Tarih: 04.01.2019 17:23

AYAKKABI TAMİRCİLİĞİ

Facebook Twitter Linked-in

Bir zamanların gözde mesleklerinden olan ?Ayakkabı Tamirciliği´ lüks tüketimin tavan yaptığı günümüzde insanların eskiyen ayakkabılarını direk çöpe atmasından dolayı unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasına girdi? Bu kötü gidişe dur demek adına direnen 37 yıllık ayakkabı tamircisi 59 yaşındaki Mustafa Kahya zamana ve kötü gidişe daha ne kadar karşı koyar bilinmez, ancak bir gerçek var ki ?Ayakkabı Tamirciliği´ sonun başlangıcına gelmiş görünüyor.

Ayakkabı tamirciliği zanaatını devam ettirebilecek çırağın bulunmaması ve dev adımlarla ilerleyen teknoloji ile birlikte ayakkabı tamirciliği her geçen gün bir adım daha geriye düşerek yok olan meslekler arasına giriyor.

Fevzi Çakmak Mahallesi´nde 37 yıldır ayakkabı tamirciliği yaparak geçimini sağlayan 59 yaşındaki Mustafa Kahya abi mesleğini yaptığını ve yeni çırak yetişmediği için mesleğin yok olmakla yüz yüze kaldığını dile getirerek sıkıntılarını haber ekibimizle paylaştı? Ayakkabı tamirciliği mesleğinin bitme noktasını geldiğinin altını kalın çizgilerle çizen Kahya duygularını şöyle dile getirdi? "30 sene öncesi işler daha iyiydi. Ramazan Bayramı´nda, Kurban Bayramı´nda olsun gece 00.00´a kadar çalışırdık. İmitasyon dediğimiz yani bir nevi suni deri o tür ayakkabılara çok rağbet olduğu için ve fiyat olarak da hesaplı. 20, 25 liraya veriliyor. ´Tamir fiyatına yaptıracağıma yenisini alayım´ diyor vatandaş. ´Yeni yenidir´ diyor. Eskiye göre tamir talebi pek yok. Ayakkabı almaları konusunda deri ayakkabı almalarını tavsiye ederiz. Çünkü imitasyon ayakkabılar dediğimiz zaman hem fiyat olarak düşüş oluyor ama ayak sağlığı acısından biz uygun görmüyoruz. Kaliteli deriden de olabilir. Gücü nispetinde deri ayakkabı alınabilir. Tamir olarak da imitasyon ayakkabıların pek tamir şansı olmuyor. Deri ayakkabılar olursa 2-3 sezon giyebilir. Masrafı neyse onu düşünmüyor. Gidiyor 80, 100, 150 lira veriyor. Onu da giyiyor 3-4 ay. Bizim yaptığımızı belki de daha fazla giyiyor. Çünkü biz hepsini el emeği göz nuruyla yapıyoruz. Evde o tür ayakkabıları varsa tamire getirmeleri kendileri için uygun olur. Hem fiyat konusunda olur hem de dinimizde israf haramdır. Bir tarafı açıldı mı kaldır at git yenisini al. Bu uygun değil bence"

HABER: SAMET KARATOPRAK


Kayseri Haber Gazetesi Video Haber


(4 Ocak 2019) AYAKKABI TAMİRCİLİĞİ
SONUN BAŞLANGICINA GELDİ

Kayseri Haber Gazetesi

Orjinal Habere Git

— HABER SONU —