Kıbrıslı Rumlar´ın İsrail´le anlaşarak KKTC ve Türkiye´nin tüm itirazlarına rağmen Doğu Akdeniz´deki Afrodit kod adlı bölgede doğalgaz ve petrol aramak için pazartesi günü ilk sondaja başlayacaklarını duyurması gerilimi zirveye çıkardı.
Türk donanmasına ait iki fırkateyn İsrail karasularına 80 km´ye kadar yaklaştı. Rum Deniz Kuvvetleri´nde de izinler kaldırıldı, İsrail Heronlarını bölgeye gönderdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi´nin Doğu Akdeniz´de sondaj kararını uluslararası hukuka aykırı, provokasyon olarak niteledi. Rumların öngörülen tarihte sondajı başlatması halinde, Türkiye´nin de "önümüzdeki hafta" çalışmalarını başlatabileceğini anlatan Yıldız, ilk olarak Norveçli bir şirketle sismik çalışmalarının yürütüleceğini açıkladı.
Taner Yıldız, makamında Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile buluşmasında bakanlığın, bu günlerde özellikle Türkiye´nin ithalata olan bağımlılığını azaltmaya yönelik yoğun uluslararası ilişkiler kurduğunu, bu açıdan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın Mısır, Tunus ve Libya´ya yaptığı ziyaretin olumlu geçtiğini söyledi.
Daha çok Kıbrıs ile ilgili son kriz üzerinde durulduğu, DMD üyeleriyle buluşma sırasında Bakan Yıldız, Güney Kıbrıs Rum Kesimi´nin, ilan ettiği münhasır ekonomik bölgede sondaj kararını, uluslararası hukuka aykırı, "provokatif" bir çalışma ve Rum Kesimi´nin "statüsünü pekiştirmeye yönelik" olduğunu vurguladı.
Kararın, Kıbrıs´ın tümünün haklarıyla bir ilgisinin bulunmadığının da altını çizen Yıldız, "Bu bir tahriktir, bu bir provokasyondur" ifadelerini kullandı.
Taner Yıldız, Bakanlıktan bir heyetin KKTC´ye gittiğini anımsatarak Rumların sondaj başlaması halinde, Türkiye´nin ilk olarak Norveçli bir şirket ile sismik çalışmalarını başlatacağını anlattı. Yıldız, Norveçli şirketle bir anlaşmanın olduğunu belirterek, şirketin ismini vermenin doğru olmayacağını söyledi.
-"ÇALIŞMALARA İLK OLARAK TEK GEMİYLE BAŞLANACAK"-
Bu çalışmaların ilk olarak tek bir gemi ile başlayacağını kaydeden Yıldız, "Çalışmalar ne zaman başlar" yönündeki soruya, Rumların sondaj kararının, öngörülen tarihte uygulanmaya geçilmesi halinde "önümüzdeki hafta" başlayabileceğini ifade etti.
Kıbrıs´ta yapılacak çalışmaların sonucundan "son derece ümitli" olduklarını söyleyen Taner Yıldız, Türk tarafının Akdeniz´de yapacağı bu çalışmalar sırasında savaş gemilerinin refakat edeceğini de söyledi.
Taner Yıldız, bir soruyu yanıtlarken Kıbrıs´ta yapılacak çalışmaların, Kıta Sahanlığı´nın sınırları içerisinde, Kıta Sahanlığı Anlaşması ile belirlenecek sahalarda yürütüleceğini anlattı.
Türkiye ile KKTC arasında yapılan "Kıta Sahanlığını Sınırlandırma Anlaşması"nın ne zaman imzalanacağı sorulması üzerine Yıldız, gelişmeleri dikkatle izlediklerini belirterek, anlaşmayı "her an imzalama durumuna geldikleri"ni kaydetti.
-"NOBLE ŞİRKETİNİ MUHATAP ALMIYORUZ"
Bir soru üzerine Rumların sondaj çalışmaları için anlaştığı ABD´li Noble şirketini muhatap almalarının söz konusu olmadığını belirten Yıldız, buna karşın ABD´den bazı kişilerle görüştüklerini ve Noble şirketinin çekilmesi gerektiğini söylediklerini belirterek böyle büyük bir risk alabileceklerini sanmadığını söyledi.
Bakan Yıldız, Kıbrıs´ta yapılacak çalışmalardan dolayı başka ülkelere bir gerilim yaşanmasını beklemediğini de bildirdi.