilirsiniz.
- Boza kıvamından biraz daha ince olması için gerekirse haşlanmış fasulyenin suyundan ilave edin.
- Hazırladığımız sosu kuru fasulyeye ekleyip iyice karıştırın.
- Soğanları yarım ay şeklinde yani adı üstünde piyazlık doğrayıp domatesleri de küp küp kesip ayrı bir kaseye ekleyin.
- Sosa bulanan fasulyeleri servis tabağına alın. Üzerine domates ve maydanozları yerleştirin.
- Doğranmış soğan ve yumurta dilimlerini de yerleştirdikten sonra maydanoz serpiştirerek süsleyin. Dilerseniz zeytinyağı da gezdirebilirsiniz. Antalya piyazımız servise hazır.
Mini Güveçte Künefe için Malzemeler
- 500 gram taze kadayıf
- 5, 5 yemek kaşığı tereyağ
- 200 gram Mozzarella peyniri
ŞERBETİ İÇİN;
- 3 su bardağı + çeyrek bardak şeker
- 4 su bardağı su
- 1 ince dilim limon
Mini Güveçte Künefe Nasıl Yapılır?
- Kadayıfı derince bir kaba koyalım.
- Tereyağını bir tavada eritip kadayıfın üzerine sıcağıyla dökelim.
- Elimizle güzelce parça pinçik ederek yağı güzelce kadayıfın her yerine bulayalım.
- 6 adet minik güvecimizi yan yana dizip içlerine birer avuç kadayıftan koyup parmaklarımızla iyice düzelterek basalım.
- Kalın tabanlı bir su bardağının altı ile iyice basa basa düzleyelim.
- Üzerine rendelediğimiz yada dilimleyip koyduğumuz tuzsuz sünen peynirimizi yerleştirelim.
- Tekrar üzerlerine eşit şekilde kadayıftan paylaştırıp elimizle bastırarak hepsini düzeltelim.
- Tekrar bardak altı ile basarak sıkılaştıralım kenarlarınıda parmak uçlarımızla bastıktan sonra şerbet malzemelerini ocağa koyalım altını açtıktan sonra
- Hazırladığımız kadayıfları önceden ısıttığımız 200 derecedeki fırının en alt rafına telle birlikte sürelim.
- 45 dakika fırında böyle piştikten sonra tepsimizi orta rafa yerleştirip fırını 215 dereceye yükseltelim.
- Üzerleri nar gibi kızarana dek pişirip kaynarlığı çıkmış sıcak şerbeti hemen üzerlerine gezdirelim.
- Ve sıcak sıcak asla soğutmadan afiyetle yiyebiliriz.